You are currently viewing Ένας πόλεμος πολλών πλευρών

Τις τελευταίες μέρες, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας είναι προφανώς κατακριτέα και απάνθρωπη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ δεν φέρουν καμία ευθύνη. Όπως και να έχει, ο πόλεμος στην Ευρώπη επέστρεψε.

Από τη μία, η επίθεση της Ρωσίας σε μια άλλη χώρα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη πολέμου που ως αποτέλεσμα θα έχει και πάλι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Και λέω ακόμη ενός πολέμου, γιατί ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρώπη και η Αμερική και τα παραδείγματα σε άλλες χώρες είναι πολλά (όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στη Συρία).

Εικόνα από την κατεστραμμένη Χομς, πόλη της Συρίας
(https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/40046_polemos-di-antiprosopon-me-thyma-ton-lao-tis-syrias)

Από την άλλη, έχει υπάρξει μια προσπάθεια θεοποίησης της Ουκρανίας η οποία είναι αδικαιολόγητη. Φυσικά και όλοι τασσόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που βλέπουν τις ζωές τους και τις οικογένειες τους να καταστρέφονται. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας» και το Τάγμα Αζόφ που είναι δηλωμένοι ναζί είχαν κάψει δεκάδες ανθρώπους στην Οδησσό τον Μάιο του 2014.

Ομάδες χούλιγκαν και μέλη του “Δεξιού Τομέα” πυρπόλησαν τότε την έδρα των Συνδικάτων όπου είχαν καταφύγει δεκάδες Ρωσόφωνοι. Λίγο μετά από αυτό το γεγονός ο αρχηγός του “Δεξιού Τομέα” Ντμίτρο Γιάρος αντί να διωχθεί για τα εγκλήματα των μελών του, διορίστηκε σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα Σβόμποντα το οποίο διοργανώνει «πατριωτικά» κάμπινγκ για παιδιά, στα οποία μαθαίνουν πώς να πυροβολούν και να σκοτώνουν με τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας, αποτελεί κομμάτι της Ουκρανικής κυβέρνησης με τρία μέλη.

Μέλη το ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα
(https://www.dw.com/el/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/a-17521122)

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επεκτείνεται όλο και πιο πολύ προς την ανατολή με στόχο του φυσικά τον εγκλωβισμό της Ρωσίας και την επέκταση της επιρροής και της δύναμης του. Η Ρωσία θέλοντας να αποφύγει κάτι τέτοιο εισέβαλε στην Ουκρανία για να μπορέσει να διατηρήσει αλλά και να επεκτείνει το κύρος της.

Είναι φανερό ότι αυτός ο πόλεμος αφορά στον ανταγωνισμό δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων: της Ρωσίας( με σύμμαχο και την Κίνα) και των ΗΠΑ-ΕΕ. Μια ΕΕ, η οποία έχει έναν παθητικό ρόλο και μοιάζει ιδιαίτερα αδύναμη να υπερασπιστεί την βασική της υπόσχεση που είναι το να μην ξαναγίνει πόλεμος στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση γινόμαστε μάρτυρες ενός πολέμου των ισχυρών αυτού του πλανήτη  με στόχο την κυριαρχία τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, τον οποίο θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί. Οι λαοί που τόσο έχουν υποφέρει, οι λαοί που δεν αντέχουν άλλο να γίνονται πιόνια σε μια σκακιέρα των αφεντικών αυτού του κόσμου.

Μια μητέρα με το παιδί της εγκαταλείπουν την Ουκρανία
(https://www.facebook.com/RosaProgressive/photos/3165388657115046)

Πηγές: Rosa Progressive, Efsyn.gr, https://slpress.gr/diethni/apo-ton-quot-dexio-tomea-quot-sto-tagma-azof-oi-oykranoi-neonazi-dinoyn-to-paron/ ,https://www.dw.com/el/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/a-17521122

https://simiomatario.gr/wp-admin/edit.php?category_name=o-giros-toy-kosmoy-arround-the-world

ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

Ονομάζομαι Ιάσονας Κρανιάς, είμαι 20 ετών και είμαι φοιτητής Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Θεωρώ πως η κοινωνία, την οποία απαρτίζουμε, είναι ένα μέρος άδικο και σκληρό, στο οποίο κυριαρχούν οι ανισότητες. Ο κόσμος αυτός όμως μπορεί και πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο εμείς.

Αφήστε ένα σχόλιο