Γαβριέλλα Κασουλίδου

Η Γαβριέλλα Κασουλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 από Κύπριους γονείς και μετοίκησε στη Λευκωσία το 1950. Μεγάλωσε εκεί και αποφοίτησε το 1963 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Middle Temple των Inns of Court, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967 ως Barrister at Law. Επέστρεψε στην Κύπρο όπου άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου μέχρι το 1975. Μετά την τουρκική εισβολή ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Εργάστηκε για δύο χρόνια σε δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά, στον ναυτιλιακό τομέα του Δικαίου και κατόπιν ίδρυσε ναυτιλιακό γραφείο ως ναυλομεσίτης, με την επωνυμία Saint Sebastian Shipping Co Ltd, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2003. Παράλληλα με την εργασία της, ασχολήθηκε με τις θρησκείες και φιλοσοφίες της Ανατολής και με την τεχνική του διαλογισμού και της αυτοσυγκέντρωσης σε καθημερινή βάση. Μελέτησε, επίσης, την ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Στο δρόμο για τον ουρανό» (Πύρινος Κόσμος), που αναφέρεται σε μια αυτοβιογραφική εσωτερική πνευματική διαδρομή. Ακολούθησε το «Ένα ταξίδι στο μύθο, στο αιώνιο παρόν» (Πύρινος Κόσμος, 2006), το οποίο είναι διαδρομή στην Κρήτη και τη μυθολογία της. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Οι κήποι των αγγέλων» (Ιωλκός, 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην Αμερική με τον τίτλο «Angels Gardens» (Eloquent Books, 2009) και «Η μάγισσα του φωτός» (Ιωλκός, 2010). Έκτοτε ασχολήθηκε επισταμένα με τη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και την αλληλοεπίδρασή τους στην εξέλιξη της ιστορίας τους με αποτέλεσμα το παρόν βιβλίο. Το 2020 κέρδισε το Α’ Βραβείο Νεανικού Διηγήματος σε διαγωνισμό της Unesco Eλλάδας με την «Ιστορία ενός μικρού Τελχίνα».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός το νέο βιβλίο «Σίβυλλα Ηροφίλη – Η χιλιόχρονη προφήτισσα». Πρόκειται για την ιστορία μιας αρχαίας προφήτισσας που έζησε από τα τέλη των Προϊστορικών Χρόνων και λίγο πριν την άλωση της Τροίας, μέχρι και την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περίπου για μία περίοδο χιλίων ετών. Εξιστορούνται οι περιπλανήσεις της, οι προφητείες της και η απεγνωσμένη προσπάθειά της να συναντήσει, επιτέλους, τον θάνατο. Η υπόθεση βασίζεται στην ελληνική Μυθολογία, καθώς αυτή εφάπτεται της Ιστορίας, και πολλά από τα γεγονότα της αναφέρονται τόσο από μυθογράφους, όσο και από ιστορικούς. 

Επιμέλεια συνέντευξης για το Σημειωματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν; Θα ήμουν κόμμα.

Η ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου βασίζεται… στη σωστή έκφραση και στη λεπτομερή περιγραφή. Επίσης στη λογική της σκέψης και στην πειθώ που μεταφέρει.

Τα πιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο; Είναι τα άπαντα του Καβάφη και του Παλαμά. Επίσης ξαναδιαβάζω τους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς.

 Ένα προσωπικό θετικό – αρνητικό σημείο ορόσημο; Ήταν η μετοίκηση μου από την Κύπρο στην Αθήνα σαν αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Αυτό το γεγονός είχε και αρνητικό και θετικό πρόσημο. 

Μπορεί αυτό να σας οδήγησε στη συγγραφή; Αυτό που κυρίως με οδήγησε στη συγγραφή ήταν όταν έπαψα να εργάζομαι και είχα χρόνο στη δ διάθεσή μου.

 Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία; Ο δρόμος προς την αυτογνωσία είναι η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοανάλυση και η σκέψη.

Είναι ο συγγραφέας θεράπων των λέξεων; Ο συγγραφέας δεν θεραπεύει αλλά χρησιμοποιεί τις λέξεις και την έκφραση και με τη γραφή του προσφέρει τα εργαλεία ώστε ο αναγνώστης να τα χρησιμοποιήσει για την αυτοθεραπεία του.

 Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι; Οι συνταξιδιώτες μου στο συγγραφικό ταξίδι υπήρξαν πάντα τα βιβλία μου αλλά και ο καθημερινός διαλογισμός.

Η πρώτη φορά απέναντι στη λευκή σελίδα; Δεν θυμάμαι την πρώτη φορά.

Η θέση τού αναγνώστη σε αυτήν; Είμαι φανατικός αναγνώστης.

Και η θέση του συγγραφέα; Ο συγγραφέας είναι ικανός μέσα από διάφορα ερεθίσματα είτε από το περιβάλλον του είτε μετά από ενδοσκόπηση, να εκφράσει αυτά που προκύπτουν στη σκέψη του.

Πρόσφατο έργο σας; Το τελευταίο βιβλίο είναι η Σίβυλλα Ηροφίλη.

Το εφαλτήριο για τη δημιουργία του; Η αγάπη μου για τη Μυθολογία

Το κέντρο βάρος του; Η ζωή μιας αρχαίας προφήτισσας και η προσήλωση της στον όρκο που είχε δώσει.

Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο; Η ηρωίδα περιπλανήθηκε στο χώρο αλλά έμεινε πιστή στον όρκο που είχε δώσει και τα 1000 χρόνια της ζωής της.

Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι… Θα το απολάμβαναν παρ’ όλο που είναι μεγάλο. Επίσης το βιβλίο είναι κατάλληλο και για μικρούς και για μεγάλους.

Ο συγγραφέας ή ο ήρωας κατέχει την πρώτη θέση στη συνείδηση του αναγνώστη; Σίγουρα η ηρωίδα κατέχει την πρώτη θέση.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις; Η Μυθοπλασία δεν αντιμάχεται την πραγματικότητα. Πολλές φορές την εκφράζει όταν αυτή είναι κρυμμένη.

Η πορεία της λογοτεχνίας και κατ` επέκταση της γλώσσας σ` έναν κόσμο εικονοποίησης; Η λογοτεχνία έχει την ικανότητα να δημιουργεί την εικόνα με τις λέξεις και να την χρωματίζει έχοντας ταυτόχρονα σύμμαχο τη φαντασία του αναγνώστη.

Ανεξερεύνητα τοπία στη συγγραφή; Αν τα γνώριζα θα τα είχα εξερευνήσει.

 Ο κόσμος του συγγραφέα συνίσταται…; Ο κόσμος του συγγραφέα βρίσκεται στην πραγματικότητα, στο περιβάλλον του, στη φαντασία του και στη δημιουργηκότητα της σκέψης του.

 Αν ήσασταν προ του διλλήματος να προικοδοτήσετε με κάτι τον κόσμο, τι θα ήταν αυτό; Θα ήθελα να έχουν πάντα επίγνωση του ό,τι και να τους συμβαίνει ή/και όχι, είναι ότι χρειάζονται εκείνη τη στιγμή.

Η δύναμη του βιβλίου εντοπίζεται; Η δύναμη του βιβλίου εντοπίζεται στα μηνύματα που εκπέμπει, στην εικόνα που οι λέξεις περιγράφουν ούτως ώστε και στα δύο ο αναγνώστης να μεταφέρεται στις  σελίδες και να νοιώθει πως είναι παρών.

Αντί βιβλίου τι; Τίποτα δεν αντικαθιστά ένα καλό βιβλίο. Πάντα πίστευα πως είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Ένας τίτλος – στίχος ως δείκτης του μέλλοντος; Καβάφης- Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον.

Κι ένας αγαπημένος;
Καβάφης- Θερμοπύλες.

Πηγή βιογραφικού, φωτογραφιών & λοιπών πληροφοριών: ArtsPR  

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο