Επιμέλεια παρουσίασης για το “Σημειωματάριο”: Άννα Ρω
Η διαπάλη των ανθρώπινων αξιών στον χρόνο
“Η τύχη της χοντρούλας”, ένα “κωμικόδραμα” μετά μουσικής από τον Βασίλη Κατσικονούρη και την Ευσταθία, βασισμένο στη νουβέλα “Boule de suif” του Γκυ ντε Μωπασάν. Πρόλογος: Βασίλης Βασιλικός, εκδ. ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, σελ. 86
Ένα ταξίδι ξεκινάει πριν ακόμα το πρώτο φως της μέρας έρθει στον κόσμο. Το σκοτάδι είναι το πρώτο ενδεικτικό στοιχείο, που υποδορίως δηλώνει, ότι το έργο που ακολουθεί θα «φωτίσει» τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπινων συνειδήσεων.
Γαλλοπρωσικός πόλεμος, 1870
Οκτώ άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις – ένας έμπορος με τη σύζυγό του, ένας κόμης και μια κόμισσα, μια μοναχή, ένας δημοκράτης, η χοντρούλα πατριώτισσα Ελιζαμπέτ και φυσικά ο αμαξάς- ξεκινούν ένα ταξίδι διαφυγής από την κατεχόμενη πόλη Ρουέν προς την ελεύθερη Χάβρη. Σε αυτή την δύσκολη διαδρομή, ο καμβάς της ανθρώπινης ιστορίας έχει υπερτονιστεί με τα μελανά σημεία της περιφρονητικής και άλλοτε χειριστικής συμπεριφοράς των επτά συνεπιβατών έναντι της “Χοντρούλας”, για να την οδηγήσουν τελικά σε μια απόφαση αυτοθυσίας, προκειμένου να διασφαλίσουν την άφιξή τους στη Χάβρη.
Εκατό πενήντα χρόνια μετά
Τι έχει αλλάξει στο ανθρώπινο τοπίο που χρωματίζει ο Μωπασάν στη μυθοπλαστική του παλέτα; Φαίνεται πως τίποτα. Σαφώς η ανθρωπότητα έχει λύσει πολλά προβλήματα που την ταλάνιζαν ενάμισι αιώνα πριν. Όμως; Υπέρ τίνος κλίνουν αυτές οι αλλαγές; Οι κοσμογονικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο βοήθησαν στην αναμόρφωση της συνείδησής του;
Σε αυτή τη μετάθεση των εσαεί αναζητήσεων οδηγεί η δραματουργική επέμβαση των Βασίλη Κατσικονούρη & Ευσταθίας στο κείμενο του Γκυ ντε Μωπασάν.
Κι όλη η πόλη πήρε να ταξιδεύει μακριά σαν να την έπαιρνε ο αγέρας και το χιόνι… Κι αν ποτέ τη δείτε, αν ποτέ κάποιο βράδυ τη δείτε, την πόλη των παιδικών μου χρόνων, να περνάει πέρα εκεί στη νύχτα, χαιρετήστε την από μένα. Γιατί εγώ δε θα την ξαναδώ. Τίποτα πια δεν μπορώ να βλέπω. Όχι όπως πριν, όχι. Αλλάζουν τα μάτια μου… Αλλάζουν…1
Ο Βασίλης Κατσικονούρης έμπειρος αρχιτέκτονας της θεατρικής γραφής και η ταλαντούχος τραγουδοποιός Ευσταθία βάζουν ο καθένας τη δική του πινελιά, για να σχεδιάσουν ένα πολύμορφο θεατρικό έργο απόλυτα στέρεο και απαλλαγμένο από τις πεπατημένες φόρμες. Τα κωμικά και δραματικά στοιχεία ισορροπούν αρμονικά μεταξύ τους κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη – θεατή, ενώ οι εύστοχοι διάλογοι σε συνδυασμό με τη στιχουργική – μουσική επέμβαση λειτουργούν ως καταλύτης για την αποκωδικοποίηση των σκέψεων & συναισθημάτων των προσώπων του έργου με αποτέλεσμα να απογυμνώνεται ο εσωτερικός τους κόσμος και να διαχέεται αβίαστα επί σκηνής. Στην ήδη δεξιοτεχνική απόδοση της πλοκής προστίθενται ένθετες παρεμβάσεις που αμβλύνουν το χάσμα του χρόνου μεταξύ της εποχής συντέλεσης των γεγονότων και της σύγχρονης πραγματικότητας, οι οποίες εκτός από ευρηματικές προσδίδουν μια νότα αποσυμφόρησης από τη θεματική βαρύτητα του έργου.
Αντίο, λοιπόν, αντίο,
χοντρό προβατάκι μου, εσύ.
Η τύχη σου, το σφαγείο.
Τι κι αν ονειρεύτηκες μια άλλη ζωή…2
Επιπλέον των όσων αναφέρθηκαν, ο μεγάλος μας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός καταθέτει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Πρωτότυπη και συναρπαστική η θεατρική ανάπλαση της Χοντρομπαλούς από τους Βασίλη Κατσικονούρη – Ευσταθία, απογειώνει τη νουβέλα στον χώρο του θεάτρου και της μουσικής που διαπρέπουν οι δυο τους, καθιστώντας την οδυνηρά επίκαιρη.»
Η γνώμη μας για το θεατρικό έργο «Η τύχη της χοντρούλας» δεν θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από τη ματιά του θεατή αφού ευελπιστούμε να φιλοξενηθεί σύντομα το έργο στον φυσικό του χώρο που είναι η θεατρική σκηνή.
Ταυτότητα βιβλίου:
Τίτλος: “Η τύχη της χοντρούλας”
Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης – Ευσταθία
Σελίδες: 86
ISBN: 978-960-628-122-8
Χρονολογία: Μάρτιος 2021
Τιμή: 8,00 ευρώ (συν ΦΠΑ 6%)
Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική
Παραπομπές: 1,2: “Η τύχη της χοντρούλας”, σελ,77,78