Γεωργία Κακαλοπούλου

Η Γεωργία Κακαλοπούλου κατάγεται από τη Λεπτοκαρυά και τη Νέα Έφεσο Πιερίας, όπου και διαμένει. Έχει κάνει σπουδές υγείας και μουσικής, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα εικαστικών τεχνών και υποκριτικής σε ερασιτεχνικό θέατρο της Κατερίνης, συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις. Έχει συγγράψει πληθώρα μυθιστορημάτων, κάποια από τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Λιβάνης, Ωκεανίδα, Ωκεανός, Μάτι. Γράφει ποιήματα και άρθρα στο blog της, georgiakakalopoulou.blogspot.gr, ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί και σε διαδικτυακές εφημερίδες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, και του Παραρτήματος Πιερίας της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Επιμέλεια συνέντευξης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν;

Θαυμαστικό εξαιτίας της διαπροσωπικής του σημασίας. Όντας ελληνίδα, καλλιτέχνης και γυναίκα, τα βασικά μου χαρακτηριστικά σχηματίζονται στον υπερθετικό και στην αμεσότητα, όλα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το συναίσθημα.

Η ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου βασίζεται… παροχεύτευση προς την ουσία του ανθρώπου, των σχέσεων, των κοινωνιών.

Τα πιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο; Θα τοποθετήσω εδώ έργα του Καζαντζάκη κυρίως, χωρίς να υποτιμήσω άλλα εξίσου δυνατά αναγνώσματα κάποια εκ των οποίων με σημάδεψαν επίσης: Ασκητική, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τελευταίος Πειρασμός κ.α.

Μπορεί αυτό να σας οδήγησε στη συγγραφή; Ίσως, ίσως κι όχι. Δεν είναι κάτι που μπορώ να διευκρινίσω εφόσον είχα πάντοτε το μικρόβιο της συγγραφής που απλώς τράφηκε και μεγάλωσε περισσότερο αναγιγνώσκοντας τέτοιου είδους έργα.

Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία; Κάποιες φορές ναι. Όχι πάντα, εφόσον δεν ταυτίζεται απόλυτα ένας συγγραφέας με το έργο του, ούτε η συγγραφή αποτελεί πυξίδα ή ανάλυση του εσωτερισμού του. Κάποιες ιστορίες και αρκετοί χαρακτήρες είναι δυνητικά αντίθετες κι αντίθετοι προς τον δημιουργό που γνωρίζει ήδη τι του αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν όμως και ιστορίες που εξελίσσονται με τρόπο μέσα από τον οποίο ο συγγραφέας ανακαλύπτει όντως νέες εκδοχές του χαρακτήρα ή των προτιμήσεων του. Παρόλα αυτά πιστεύω πως η συγγραφή κατά βάση δεν είναι δρόμος προς την αυτογνωσία αλλά κατάθεση της γνώσης εαυτού και του κόσμου όπως τον βλέπει ο δημουργός.

Ένα προσωπικό θετικό – αρνητικό σημείο ορόσημο; Η στιγμή που αντιλήφθηκα πως ο εκδοτικός κόσμος δεν είναι ονειρικά πλασμένος.

Είναι ο συγγραφέας θεράπων των λέξεων; Σίγουρα είναι θεράπων. Πράγμα που μετά λύπης μου αντιλαμβάνομαι πως οι Έλληνες δεν εκμεταλλεύονται σωστά, πως φθίνει, μικραίνει σήμερα, κάνοντας χειρότερη, φτωχότερη, ασχημότερη την κοινωνία και την εποχή μας. Ο συγγραφέας είναι θεράπων της ψυχής, διασκεδαστής, παρηγορητής, πνευματικός καθοδηγητής, παρακινητής της αυτογνωσίας, της μάθησης, της διαυγούς αντίληψης, της συγκροτημένης σκέψης, πλοηγός του νοητού ταξιδιού, αυλαία της διανόησης, της κριτικής σκέψης, της χαλάρωσης, της μαγείας.

Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι; Οι ήρωες μου κυρίως, η αγάπη μου για τον μύθο που κρύβει όλη την αλήθεια, ο έρωτας μου για την γραφή και από κοντά οι άνθρωποι μου που με στηρίζουν ψυχολογικά στο δύσκολο δρόμο των εκδοτικών δρώμενων στην χώρα μας.

Η πρώτη φορά απέναντι στη λευκή σελίδα; Δεν την θυμάμαι καν. Κάθε φορά όμως εμπρός σε μια λευκή σελίδα είναι σαν πρώτη φορά. Είναι εκείνη κι εσύ. Το κενό, το τίποτε και η δημιουργία, τα πάντα. Κάθε φορά είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί.

Η θέση τού αναγνώστη σε αυτήν; Δεν τον σκέφτομαι καν. Ο αναγνώστης θα έρθει πολύ αργότερα, θα έρθει όταν θα γραφτεί και η λέξη ‘τέλος’.

Και η θέση του συγγραφέα; Ο δέκτης και ο πομπός, το εργαλείο, η ψυχή, το πνεύμα, το συναίσθημα, ο πόνος, η χαρά, η οργή , η
θλίψη, η ικανοποίηση, ο έρωτας…


Πρόσφατο έργο σας; Η Εποχή των Μυστικών που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell και την Silk.

Το εφαλτήριο για τη δημιουργία του; Η επιθυμία μου να ταξιδέψω τον αναγνώστη σε όμορφους και δύσκολους έρωτες που κρατάνε για πάντα, σε αυτό το είδος των σχέσεων που εκλείπουν από την εποχή μας.

Το κέντρο βάρος του; Δυο δυνατοί άνθρωποι αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τον έρωτα που καταστρέφει και δημιουργεί.

Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο; Μακεδονία, Χαλκιδική, Καλοκαίρι, Μυρωδιά από αρμύρα, Ήλιος ζωοφόρος.

Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι… είναι μια ιστορία γεμάτη ένταση, αντιπαραθέσεις, δυνατά, ψυχοφθόρα συναισθήματα.

Ο συγγραφέας ή ο ήρωας κατέχει την πρώτη θέση στη συνείδηση του αναγνώστη; Ξεκάθαρα ο ήρωας κι έπειτα σαν απόρροια αυτού ο συγγραφέας. Ξέχωρα αρχικά, αλλά απόλυτα συνδεδεμένα μετέπειτα.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις; Η μυθοπλασία αποτελεί συχνά την φτωχή συγγενή της πραγματικότητας εφόσον η τελευταία έχει να μας προσφέρει γεγονότα και ιστορίες που ξεπερνούν κατά κόρον την φαντασία ακόμη και του πιο ευρηματικού μυθοπλάστη. Για μένα τα όρια ανάμεσα τους είναι ισχνά και πιστεύω πως όσοι προσπαθούν να τις τοποθετήσουν αντίρροπα απλώς κοροϊδεύουν εαυτόν.

Η πορεία της λογοτεχνίας και κατ` επέκταση της γλώσσας σ` έναν κόσμο εικονοποίησης; Το ανέφερα και σε μια άλλη ερώτηση. Η λογοτεχνία φθίνει επειδή οι έλληνες παύουν να διαβάζουν. Δεν με νοιάζει καν για άλλους λαούς, άλλωστε έχει αποδειχθεί πως στις ανεπτυγμένες χώρες οι πολίτες ποσοστιαία διαβάζουν περισσότερο από τον μέσο έλληνα. Ενδιαφέρομαι- και λυπάμαι- όμως για τους πολίτες αυτής της χώρας, για το πόσο φτωχή την κάνουν πνευματικώς, για το ότι τα νέα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις μάρκες ρούχων και καλλυντικών που κυκλοφορούν, τις σταρ σαπουνόπερων, βιντεάκια στο τικ τοκ και τιτιβίσματα στο τουίτερ, από netflix κι από πόσα άλλα πεζά και παρωχημένα, αλλά πνευματικά μένουν αδρανείς, πεινασμένοι, φτωχοί και ένας λαός δίχως πνευματικό εύρος είναι καταδικασμένος να αποτύχει, να φθαρεί, να εξαφανιστεί. Δεν είμαι αντίθετη προς τα μέσα δικτύωσης, ούτε προς την εξωτερική καλαισθησία, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και δυστυχώς η τροφή για την σκέψη είναι σήμερα τελευταία στις προτιμήσεις μας, ανύπαρκτη, πιο κάτω σε σημαντικότητα κι από τον καφέ που πίνουμε στα μπαράκια της γειτονιάς μας.

Ανεξερεύνητα τοπία στη συγγραφή; Μεταφυσικό θρίλερ. Κατά τα άλλα αγαπώ να ψάχνω, να δοκιμάζομαι, να τολμώ.

Ο κόσμος του συγγραφέα συνίσταται… από μοναχικότητα, φαντασία, όραμα, αγάπη, σκληρή εργασία, έμπνευση.

Νιώθω πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να `ναι το σπίτι μας.1 Πού κατοικεί το όραμά σας; Στις καρδιές των ανθρώπων, στην καλοσύνη που έχει απομείνει στον καθένα μας, στην ηθική που κρύβεται κάπου εκεί στα πιο μύχια κομμάτια του είναι μας φοβισμένη από την ανηθικότητα και τα δήθεν σύγχρονα πρότυπα που επικρατούν, στην αγάπη για τον πλησίον που δεν πρέπει να ξεπερνά εαυτόν αλλά και ούτε να έρχεται δεύτερη… που πρέπει να ισούται και να αποδίδεται με πράξεις. Τέλος αλλά όχι τελευταία στην πίστη. Αυτή είναι η μαγική μας δύναμη που έχουμε ξεχάσει και αποκοιμίσει. Σε όλα αυτά τα μέρη κατοικεί το δικό μου όραμα.

Αν ήσασταν προ του διλλήματος να προικοδοτήσετε με κάτι τον κόσμο, τι θα ήταν αυτό; Με ιδέες που θα τον έκαναν καλύτερο.

Η δύναμη του βιβλίου εντοπίζεται; Στην δημιουργία σκεπτόμενων ανθρώπων .

Αντί βιβλίου τι; Τίποτε. Αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε κάτι, θα ήταν τέχνη, τέχνη με όραμα και ποιότητα, μουσική, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, γλυπτική, τέχνη… Οτιδήποτε κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο, ευφυέστερο, πλουσιότερο, δυνατότερο, ανώτερο… κι επειδή η τέχνη θα οδηγούσε σε σκέψη, το βιβλίο και πάλι θα ερχόταν στην επιφάνεια.

Ένας τίτλος – στίχος ως δείκτης του μέλλον Κι επειδή δεν σκέφτηκα, σιώπησα, μίκρυνα, εξαφανίστηκα.

Κι ένας αγαπημένος; “Η συμπόνια είναι η αγάπη ενός ανθρώπινου όντος για το συνάνθρωπό του στην πιο ευγενική της μορφή. Είναι ένα συναίσθημα αποκλειστικά δεμένο με την ανθρωπιά, είναι αυτό που αλλάζει τον κόσμο, τον κάνει πιο δίκαιο, δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους, παραμερίζει τις διαφορές. Η συμπόνια είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη παρηγοριά”.


Ταυτότητα βιβλίου:

Η Εποχή των Μυστικών – €10.90 €9.81 •ISBN: 978 960 620 918 5 -Κατηγορίες: Silk, Ελληνική λογοτεχνία, Νέες Κυκλοφορίες Silk -Συγγραφέας: Γεωργία Κακαλοπούλου – Σελίδες: 288 •Ημερομηνία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

Παραπομπή (1): Απόσπασμα από το ποίημα: «Αυτοκράτωρ Ιουλιανός προς φιλόσοφον» του Γιώργου Μπλάνα

Πηγή φωτογραφιών – βιογραφικού: Γεωργία Κακαλοπούλου – Εκδόσεις Bell

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο