Κολάζ βιβλίου: Έκτη

Το βιβλίο ΕΚΤΗ και άλλες αφηγήσεις είναι το δεύτερο βιβλίο της Βίκης Κοσμοπούλου. Είχε προηγηθεί μια συλλογή διηγημάτων, δώδεκα ζεύγη πεζών, με τίτλο Το τσόφλι που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2018.
Η ΕΚΤΗ είναι ένας τραγικός μονόλογος της έκτης Καρυάτιδας που βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο. Βρίσκει τη φωνή της και μιλά για το ανολοκλήρωτο πένθος της, καθώς αναφέρεται σε κομβικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, των τελευταίων 200 χρόνων. Η αφήγηση δεν γίνεται γραμμικά, αλλά σε ενότητες. Ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας, μετά από κάθε ενότητα «σηκώνεται» από τον τραγικό χορό ένας ήρωας που έχει ζήσει την αντίστοιχη εποχή και τα γεγονότα.
Το χορό αποτελούν οι Σουλιώτες, ο Φώτης ο μετανάστης, μια άστεγη, ο Κώστας που συμμετείχε στα Δεκεμβριάνα, ένας συνοριοφύλακας, ένα βρέφος, ένα θύμα της Χ.Α, ένας ρεμπέτης, οι πέντε Καρυάτιδες, ένα υιοθετημένο παιδί και η Μελίνα Μερκούρη (το μόνο πραγματικό πρόσωπο που παρουσιάζεται).
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου Υφαντά άλλα αγάλματα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του εξωτερικού μιλούν για τη δική τους επιθυμία επαναπατρισμού.
Η ΕΚΤΗ είναι ένα υπαρξιακό, κοινωνικό βιβλίο που παίρνει αφορμή από το πένθος και την ιστορία. Η ιδέα του βιβλίου ξεκίνησε, όταν τμήμα της πρώτης ενότητας διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Για τη συγγραφή του χρειαζόταν λίγη αναζήτηση και πολύ νοιάξιμο.
Η έκδοση της ΕΚΤΗΣ είχε την τύχη της ηρωίδας, καθώς η πανδημία ακύρωσε τις πρώτες διαδικασίες. Εντέλει όμως είχε την καλή τύχη να βρεθεί στον εκδοτικό Εύμαρος, όπου βρήκε το σπίτι της και φροντίστηκε όπως της έπρεπε. Επιπλέον έχει την τιμή να προσφέρει: Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των βιβλίων του εκδοτικού προσφέρεται στο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνευμόνων «Η σκυτάλη».
Η ΕΚΤΗ φιλοδοξεί να διαβαστεί, να αγαπηθεί, να γυρίσει σπίτι της…

Και μια πρόσκληση…. Στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου στο Black Duck Multiparte (Χρήστου Λαδά 9) θα γίνει εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το βιβλίο. Δώδεκα καλλιτέχνες εμπνέονται από την ΕΚΤΗ και βάζουν χρώματα και υλικά για να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική της.

Από το οπισθόφυλλο:

Η τρέλα είναι καλός αγωγός της αλήθειας. Όταν η αντοχή εγκαταλείπει το τελευταίο ξέφτι και το περίγραμμα των ορίων χάσκει επικίνδυνα, δεν απομένει τίποτε άλλο παρά η φωνή μας.
Μια διαφορετική γυναίκα, η Έκτη, η ευρωπαία Καρυάτιδα, βρίσκει τη φωνή της. Αφηγείται τα παθήματα και τα κατορθώματα των θνητών μες στα χρόνια που στέκει μόνη. Και το δικό της πένθος, γαντζωμένο στο υφαντό της, παλινδρομεί και μπλέκεται στα λόγια της. Συνοδοιπόροι της στην αφήγηση, σαν χορός τραγωδίας, γυναίκες και άντρες που πάλεψαν, επέζησαν, έζησαν και δημιούργησαν.
Μαζί της κι άλλα Υφαντά που στέκουν μακριά από τον τόπο τους. Όλα επιζητούν την επιστροφή τους. Ή μια επανάσταση.

ΈΚΤΗ και άλλες αφηγήσεις

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Βίκη Κοσμοπούλου

H Βίκη Κοσμοπούλου γεννήθηκε στο Μόντρεαλ. Ολοκλήρωσε τη σχολική της φοίτηση στην Καλαμάτα. Φοίτησε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψυχολογία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» του Παντείου Πανε-πιστημίου. Εργάζεται ως ψυχολόγος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Γράφει στίχους, ποιήματα, παραμύθια και πεζά. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Το τσόφλι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2018. Διηγήματά της περιλαμβάνονται στα συλλογικά έργα 200 χρόνια τώρα (Μεταίχμιο, ebook, 2021), Συνομιλίες με πρόσωπα του 1821 (24γράμματα, 2021), Με μία σχεδία (Παρατηρητής, 2020), Μεσσηνιακές δημιουργίες (24γράμματα, 2020), Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και Εθνικό Ιστορικό μουσείο, 2019), Μια εικόνα, χίλιες λέξεις (τόμος α΄ και β΄, το βιβλίο, 2014, 2016), Καλλιτεχνικό ημερολόγιο (το βιβλίο, 2015, 2016, 2019, 2020), Απίθανες ιστορίες της πόλης μας (Iwrite, 2015). Το διήγημά της «Μια απίθανη πόλη» δραματοποιήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Διηγήματα, ποιήματα και βιβλιοπαρουσιάσεις της έχουν δημοσιευτεί στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες oanagnostis.gr, cultrurebook.gr, τοβιβλίο.net και greekpoetics.gr. Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ.

Η Βίκη Κοσμοπούλου στο διαδίκτυο: https://www.facebook.com/vkkosmopoulou

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ:

Έκτη
Πρόλογος
Η Τρέλα
Α’ στάσιμο: Σουλιώτισσες ή Ο βράχος
Το φευγιό
Β’ στάσιμο: Φώτης ή Εξήντα χρόνια ξενιτιάς
Τις πταίει;
Γ’ στάσιμο: Άστεγη ή Ούτε ταβάνι
Το αίμα
Δ’ στάσιμο: Κώστας ή Δεκέμβρη μήνα
Το χώμα
Ε’ στάσιμο: Φύλακας ή Υγρές γραμμές
Οι μήνες
ΣΤ’ στάσιμο: Βρέφος ναυαγός ή Στα βουρκόνερα
Οι δίκες
Ζ’ στάσιμο: Ασίφ ή Γύρναγα από δουλειά
Γένος θηλυκό
Η’ στάσιμο: Μελίνα ή Μια χειρονομία
Η τέχνη
Θ’ στάσιμο: Ρεμπέτης ή 9/8
Το μοιρολόι
Ι’ στάσιμο: Πέντε ή Η κατάρα των πέντε
Παράλληλα σύμπαντα
Κ’ στάσιμο: Υιοθετημένο παιδί ή Μισή ντουζίνα
Έξοδος

Υφαντά
Τα χέρια
Τα φτερά
Το κιβώτιο
Το αγγείο
Η πληγή
Ο πέπλος
Τα μάγια

Σημειώσεις

Αφήστε ένα σχόλιο