Κολάζ: Ειρήνη Δερμιτζάκη - Τρανς- πορτ

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη γεννήθηκε στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα, Κινηματογράφο στην Αγγλία όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Τα έργα της “Ορνιθοφοβία” και “Αντζελέτα & Ετελβίνα” (υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού της Μεγ. Βρετανίας) ανέβηκαν σε θέατρα του Λονδίνου. Αυτή την περίοδο η διασκευή της στο έργο του Κλάους Μαν “Μεφίστο”, παίζεται στο ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης. Έχει γράψει διηγήματα, σενάρια μικρού μήκους και θεατρικά έργα που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί. Τα βιβλία της “Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα” και “Γεννημένος λούζερ” κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις Εύμαρος, ενώ το θεατρικό έργο Trans-port που διακρίθηκε στο Outreach Festival, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. Διδάσκει δημιουργική γραφή κι εργάζεται ως σεναριογράφος. Φέτος συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, στο Στούντιο συγγραφής εφηβικού θεάτρου.

Επιμέλεια συνέντευξης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν;

Το ερωτηματικό. Η περιέργεια είναι η κινητήρια δύναμή μου. Έφυγα από την Ελλάδα, άλλαξα πολλές δουλειές, γνώρισα νέους ανθρώπους. Γιατί ήμουν περίεργη να καταλάβω και να ανακαλύψω καινούρια πράγματα. Με το θαυμαστικό πάντα δυσκολεύομαι. Σε πιο μικρή ηλικία θαύμαζα περισσότερο τους ανθρώπους.

Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία;

Αν έχεις την κριτική ματιά, να κοιτάξεις πιο προσεκτικά τα κείμενά σου, κρύβεται μέσα τους όλος ο εαυτός σου. Ακόμα και οι πλευρές που αγνοείς, καθώς και οι άνθρωποι που σε έχουν στιγματίσει.

Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι;

Οι έμπιστοι φίλοι στην αρχή για να μου δώσουν το πράσινο φως. Κι έπειτα όλοι οι αναγνώστες. Όταν επικοινωνούν μαζί μου για όσα τους άγγιξαν ή προβλημάτισαν στα βιβλία μου νιώθω φοβερή συγκίνηση.

Η πρώτη φορά απέναντι στη λευκή σελίδα;

Άλλες φορές την κοιτάζω εντελώς ανίδεη. Κι άλλες απλά ξεσπά η καταιγίδα των λέξεων.

 Πρόσφατο έργο σας;

Το Trans-port. Ένα θεατρικό έργο που διακρίθηκε στο Outreach Festival που διοργανώνουν οι Συνέργειες Πολιτισμού στο θέατρο Vault και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Άπαρσις. Αν όλα πάνε καλά, στις αρχές του 2023 θα ανέβει στη σκηνή του Vault, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά.

 Το εφαλτήριο για τη δημιουργία του;

Η γνωριμία μου με δυο τρανς γυναίκες. Η μία από την Αιθιοπία και η άλλη από τη Συρία. Ήθελα να διερευνήσω τις δυσκολίες αυτών των γυναικών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα διπλό ρατσισμό. Είναι και ξένες και τρανς.

 Το κέντρο βάρος του;

Η αποδοχή κι η αναφαίρετη ανάγκη για μια καλύτερη ζωή.

Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο;

Μια νταλίκα σήμερα, ταξιδεύει από την Ελλάδα στη Σουηδία και μεταφέρει ελαιόλαδο. Ο οδηγός της, ένας μεσήλικας Έλληνας νταλικέρης, κρύβει πίσω από τις παλέτες μια νεαρή γυναίκα από τη Συρία. Το ταξίδι ξεκινά και είναι μια αφορμή και για τους δυο να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις;

Οτιδήποτε θεωρείται μυθοπλασία γεννιέται από κάτι πραγματικό. Μακάρι να μπορούσαμε να ξεφύγουμε από τη γνώση και την εμπειρία μας και να φτάναμε στην απόλυτη μυθοπλασία, αλλά δεν νομίζω πως ο νους του ανθρώπου μπορεί να ξεφύγει από το πραγματικό και να δημιουργήσει κάτι ολοκαίνουριο. Πάντα η ρίζα της μυθοπλασίας θα βρίσκεται σε κάτι πραγματικό.

Νιώθω πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να `ναι το σπίτι μας.1 Πού κατοικεί το όραμά σας;

Αν μετακινήσω το όραμά μου σε έναν άλλο κόσμο, αυτόματα θα μείνω χωρίς στέγη. Νιώθω πως είναι μεγάλη παγίδα αυτό. Κάποτε μου άρεσε κάτι που διάβασα σε μια συνέντευξη της Λιλής Ζωγράφου «Τα όνειρά μου μετακόμιζαν χρόνια στο αύριο, ώσπου γίνηκαν γηρατειά». Μου φαίνεται πολύ θλιβερό πια αυτό, σαν να αναβάλλεις τη ζωή, περιμένοντας ένα ιδανικό αύριο που δε θα έρθει ποτέ. Εδώ είναι ο κόσμος μου και εδώ κατοικεί το όραμά μου.


Ταυτότητα βιβλίου: Τίτλος: TRANS-PORT Συγγραφέας: Δερμιτζάκη, Ειρήνη ISBN: 978-618-5624-28-6 Είδος : Θεατρικό έργο Σελίδες : 80 Εξώφυλλο : Μαλακό Α’ έκδοση : 2022 10,00€

Αναζητείστε το βιβλίο εδώ

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη στο διαδίκτυο: http://www.riraki.com/ https://www.facebook.com/edermitzaki /https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=20033

  1. Απόσπασμα από το ποίημα: «Αυτοκράτωρ Ιουλιανός προς φιλόσοφον» του Γιώργου Μπλάνα

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο