Κολάζ βιβλίου: Λιόγερμα

Η Βιολέττα Βασιλείου συντάσσει το οπισθόφυλλο του νέου της μυθιστορήματος “Λιόγερμα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Η άγνοια τις περισσότερες φορές μας οδηγεί σε λεωφόρους, ή και σε ατραπούς, που στην περίπτωση της γνώσης του που πάμε να μπλέξουμε, ίσως να μην τολμούσαμε ποτέ.
Απ` αυτό το πρίσμα οδηγήθηκα στο να εκτεθώ γράφοντας ένα μυθιστόρημα. Όχι υποχρεωτικά για να δείξω την συγγραφική μου δεινότητα, γιατί αυτή πιστεύω πως έρχεται κατόπιν πολυετούς υπηρεσίας στην τέχνη της γραφής. Και ασφαλώς όχι να εκτεθώ στην βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου. Πολύ περισσότερο δε, ν αναδείξω τις υποτιθέμενες ιδέες μου στην τέχνη του γραπτού λόγου.
Η ανάγκη του να γράφω και να σχεδιάζω μάλλον είχαν γεννηθεί την ώρα που βγήκα από την μήτρα της μάνας μου.
Υπήρχαν πάντα μέσα στο μυαλό μου εικόνες. Κυρίως όμως ιστορίες, που αγωνιούσαν να βγουν απ` τα στενά περιθώρια του νου μου, στον έξω κόσμο και στο φως.
Σε σχέση με το σχέδιο πολύ γρήγορα βρήκα τον δρόμο μου. Αυτό ήταν άλλωστε και η επαγγελματική μου καταξίωση.
Σε σχέση όμως με τις λέξεις υπήρξε άλλη αντιμετώπιση. Αυτές τις ακουμπούσα με άπειρη τρυφεράδα. Τις έχτιζα σε μικρά μικρά κουτάκια και τις κρατούσα κλεισμένες αεροστεγώς σε πολύ βαθιά συρτάρια ώστε κανείς να μη μπορεί να τις ακουμπήσει ή να αντιληφθεί την ύπαρξη τους.
Προφανώς αυτά τα βαθιά συρτάρια ήταν το αποκούμπι μου στα δύσκολα και άρα έπρεπε πάσι θυσία να διαφυλαχθούν απ τους βέβηλους και τους απλώς περίεργους του κόσμου τούτου.
Όμως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο τον ηλιάτορα, έτσι κάποτε έρχεται η ώρα όλων μας.
Ήγγηκεν λοιπόν η ώρα της κάθαρσης απ` οτι,δήποτε με έδενε με την αναζήτηση στα προς το ζειν.
Ταυτόχρονα έβαλα πολύ κοντά στην θέαση του νου μου και ότι επεξεργάζονταν αυτός, την Αθηνά.
Αυτή η γυναίκα- φίλη- γνώστης, υπήρξε καταλύτης ώστε να κρατάω σήμερα στα χέρια μου τυπωμένο και εκδιδόμενο το πρώτο μυθιστόρημα μου, το λιόγερμα. Η Αθηνά Καρτάλου ήταν το μαστίγιο, που χρειαζόμουν για να τολμήσω, να επιτρέψω στην εξωστρέφεια να εισβάλει στην ζωή μου σ αυτόν τον τομέα της συγγραφής.
Η προσπάθεια του να σας βάλω στο πνεύμα του βιβλίου μου, ίσως να μην είναι και η πλέον ενδεδειγμένη.
Θα προτιμούσα να το κάνει αυτό κάποιος που πραγματικά ασχολείται με την κριτική ανάλυση, παρ´ όλα αυτά αφού μου ζητήθηκε θα το αποτολμήσω με κίνδυνο και να τσαλακωθώ.

Η Βερονίκη είναι μια γυναίκα που ξεκινά το ταξίδι της ζωής της από πολύ μικρή ηλικία μακριά από την οικογένεια της μεταναστεύοντας σε άλλη ήπειρο και με την ανασφάλεια του παιδιού πως δεν το θέλει κανείς πραγματικά, ούτε η μάνα αλλά ούτε και η θεία, που ανέλαβε να την μεγαλώσει μην έχοντας η ίδια δικά της παιδιά.
Υιοθετώντας ακόμη ένα ξένο κορίτσι οι θείοι της, το σπίτι μετατρέπεται σε πραγματικό θέατρο εμπειριών. Αυτές καταλήγουν να κάνουν την ζωή της Βερονίκη πραγματικό κολαστήριο.
Η μετανάστευση και η έλλειψη αγάπης που νιώθει η Βερονίκη της κάνουν την ζωή της αφόρητα δύσκολη.
Τώρα αν προσθέσει κανείς και την σκληρή παρέμβαση που έκανε η Μάρεν στην ζωή της, (η υιοθετημένη αδελφή από την θεία και τον θείο της μετά από τον θάνατο των γονιών της σε δυστύχημα), την οδηγούν στο απονενοημένο διάβημα του να βάλει τέλος στην ζωή της.
Αυτά που της συμβαίνουν, η πίεση, η απαξία, η μη αποδοχή, το εξαιρετικά στείρο και σκληρό περιβάλλον του σχολείου, όλα αυτά μαζί με μια κρίση σεξουαλικής ταυτότητας που της προκαλεί η «επιβαλλόμενη» και άκρως παραβατική αδελφή της (τόσο παραβατική που τα ναρκωτικά οι κλοπές είναι μάλλον ρουτίνα γι αυτήν) την οδηγούν στην απόφαση να τερματίσει αυτήν την αβάσταχτη ζωή.
Αυτό όμως δεν γίνεται κατορθωτό. Έτσι οδηγείται με φυσικό τρόπο στην θεραπεία της ψυχής της. Το έργο αυτό το αναλαμβάνει ένας χαρισματικός νευροψυχίατρος, ο Τζεφ όπως της ζήτησε να τον αποκαλεί. Ίσως αυτός να είναι ο καταλύτης για το υπόλοιπο της ζωής της.
Αυτή η θεραπεία την ακολούθησε και την στήριξε στις άπειρες δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα και στις τεράστιες επιτυχίες που απαιτούσαν ειδική διαχείριση. Κάπως έτσι κατάφερε να παραμείνει πατώντας τα πόδια της γερά στην γη, χωρίς την αιώρηση που δημιουργεί ο πόνος ή η υπερβολική έκθεση που σου επιβάλει η υπέρμετρη επιτυχία.
Αυτό που δεν κατόρθωσε ο κλειστός οικογενειακός περίγυρος της, το κατόρθωσε χτίζοντας μέρα με την μέρα
έναν καινούργιο εαυτό ο γιατρός Τζεφ που μάλλον σαν παραμύθι της τα έλεγε όλα ώστε να τα αφομοιώσει και να τα κάνει κτήμα της στην συνέχεια. Είχε κι αυτός τον αποκλειστικά δικό του τρόπο θεραπείας.
Η ζωή της Βερονίκη είναι φτιαγμένη από υπέροχες ημέρες αλλά ταυτόχρονα και κολασμένες.
Η ισορροπία όμως θα μπορέσει να είναι εφικτή σ αυτήν την πολυτάραχη ζωή;
Έχει την τύχη να καταφέρει μέσα από την καλλιτεχνική και διορατική της φύση να χτίσει μια επιχείρηση-αυτοκρατορία που της χαρίζει την μεθυστική γεύση της ολοκληρωτικής επιτυχίας. Το όνομα της πλέον είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στον χώρο της μόδας και αυτό την κάνει διάσημη σ ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως η δόξα και το χρήμα είναι άραγε αρκετά για να την κάνουν να νιώσει την ευτυχία και τους χτύπους της καρδιάς της να απογειωθούν; Όλα τούτα τα θαυμαστά που συμβαίνουν είναι ικανά να εξαλείψουν τα κακώς κείμενα της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας;
Είναι πράγματι ικανά να προσδιορίσουν την τελική ταυτότητα της; Θα καταφέρει να εντάξει την συγχώρεση στην ζωή της για όλους όσους την έβλαψαν;
Όχι φυσικά, αυτά όλα χρειάζεται να έχεις και την θεά τύχη μαζί σου ώστε να υποστηρίξει όλες τις ανθρώπινες πτυχές που κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Αλλά να δουλέψεις και ο ίδιος ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό.
Και ναι….η τύχη και οι συγκυρίες, η μοίρα, το πεπρωμένο όπως θέλει ας το πει ο καθένας την φτάνουν άλλη μια φορά στο να πετάει η ψυχή της στο ύψος που ταξιδεύουν και τα σύννεφα. Η προσωπική της ζωή φτάνει στο ζενίθ με την αγάπη να την κυκλώνει απο παντού, η ευτυχία ν αποκτά υπόσταση και η ίδια να νιώθει ευγνωμοσύνη για την ζωή που αποφάσισε να την πάρει αγκαλιά σαν καλομαθημένη κόρη.
Απο την άλλη η ειμαρμένη δεν την ξεχνά κι ενώ πλέει στην υπέρτατη επαγγελματική και προσωπική ευτυχία αυτή θα την ξαναχτυπήσει αλύπητα θυμίζοντας της πως η ζωή δεν έχει έλεος για κανέναν. Και κει που σε έχει αγκαλιά σου δίνει μια και σε καταβαραθρώνει.
Μάλλον η δική της ζωή, έχει αποφασίσει να συμπυκνώσει όλα τα μαθήματα που καλείται να πάρει ο άνθρωπος σε δέκα ζωές, αυτή να τα πάρει σε μια.
Δεν υπάρχει διδαχή που να μην την έχει υποστεί.
Είναι όμως ικανή η ακεραιότητα του πνεύματος και της ψυχής της ν` αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της απώλειας που της έχει τάξει το κάρμα της;
Το λιόγερμα είναι το σταυροδρόμι όλων των αγγέλων και όλων των διαβόλων της ζωής της.

Βιολέττα Βασιλείου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Βιολέττα Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Η μεγάλη της αγάπη από μικρή ήταν το σχέδιο μόδας. Έτσι, παρά τις ενστάσεις του πατέρα της, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μεταπήδησε στην ιδιωτική σχολή του Μιχάλη Βελουδάκη, απ’ όπου και πήρε υποτροφία για τη Scuola di Moda στο Μιλάνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, προσελήφθη αμέσως στον οίκο υψηλής ραπτικής του Γιάννη Βούρου. Εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα σχεδιάζοντας, μεταξύ άλλων, ρούχα καλλιτεχνών όπως ο Ντέμης Ρούσσος, η Λίντα Άλμα, o Μάνος Κατράκης – ακολούθησε μια πλειάδα ηθοποιών, κυρίως του θεάτρου. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό της εργαστήρι μόδας, που έως και το 2012ήταν ενεργό με πολύ μεγάλες παραγωγές, καθώς και πολλές εισαγωγές απ’ όλο τον πλανήτη. Αυτή η δουλειά-χόμπι τής επέτρεψε να ζήσει όσα μπορεί να ονειρευτεί μια γυναίκα και, το κυριότερο, να κάνει άπειρα ταξίδια: από Κίνα σε Ινδία και από Αμερική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταξίδευε για να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της τα πλέον ιδιαίτερα εμπορεύματα. Παράλληλα, γνώριζε λαούς, νοοτροπίες και διαφορετικούς τρόπους ζωής από χώρα σε χώρα. Όπως λέει η ίδια, μπορεί να μην αποκτήσεις τυπικά προσόντα στη ζωή σου, αλλά, αν έχεις ταξιδέψει, έχεις δει τον κόσμο στην πραγματική του διάσταση, κι αυτό σε κάνει πλουσιότερο σε γεύσεις – ποικιλοτρόπως. Είναι μητέρα δυο καταπληκτικών παιδιών, του Μάνου και της Αφροδίτης. Εδώ και αρκετά χρόνια ζει μπροστά στη θάλασσα, κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στη φαντασία της να ξεδιπλώνει ανθρώπινους χαρακτήρες και καταστάσεις


Ταυτότητα βιβλίου:

Τίτλος: Λιόγερμα
Συγγραφέας: Βιολέττα Βασιλείου
Σελ.: 408 Διάσταση: 14×21
ΙSBN: 978-618-207-177-9

Τιμή: 14,90 – 13,41

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

Αφήστε ένα σχόλιο