Αυτοκρατορία: Αφίσα παρουσίασης ποιήματος

“Αυτοκρατορία”: Παρουσίαση του νέου ποιήματος του Γιώργου Μπλάνα, ανήμερα της ημέρας της ποίησης την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 19.00 στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Η Μικρή Άρκτος και το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου ποιήματος του Γιώργου Μπλάνα “Αυτοκρατορία”, που μόλις εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο.
Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν οι Παρασκευάς Καρασούλος και Γιώργος Μπλάνας, ενώ το ποίημα θα διαβάσει ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης.
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, 19.00
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, Λ. Αμαλίας 4 – Σύνταγμα
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο με κρατήσεις στα τηλέφωνα
210 7610616, 6985 933 290

Μια ιδέα από το ποίημα:

… Δεκαέξι ετών συναυτοκράτορας﮲ και μήνας Μάιος στην κάτω Γερμανία και χιόνι, χιόνι ανένδοτο.

Προχωρούσαμε αργά: πεντακόσια μέτρα μέτωπο κατάλευκων λεγεωναρίων, που σάλευαν στον βυθό «μιας θάλασσας από ασβεστόνερο», όπως έλεγε ο φρουρός μου – και ύστερα: «Θα μας γδάρει η παγωνιά, πριν μας γδάρουν οι Γερμανοί. Θα δούμε τα φαντάσματά μας ζωντανοί».

Όταν φάνηκαν τα πρώτα δέντρα, είδα πρώτος εκείνα τ’ απίστευτα θηλυκά, με τα μακριά γκρίζα μαλλιά, τα κατάλευκα πέπλα και τις κόκκινες κάπες.

Άλλες ύψωναν σπαθιά κι άλλες χτυπούσαν τύμπανα. Ήταν οι γυναίκες των βαρβάρων, ιέρειες μιας δασόβιας ειμαρμένης, που τρεφόταν με ρίζες, προσπαθώντας να εκτιμήσει, την πιθανή αξία τους στην αγορά της Ρώμης. Βάρβαρες Αφροδίτες μιας ηδονής, που δεν ξεχωρίζει τον θάνατο από την ζωή -ωστόσο έτοιμες να μεταμορφωθούν σε φλύαρες Ρωμαίες οικοκυρές.

Ανάμεσα στα δέντρα, περίμεναν τ’ αρσενικά τους, χορτασμένα αποβραδίς σφαγή του έρωτα.

Όρμησαν απάνω μας με λύσσα. Το αίμα πεταγόταν και κατασπάραζε το χιόνι στον αέρα. Δίπλα μου, ένας λεγεωνάριος χωρίς κεφάλι κι ένα κεφάλι Γερμανού – πρόλαβα να το δω: βγαλμένο το ένα μάτι, κομμένο το ένα αυτί… Μετά, σκοτάδι.

Το σώμα του λεγεωνάριου ζητούσε από κάποιον το κεφάλι του κι εκείνος του εξηγούσε πως δεν χρειάζεται ένα κεφάλι γεμάτο αρχαίους δαίμονες. Το κεφάλι του Γερμανού ζητούσε από κάποιον το σώμα του κι εκείνος του έλεγε πως θα το έχει, αρκεί να το σκεφτεί με όρους πλατωνικούς….»

Γιώργος Μπλάνας – Αυτοκρατορία

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο ποιητής, κριτικός και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας [Αθήνα 1959 – ] εμφανίστηκε στα γράμματα το 1987 με την έκδοση της ποιητικής συλλογής: Η ζωή κολυμπά σαν φάλαινα ανύποπτη πριν την σφαγή. Έκτοτε εξέδωσε 10 ποιητικά βιβλία. Μετέφρασε σύγχρονους (EzraPound, Alexander Block, Allen Ginsberg, Dylan Thomas) κλασικούς (Shakespeare, Moliere, Blake, Poe, Shelley) και Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς (Αρχίλοχος, Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, Όμηρος, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης.)

Οι μεταφράσεις του αρχαίων δραματικών και σαιξπηρικών έργων χρησιμοποιούνται συχνότατα σε παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και άλλων θεατρικών οργανισμών. Οι εργασίες του έχουν επανειλημμένα βραβευθεί: Βραβείο Περιοδικού Διαβάζω, Έπαινος Κάρολος Κουν, Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης. Είναι μέλος της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και του ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ. Το ποιητικό του κείμενο με τίτλο Αυτοκρατορία, είναι το πρώτο του βιβλίο στην Μικρή Άρκτο.

Καλωσόρισμα:

Η Μικρή Άρκτος καλωσορίζει στην εκδοτική της οικογένεια, τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα. Έξι χρόνια μετά το τελευταίο ποιητικό βιβλίο του, επανέρχεται με το ποίημα ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ένα «ξέσπασμα» του αδικημένου από τους ιστορικούς Ρωμαίου αυτοκράτορα Κόμμοδου, για την παρακμή μιας αυτοκρατορίας, που μοιάζει τόσο πολύ με την σύγχρονή μας παρακμή του ιστορικού οικοδομήματος της Δύσης.

Γραμμένη στο διάστημα της πανδημίας, η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, πρόκειται για έναν ακόμη -χαρακτηριστικό του Μπλάνα- ποιητικό «πειραματισμό», που αξιοποιεί -με την ενεργητικότητα του Νομάδα- τις λείες παραμεθόριες περιοχές των λογοτεχνικών ειδών και των τάξεων Λόγου.

Αφήγημα, θεατρικός μονόλογος, φιλοσόφημα, δοκίμιο… η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ μεταμορφώνεται συνεχώς, παραμένοντας αυτό το διάπλατο παράθυρο στο χάος, που ονομάζουμε Ποίημα.

Ρώμη, 182 μ.Χ. Ο φιλόσοφος-αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος έχει πεθάνει κι ενώ ένας φρικτός λοιμός εξολοθρεύει τον πληθυσμό της αυτοκρατορίας, ο γιος και διάδοχός του Κόμμοδος, μετατρέπει τον εαυτό του σε ένα ειρωνικό σχόλιο για την ανθρώπινη κατάσταση.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί το έργο του ζωγράφου Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, Zoology από τη σειρά «Ανοίκεια αλφάβητος».

Ταυτότητα βιβλίου:

Τίτλος: ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΟΜΜΟΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΝΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΑ ΕΙΣ ΜΑΡΚΟΝ ΑΥΡΗΛΙΟΝ
Συγγραφέας: Γιώργος Μπλάνας
ISBN: 978-618-5412-26-5
Εξώφυλλο Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, Zoology από τη σειρά «Ανοίκεια αλφάβητος».
Βιβλιοδεσία: Άδετο, Μαλακό κάλυμμα
Σελίδες 68
Έτος Έκδοσης: 2023

Κείμενο πρόσκλησης: By Άννα Δερνίκα on 15 Μαρτίου 2023

Πληροφορίες για το ποίημα “Αυτοκρατορία” και τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα: Μικρή Άρκτος

Ιστορίες & Δρώμενα

Αφήστε ένα σχόλιο