You are currently viewing ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ. 1965   ROBERT A. McCABE
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ. 1965 ROBERT A. McCABE KEIMENA: ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑ: ΜΑΡΙΛΕΝ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΕΔΡΟΣ

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ. 1965 ROBERT A. McCABE KEIMENA: ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑ: ΜΑΡΙΛΕΝ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΕΔΡΟΣ


Τον Αύγουστο του 1965, ένας νεαρός Αμερικανός φωτογράφος επισκέπτεται την Κάσο, με αποστολή να βγάλει μια σειρά φωτογραφιών, για να πλαισιώσουν το κείμενο ενός βιβλίου για την ιστορία του νησιού. Οι φωτογραφίες αυτές, που έμειναν τελικά, εκτός ελαχίστων, στο συρτάρι ως το 2013, αποτελούν τον κορμό του βιβλίου αυτού, που συνοδεύεται από κείμενα δύο εξαιρετικών Κασιωτών, του Νίκου Μαστροπαύλου και της Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος.

«Στο βάθος της ψυχής της η κοσμοπολίτισσα, όσο και κλεισμένη στον εαυτό της, Κάσος εξακολουθεί να αποτελεί εξωτικό τόπο, παράδεισο της ζώσας νησιωτικότητας, όπου αναβιώνουν ήθη από τα χρόνια της αθωότητας, καθώς επιμένει να ταξιδεύει ακόμη εκτός τουριστικού ρεύματος. Πριν την εξαργύρωση του ενδιαφέροντος του επισκέπτη για τον απόμακρο κόσμο της, υπάρχει το αυθεντικό ενδιαφέρον των ανθρώπων της Κάσου για τον ξένο, που αψήφησε τα πολλά βάσανα του μακρόσυρτου ταξιδιού για να αράξει στο νέο λιμάνι της Μπούκας. Νοιάζονται για τη γνώμη που θα σχηματίσει ο ξένος γι’ αυτούς και του κάνουν χώρο για να καθίσει δίπλα τους στα γλέντια τους, εκεί που αποκαλύπτονται τα τρίσβαθα της ψυχής τους. Γιατί, κι αν η Κάσος είχε βαδίσει στα μονοπάτια της παγκοσμιοποίησης πριν την Παγκοσμιοποίηση, διατηρεί ατόφια την ιδιαίτερη κουλτούρα της, τα πανηγύρια, τα γλέντια, τη μουσική, τους χορούς, τα τραγούδια, τη γαστρονομία της, σε φόντο φυσικό και, εν πολλοίς, αδιατάραχτο». ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

«Την πρώτη φορά που ο Ρόμπερτ ανέφερε ότι πρωτοεπισκέφθηκε την Κάσο τη δεκαετία του 1960, νόμιζα ότι έκανε λάθος. Κανείς δεν πήγαινε στην Κάσο τότε εκτός κι αν είχε κάποια σχέση με το νησί. […] Οι φωτογραφίες του Ρόμπερτ αποτυπώνουν την Κάσο όπως είναι ακόμα και σήμερα, τραχιά και πιστή στον εαυτό της, μετέωρη λες μέσα στον χρόνο. Περπατάς το νησί και βλέπεις ακόμα τις ίδιες ακριβώς εικόνες, ξανά και ξανά. Στο ανεκπαίδευτο μάτι η Κάσος μπορεί να μοιάζει απλοϊκή κι ανεπιτήδευτη, αλλά είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένη από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχει μια δική της υποκείμενη μουσική, τη γη, τη θάλασσα, τη χειροτεχνία της, το φαγητό, τη φιλοξενία και μια παραδοσιακή κουλτούρα αόρατη στον περιστασιακό επισκέπτη. Ο κοινωνικός και ιστορικός ιστός του νησιού είναι ακόμα άθικτος». ΜΑΡΙΛΕΝ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΕΔΡΟΣ

ΣΕΙΡΑ: ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ISBN 978-960-16-5419-5 ΣΧΗΜΑ: 22Χ28 ΣΕΛΙΔΕΣ: 226 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΗΣ: 29,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


O Robert A. McCabe τράβηξε τις πρώτες του φωτογραφίες το 1939, σε ηλικία πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, το 1954, έβγαλε την πρώτη από τις πολλές του εμβληματικές φωτογραφίες της Ελλάδας. Μια επίσκεψη στην Κάσο το 1965 ήταν η αιτία για τον μεγαλύτερο αριθμό των φωτογραφιών που θα βρείτε σε ετούτο το βιβλίο. Έχει εκδώσει περισσότερα από 16 λευκώματα κι έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλες και σε πολλούς χώρους στις ΗΠΑ. Τα βιβλία του ασχολούνται με θέματα και τοποθεσίες στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Νέα Υόρκη, στην Αβάνα, στην Κίνα και στην Ανταρκτική.

Ο Νίκος Γ. Μαστροπαύλος είναι δημοσιογράφος, ερευνητής του πολιτισμού, δημιουργός της ιστοσελίδας eudemonia.gr, η οποία εστιάζει στην κουλτούρα της καθημερινής ελληνικότητας, ιδιαιτέρως στην τροφή, στα ταξίδια και στην Τέχνη. Από το 1981 συμμετείχε ως επαγγελματίας συντάκτης, συντονιστής ύλης, υπεύθυνος ύλης και αρχισυντάκτης στην έκδοση εφημερίδων και περιοδικών πανελλήνιας κυκλοφορίας. Τα τελευταία 25 χρόνια εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στο «Βήμα της Κυριακής», γράφοντας και φωτογραφίζοντας, παράλληλα, περιηγητικά και εικαστικά θέματα. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1958 και μεγάλωσε στην Κάσο, όπου ολοκλήρωσε τη βασική και μέση εκπαίδευση, πριν μεταναστεύσει στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές. Η ανατροφή του σε ένα μικρό ναυτικό νησί στο τέρμα της Άγονης Γραμμής διαμόρφωσε την προσωπική κοσμοθεωρία του και τον τρόπο γραφής του.

Η Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος γεννήθηκε στο Βέλγιο από Κασιώτες γονείς. Κατοικεί στην Αθήνα και επισκέπτεται συχνά την Κάσο, όπου ασχολείται με αναπαλαιώσεις κτιρίων. Με το πέρασμα του χρόνου θεμελίωσε δυνατές φιλίες με τους ντόπιους, με αποτέλεσμα να έχει ανακαλύψει πτυχές της Κάσου που παραμένουν κρυφές στον περιστασιακό επισκέπτη. Κάθε χρόνο ταξιδεύει στην Κάσο προς χάριν εορτασμού της οικογενειακής επανένωσης.

Αφήστε ένα σχόλιο