Όταν φτάνει η ώρα να επιλέξουμε ένα κατοικίδιο πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές παραμέτρους. Ένας σκύλος χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, εκπαίδευση και αρκετό από τον χρόνο μας. Από την άλλη, οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες αλλά χρειάζονται εξίσου την προσοχή μας. Τι γίνεται όμως με τα ζώα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα ως κατοικίδια όπως το κουνέλι; Ξέρουμε να τα φροντίζουμε σωστά;
Το κουνέλι ως κατοικίδιο
Πριν την επιλογή ένος κατοικιδίου πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε τις ανάγκες του. Τα κουνέλια αποτελούν εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει να έχει κατοικίδιο μέσα στο σπίτι. Γενικά, για την καλύτερη διαβίωσή τους χρειάζονται κατάλληλο σπίτι-κλουβί, κοινωνικοποίηση και συγκεκριμένη δίαιτα-διατροφή. Κάποιες φυλές κουνελιών έχουν επίσης ανάγκη την περιποίηση του τριχώματός τους, κυρίως τα μακρύτριχα. Τα κουνέλια ζουν από 5 μέχρι 8 χρόνια, αναλόγως το περιβάλλον και την φυλή τους, με ορισμένα να φτάνουν ακόμα και τα 12 χρόνια ζωής. Γι’αυτό πριν προβείτε στην αγορά ενός κουνελιού πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το φροντίσετε για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα.
Τι τρώνε τα κουνέλια;
Τα κουνέλια είναι φυτοφάγα ζώα. Η διατροφή τους βασίζεται σε χόρτο καλής ποιότητας, λαχανικά και άλλα φυτά. Μπορούν να καταναλώνουν μία ποσότητα 60-240 γρ χωρισμένη σε 30 μερίδες την μέρα. Έχουν ανάγκη τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με σκοπό να διατηρήσουν την στοματική τους υγιεινή. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς, οπότε χρειάζονται να τα τρίβουν με την μάσηση της τροφής για να αποφύγουν τα οδοντιατρικά προβλήματα.
Η χλόη καλής ποιότητας δεν πρέπει να απουσιάζει από την διατροφή ενός κουνελιού. Αν και η κυρίως διατροφή του γίνεται με φυτά σε μορφή πέλλετ που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το χόρτο αποτελεί θεμελιώδη λίθο μιας ισορροπημένης διατροφής για την διατήρηση ενός υγιούς γαστρεντερικού.
Λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το μαρούλι και το σέλερι μπορούν να συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή, σε ποσότητα περίπου ενός φλυτζανιού (ανάλογα πάντα με το μέγεθος του κουνελιού). Αυτά όμως δεν πρέπει να αποτελούν την μοναδική πηγή διατροφής τους, καθώς η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες δεν είναι τόσο υψηλή. Από την άλλη λαχανικά όπως τα καρότα, άλλες ρίζες και τα φρούτα καλό θα ήταν να αποφεύγονται ή να δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, γιατί έχουν υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Τέλος, η εμπορική τροφή που προορίζεται για κουνέλια, η οποία περιέχει καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, απευθύνεται συνήθως σε κουνέλια πάχυνσης και δεν είναι ιδανική για τα κατοικίδια.
Το πεπτικό σύστημα των κουνελιών είναι ιδαίτερα ευαίσθητο. Γι’αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές στην διατροφή τους. Εξαιτίας των συχνών διαταραχών της χλωρίδας του εντέρου κάθε ιδιοκτήτης κουνελιού καλό θα είναι να προμηθευτεί τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν προβιοτικά και βιταμίνες.
Διαμόρφωση κατάλληλου χώρου διαβίωσης
Τα κουνέλια στη φύση είναι θηράματα. Ως θηράματα λοιπόν, πρέπει να ζουν σε ένα μέρος όπου αισθάνονται ασφαλή. Γι’αυτό το κατοικίδιο κουνέλι σας θα πρέπει να διαθέτει ένα κλουβί. Το μέγεθος αυτού, θα ειναι ανάλογο του μεγέθους του κουνελιού, δηλαδή αρκετά ευρύχωρο ώστε να κοιμάται, να ασκείται, να τρώει και να απεκκρίνει. Περίπου υπολογίζουμε το μήκος του να ισούται με 4 φορές το μέγεθος του κουνελιου, όταν αυτό πηδάει και σε πλάτος με 2 φορές το μέγεθός του, όταν αυτό τεντώνεται. Επιπλέον, όλο το πάτωμα του κλουβιού πρέπει να είναι καλυμένο με χόρτο, ώστε να είναι μαλακό. Τέλος, το πάτωμα δεν πρέπει να είναι σχαρωτό, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ορθοπαιδικά προβλήματα στο κουνέλι. Ένα συμπαγές πάτωμα πλαστικό ή ξύλινο καλυμένο από άφθονο χόρτο είναι το ιδανικό.
Το κλουβί του κουνελιού χρειάζεται συχνό καθάρισμα. Μια φορά στις 2 μέρες είναι η κατάλληλη συχνότητα καθαρισμού. Αν αφήνεται περισσότερες μέρες, το χόρτο στο πάτωμα υγραίνεται από τα ούρα του κουνελιού. Έτσι υπάρχει προδιάθεση στην ανάπτυξη προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα και δερματολογικών προβλημάτων, όπως μολύνσεις και μυκητιάσεις.
Αν θέλετε το κουνέλι σας να περνάει χρόνο και εκτός του κλουβιού του, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξετε. Αρχικά ο χρόνος που το κουνέλι βρίσκεται εκτός κλουβιού δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτόν μέσα στο κλουβί. Επίσης, στα κουνέλια αρέσει να μασάνε πράγματα, γι’αυτό ρούχα, παιχνίδια, ακόμα και καλώδια αποτελούν πιθανούς κινδύνους για ένα κουνέλι που βρίσκεται ελεύθερο στο χώρο χωρίς επίβλεψη. Να έχετε υπόψη, ότι στα κουνέλια αρέσει το σκάψιμο. Άρα μια περιφραγμένη αυλή χωρίς άλλα ζώα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να γυμναστεί και να ψυχαγωγηθεί ένα κουνέλι.
Συχνότερα προβλήματα υγείας, εμβολιασμός και στείρωση στο κουνέλι
Όπως ήδη αναφέρθηκε τα κουνέλια υποφέρουν συχνά από γαστρεντερικά προβλήματα. Πολλά κατοικίδια φτάνουν στον κτηνίατρο σε άσχημη κατάσταση. Όμως, τα πιο σοβαρά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν τα κουνέλια είναι τα οδοντιατρικά. Αυτό συμβαίνει επειδή, τα δόντια τους μεγαλώνουν με ρυθμό 3-5 χιλιοστά την εβδομάδα, οπότε είναι αναγκαίο να φροντίζουμε για την σωστή υγιεινή του στόματός τους. Ένα κουνέλι με οδοντιατρικό πρόβλημα χάνει βάρος, δεν τρώει, πονάει και νιώθει δυσφορία. Αφού δεν τρώει, προκαλείται και πρόβλημα στο γαστρεντερικό του με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται περαιτέρω η κατάστασή του. Γι’ αυτό κάθε 6 μήνες είναι σημαντικό να ελέγχονται τα δόντια του από κάποιον ειδικό.
Ο εμβολιασμός των κουνελιών στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα εμβόλιο συνήθως διπλό. Αυτό προστατεύει από την μυξομάτωση και την αιμορραγική νόσο. Υπάρχουν εμβόλια στο εμπόριο που γίνονται ετησίως, αλλά πάντα σε συνεννοήση με τον κτηνίατρο.
Τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα. Πολλοί συμβουλεύουν αν θέλετε να αποκτήσετε κουνέλι να είναι πάντα ζευγάρι. Αν δεν έχετε αυτή την δυνατότητα, ένα κουνέλι το οποίο έχει την κατάλληλη προσοχή από τον ιδιοκτήτη, καθώς και παιχνίδια για να απασχολείται στην διάρκεια της μέρας ζει εξίσου καλά. Στην περίπτωση όμως, που προβείτε στην αγορά 2 κουνελιών θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στο φύλο. Αν στο ίδιο κλουβί ζουν ένα θηλυκό και ένα αρσενικό κουνέλι, η πιθανότητα να προκύψει κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι αυξημένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η στείρωση των κουνελιών. Ακόμα, σε περίπτωση επιθετικότητας ενός αρσενικού η στείρωση ίσως βοηθήσει στην εξομάλυνση του χαρακτήρα του.
Χειρισμός του κουνελιού
Τα κουνέλια είναι κατάλληλο κατοικίδιο και για μικρά παιδιά. Οι χειρισμοί τους όμως χρειάζεται να είναι λεπτοί και προσεκτικοί. Πολύ μικρά παιδιά θα πρέπει να προσέχουν να μην τραυματίσουν ή τραυματιστούν από την στενή αλληλεπίδραση με λενα κουνέλι. Πάντα όταν το σηκώνουμε από το πάτωμα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια. Γι’αυτό το πιάνουμε με δύο χέρια και το ακουμπάμε πάνω στο στήθος μας κρατώντας τα πόδια του ώστε να μην κρέμονται.
Βέβαια η καλύτερη τεχνική για να χειριστούμε ένα κουνέλι είναι να το τυλίξουμε σαν “μπουρίτο” με μια κουβέρτα και μετά να το σηκώσουμε.
Τα κουνέλια είναι ιδιαίτερα κατοικίδια και χρειάζονται φροντίδα. Επομένως, πριν προβούμε στην αγορά ή την υιοθέτηση ενός ζώου, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι κατανοούμε τις ανάγκες του και μπορούμε να του παρέχουμε ό,τι αυτό χρειαστεί.
Βιβλιογραφία
https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/rabbits/health/checks
https://www.thesprucepets.com/is-a-rabbit-the-right-pet-for-you-1239320
Διαβάστε για την θερμοπληξία εδώ.