Δίχως ταίρι του Αγίου Βαλεντίνου του Ανέστη Ρέππα
Από τον τίτλο μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα άρθρο πέρα από την ψυχολογία, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πυραμίδα του Maslow για τις ανάγκες του ανθρώπου η ανάγκη για αγάπη και το να ανήκει ένας άνθρωπος κάπου αποτελεί το τρίτο σκαλί. Δηλαδή όταν ο άνθρωπος έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες για τροφή, στέγη, ένδυση, υγεία και επάγγελμα, η αμέσως επόμενη ανάγκη του είναι για αγάπη και για την δημιουργία δεσμών και σχέσεων με άλλα άτομα. Την ημέρα λοιπόν του Αγίου Βαλεντίνου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ο έρωτας. Όπως και άλλες τόσες επέτειοι στο καθημερινό ημερολόγιο έτσι και ο έρωτας έχει την δική του ημέρα, αν και το να είσαι ερωτευμένος και αυτό να είναι αμφίδρομο με το ταίρι που έχεις επιλέξει αποτελεί από μόνο του μια καθημερινή εορτή. Ωστόσο αυτό το άρθρο θα αναφερθεί στα άτομα που δεν έχουν ταίρι αυτή την ημέρα, στους τρόπους που μπορούν να το αντιμετωπίσουν ψυχικά αλλά και στους τρόπους που μπορούν να διασκεδάσουν ή και να γνωρίσουν κάποιο άτομο.
Ο χορός της θλίψης και της μοναξιάς

Η μοναξιά μπορεί να οριστεί ως η στρεσογόνα εμπειρία που προκύπτει όταν οι κοινωνικές επαφές ενός ατόμου δεν είναι πολλές σε αριθμό ή ακόμα κυριότερα δεν είναι ποιοτικές. Με άλλα λόγια ένα άτομο μπορεί να έχει φίλους γνωστούς, αλλά να αισθάνεται μοναξιά λόγο έλλειψης σύνδεσης σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο με κάποιο άτομο ή άτομα. Την ημέρα των ερωτευμένων λοιπόν κατά την οποία προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα, στην τηλεόραση, στο δρόμο και στα καταστήματα η αγάπη, λογικό είναι τα άτομα δίχως ερωτικό ταίρι να αισθάνονται περισσότερη μοναξιά από τις υπόλοιπες μέρες. Ναι οι γιορτινές ημέρες, φανερώνουν την πραγματική μοναξιά του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν τα στρεσογόνα αισθήματα, το αίσθημα της απογοήτευσης, της αυτοκατηγορίας ότι το άτομο δεν αξίζει, της ενοχής ότι δεν ήταν αρκετό για να έχει τον/την ερωτικό/-η σύντροφο που θέλησε είναι αυτά που μπορούν να κατακλύσουν το μυαλό του ανθρώπου, συμβάλλοντας στην παραγωγή ορμονών που προκαλούν στρες και αυξάνουν τα επίπεδα λύπης.
Το ότι δεν έχεις ταίρι δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν ότι δεν αξίζουν, ότι δεν αξίζουν την αγάπη, την ένωση με ένα άλλο πρόσωπο, την εκπλήρωση των ονείρων τους και άλλα πολλά. Ειδικά αυτή την ημέρα τα άτομα που τα σκέφτονται αυτά κατά κύριο λόγο και τον υπόλοιπο χρόνο, μπορεί να τα σκεφτούν λίγο εντονότερα, με αποτέλεσμα το αυτομαστίγωμα και την αυτολύπηση. Ναι το ότι φέτος δεν έχεις ταίρι δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις ως άτομο, ότι δεν έχεις τις αρετές σου και τα προτερήματα σου. Μπορεί να μην έχει βρεθεί το κατάλληλο άτομο που θα τα εκτιμήσει. Μπορεί όμως να μην επιλέγεις και εσύ σωστά άτομα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγο των παρελθοντικών τραυμάτων και καταστάσεων που έχεις ζήσει μέσα στην οικογένεια, τα οποία σε ωθούν υποσυνείδητα να διαλέγεις άτομα που σου θυμίζουν είτε τις καταστάσεις, είτε την αίσθηση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια διαλέγεις άτομα που ναι μεν υπάρχει κάτι γνώριμο αλλά σε φέρνουν αντιμέτωπο/-η με καταστάσεις, όπως διαλυμένα συναισθήματά, απόρριψη ή και την δημιουργία νέων πληγών. Σκέψου πόσοι άνθρωποι αυτή την ημέρα θα βρίσκονται με ένα άλλο άτομο και πόσο αταίριαστα μπορεί να είναι αυτά τα άτομα. Μπορεί να δημιουργούν προβλήματα ο ένας στον άλλο, να ανοίγουν πληγές και απλά να μένουν για να έχουν μια σχέση. Από αυτή την άποψη κερδισμένος/-η είσαι που είσαι ελεύθερος/-η αυτή τη μέρα. Εξάλλου, ο σωστός σύντροφος δεν έρχεται ουρανοκάτεβατος, θέλει ψάξιμο, υπομονή και λίγη τύχη και μπορεί σήμερα να μην έχεις ταίρι αλλά σε μια εβδομάδα να ξεκινήσεις να φλερτάρεις με ένα άτομο που θα σου δώσει όλα αυτά που πραγματικά ποθείς.
Τρόποι να περάσεις όμορφα αυτή την ημέρα εφόσον δεν έχεις ταίρι
Τρόποι να περάσεις ένα άτομο όμορφα μια ημέρα που είναι αφιερωμένη στους ερωτευμένους υπάρχουν ακόμα και αν δεν υπάρχει ταίρι.
1) Να κανονίσεις συνάντηση με φίλους/φίλες

Το να βγεις με φίλους/φίλες μπορεί να σου γεμίσει τις μπαταρίες από την κουραστική ημέρα που πέρασες. Έτσι θα δώσεις στον εαυτό την ευκαιρία να περάσεις όμορφα το βράδυ σου και δεν γνωρίζεις εάν προκύψει κάποιο φλερτ εκεί που θα πάτε, διότι σίγουρα δεν θα είστε τα μόνα ελεύθερα άτομα.
2) Ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να συμπεριλάβουν πολλά. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν τα πάρτι χορού όπως Λάτιν πάρτι, οι βραδιές Τανγκό, η παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο, ακόμα και η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα. Επιλογές υπάρχουν πολλές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του ατόμου.
3) Βραδιά στο σπίτι
Μπορεί σήμερα το βράδυ να μην έχετε την διάθεση να βγείτε έξω, οπότε μια βραδιά στο σπίτι θα μπορούσε να είναι ένα όμορφο αντίδοτο στην μοναξιά, στην αυτολύπηση και γενικώς στα αρνητικά συναισθήματα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια, το μαγείρεμα και η παρακολούθηση μιας ταινίας, ακόμα και η διήγηση αστείων ιστοριών θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
4) Πέρνα καλά ακόμα και με τον εαυτό σου
Στην περίπτωση που όλοι/όλες οι φίλοι/φίλες σου έχουν ταίρι για αυτή την ημέρα και δεν έχεις παρέα θα μπορούσες ως εναλλακτική να περάσεις μια βραδιά με τον εαυτό σου. Πως μπορεί ένα άτομο να περάσει όμορφα με τον εαυτό του/της; Ναι είναι δύσκολο ερώτημα αλλά έχει απλή απάντηση. Βρες τι σε γεμίζει ψυχικά και πράξε το. Για παράδειγμα μπορεί να σου αρέσει να διαβάζεις αστυνομική λογοτεχνία, ξεκίνα ή συνέχισε ένα βιβλίο που τυχών είχες αφήσει. Μπορεί να σου αρέσουν οι σειρές με υπέρ ήρωες, δες κάποια που δεν έχεις προλάβει έως τώρα να παρακολουθήσεις. Επιπλέον μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου, να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική και να συνοδεύσεις τους ήχους της με ένα ποτήρι κρασί. Λύσεις γενικά υπάρχουν, αρκεί να δώσεις λίγη αγάπη και σημασία σε εσένα.
5) Πάρτι εργένηδων
Τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και στην Αθήνα από ότι έχω διαβάσει διοργανώνονται πάρτι για άτομα που είναι δίχως σύντροφο. Αυτά τα πάρτι είναι μια καλή ευκαιρία, εφόσον βρίσκεσαι σε πόλη που διοργανώνονται, να γνωρίσεις νέο κόσμο και να φλερτάρεις ή απλά να περάσεις όμορφα αυτό το βράδυ.
Επίλογος
Αυτό το άρθρο δεν ήταν όπως τα συνηθισμένα άρθρα ψυχολογίας που γράφω. Είχε μια περισσότερο προσωπική χροιά αν και στην βιβλιογραφία θα χρησιμοποιηθούν απόψεις και έρευνες ψυχολογίας. Ναι έχω περάσει και εγώ δίχως ταίρι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και με άτομα που για διάφορους άλλους λόγους θα έπρεπε να μην βρισκόμασταν σε σχέση. Ωστόσο έχω ζήσει και όμορφες στιγμές αυτή την ημέρα. Το 2018 δεν βρισκόμουν σε σχέση, οπότε μια φίλη μάζεψε όλα τα παιδιά από την σχολή χορού που είμασταν τότε και πήγαμε το βράδυ σε Σάλσα/Μπατσάτα πάρτι. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε αυτού τους είδους τους χορούς και μάλιστα τον επόμενο χρόνο γράφτηκα σε σχολή για να τους δοκιμάσω. Όμως πέρασα τόσο όμορφα εκείνο το βράδυ με την παρέα μου που δεν σκεφτόμουν ότι δεν είχα ταίρι. Οπότε όλα είναι θέμα τους πως επιλέγεις εσύ να περάσεις και να δώσεις βαρύτητα. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται σε όλους εμάς που δεν έχουμε ταίρι για αυτή την ημέρα αλλά και ειδικά στην φίλη μου, που μου έδειξε ότι μπορείς να περάσεις μια ξεχωριστή ημέρα όμορφα ακόμα και αν δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα, αφού ακόμα και αυτά βρίσκονται στο μυαλό μας και μόνο.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Andrade, C., Ramadas, S., Kuttichira, P., John, C. J., Isaac, M., Kallivayalil, R. A., Sharma, I., Asokan, T. V., Mallick, A., & Mallick, N. N. (2014). Position statement and guideline on media coverage of suicide. Indian Journal of Psychiatry, 56(2), 107. https://doi.org/10.4103/0019-5545.130473
Bastian, B., Koval, P., Erbas, Y., Houben, M., Pe, M., & Kuppens, P. (2015). Sad and alone. Social Psychological and Personality Science, 6(5), 496–503. https://doi.org/10.1177/1948550614568682
Hawkley, L. (2018, December 6). loneliness. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/science/loneliness
Mcleod, S. (2020, December 29). Maslow’s hierarchy of needs. Simply Psychology. Retrieved February 9, 2023, from https://www.simplypsychology.org/maslow.html#:~:text=There%20are%20five%20levels%20in,esteem%2C%20and%20self%2Dactualization.
STROBEL, M. A. R. I. A., TUMASJAN, A. N. D. R. A. N. I. K., & SPÖRRLE, M. A. T. T. H. I. A. S. (2011). Be yourself, believe in yourself, and be happy: Self-efficacy as a mediator between personality factors and subjective well-being. Scandinavian Journal of Psychology, 52(1), 43–48. https://doi.org/10.1111/j.1467-9450.2010.00826.x