Ελπίδα Μηναδάκη

Η Ελπίδα Μηναδάκη αγαπάει τα παραμύθια και την τέχνη. Πιστεύει ότι μέσα από τη δύναμη των παραμυθιών η τέχνη ταξιδεύει. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Διαφήμιση και έχει τελειώσει τη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή». Είναι κειμενογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ηθοποιός. Έχει κερδίσει 3ο Βραβείο Σεναρίου Μικρού Μήκους σε διαγωνισμό της Pfizer σε Συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχει εργαστεί σε διαφημιστικές εταιρίες και διάφορα Μέσα Ενημέρωσης. Έχει εκδώσει το οικολογικό παραμύθι «Λίτσα, η Σακουλίτσα», εκδόσεις Οσελότος, με θέμα την Ανακύκλωση, Η Μπαλαρίνα που δεν Χόρευε» για τη δύναμη της θέλησης και τον ζωγράφο Ντεγκά, το οποίο έχει δραματοποιηθεί από την Ομάδα Καρυδότσουφλο και «Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας», εκδόσεις Κέδρος, με θέμα τη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, το οποίο διασκευάστηκε από την ίδια και ανέβηκε στη θεατρική σκηνή επί δύο συναπτά έτη και «Τα Φανταστικά Κουμπιά & η Βροχή των Αστεριών», εκδόσεις Λιβάνη. «Η Μπαλαρίνα που δεν Χόρευε» επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις ομαδικών διηγημάτων και διδάσκει μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά σε σχολεία, δήμους και μουσεία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της IBBY και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Επιμέλεια συνέντευξης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν; Ερωτηματικό γιατί συνέχεια θέλω να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Είμαι γεμάτη απορίες… Θαυμαστικό γιατί ακόμα ευτυχώς υπάρχουν αξιοθαύμαστα πράγματα γύρω μας

Η ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου βασίζεται… στην δημιουργία νέων γνωστικών δρόμων, προσωπικής εξέλιξης και απόκτηση αυτοπεποίθησης.

Τα πιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο; Δεν τα ξεχωρίζω γιατί κάθε αφορά αναδεικνύεται ένα διαφορετικό θέμα. Σκοπός μου είναι να παιδαγωγώ, να ψυχαγωγώ τα παιδιά και να τους προβληματίζω ευχάριστα.

Ένα προσωπικό θετικό – αρνητικό σημείο ορόσημο; Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες του Ιούλιο Βερν. Μόνο θετικό πρόσημο.

Μπορεί αυτό να σας οδήγησε στη συγγραφή; Είναι πολλά συνδυαστικά πράγματα… βιβλία, φράσεις, βιώματα που σε οδηγούν στη συγγραφή.

Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία; Σίγουρα. Είναι ένας αυτοθεραπευτικός κόσμος, μας βοηθάει να λειαίνουμε τα προσωπικά μας τραύματα, να βάλουμε τον εαυτό μας απέναντι, να εξελιχθούμε και να μειώσουμε εγωισμούς.

Είναι ο συγγραφέας θεράπων των λέξεων; Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και αξιοποιεί εντέχνως τη δύναμη των λέξεων. Είναι ο ξεναγός και εισηγητής στο ταξίδι της γνώσης.

Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι; Εξαρτάται από το ταξίδι.

Η πρώτη φορά απέναντι στη λευκή σελίδα; Αγωνία και χαρά ταυτόχρονα για δημιουργία.

Η θέση του αναγνώστη σε αυτήν; Οι δικοί μου οι αναγνώστες είναι παιδιά. Οπότε η αντίδρασή τους είναι ακόμα πιο άμεση. Αυτό βοηθάει τον συγγραφέα να αντιληφθεί επιτόπου αν έχει καταφέρει να πιάσει τον παλμό τους και να περάσει τα μηνύματα που θέλει με δημιουργικό τρόπο.

Και η θέση του συγγραφέα; Ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει ζωή σε σκέψεις, λέξεις, επιθυμίες, χαρές, φόβους και πόθους που μοιράζεται με τους αναγνώστες και όλα αυτά, τα ζωντανεύει μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία που στοχεύει να προβληματίσει και να αγγίξει βαθύτερα συναισθήματα. Δύσκολη θέση, αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα.

Πρόσφατο έργο σας; Η Διάσωση της Νεραυγής για τις αξίες της ελευθερίας και της φιλίας με σκοπό την προστασία των δελφινιών.

Το εφαλτήριο για τη δημιουργία του; Το σωματείο MyDolphin Club που χρόνια τώρα πραγματοποιεί σημαντικές δράσεις για την προστασία τους.

Το κέντρο βάρος του; Η αντιμετώπιση της αιχμαλωσίας των δελφινιών και η απομάκρυνση του κόσμου από τα δελφινάρια που είναι υπεύθυνα για τον θάνατο και το βασανιστήριο αυτών των πανέξυπνων πλασμάτων. Φανταστείτε ότι όταν ζουν ελεύθερα φτάνουν τα 65 χρόνια και σε δελφινάρια μόνο τα 10.

Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο; Η Νεραυγή και η Κυματιστή. Δυο αχώριστα δελφίνια που γεννιούνται μαζί και μοιράζονται χαρές αλλά και λύπες όταν αποχωρίζονται λόγω αιχμαλωσίας. Μέσα από την ιστορία μαθαίνουμε ταυτόχρονα όλες τις εκπληκτικές ιδιότητες των δελφινιών.

Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι.. εισάγει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των δελφινιών, αποκτώντας γνώση για τα δελφίνια που δεν τα είχαμε ποτέ φανταστεί.

Ο συγγραφέας ή ο ήρωας κατέχει την πρώτη θέση στη συνείδηση του αναγνώστη; Ο ήρωας. Κι αυτή είναι η ικανοποίηση και η επιτυχία του συγγραφέα.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις; Η μυθοπλασία συχνά παίρνει πολλά ερεθίσματα από την πραγματικότητα και τότε είναι που πετυχαίνει η συνταγή. Όταν υπάρχει βάση αλήθειας ή πραγματικά γεγονότα που εμπλουτίζονται με μυθοπλασία τότε το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό γιατί έχει αλήθεια και φαίνεται!

Η πορεία της λογοτεχνίας και κατ` επέκταση της γλώσσας σ` έναν κόσμο εικονοποίησης; Η εικόνα μπορεί να αναδείξει ακόμα καλύτερα ένα κείμενο, ακόμα και να του δώσει δεύτερη ζωή. Όπως έχει γίνει με πολλά κλασικά βιβλία που ξανακυκλοφόρησαν εικονογραφημένα και απόκτησαν μια δεύτερη ευκαιρία ανάγνωσης από τα παιδιά.

Ανεξερεύνητα τοπία στη συγγραφή; Κάθε τοπίο είναι ανεξερεύνητο μέχρι να εξερευνηθεί και αυτό αναζητούμε πάντα. Ποτέ δεν ξέρω από πριν. Το βρίσκω στην πορεία της αναζήτησης.

Ο κόσμος του συγγραφέα συνίσταται…: επιμονή, υπομονή, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και δημιουργική διάθεση.

Νιώθω πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να `ναι το σπίτι μας.1 Πού κατοικεί το όραμά σας; Θα ήθελα πολύ αυτός ο κόσμος να αλλάξει τόσο ώστε να γίνει το σπίτι μας. Πρόσφατα, τα νέα παιδιά, μέσα από ένα τραγικό συμβάν, απέδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα, σώζοντας συνανθρώπους τους.

Αν ήσασταν προ του διλλήματος να προικοδοτήσετε με κάτι τον κόσμο, τι θα ήταν αυτό; Συναισθηματική Νοημοσύνη. Και αλληλεγγύη.

Η δύναμη του βιβλίου εντοπίζεται; Στο να αλλάζουν ανθρώπους, κοινωνίες, συνειδήσεις. Προς ποια κατεύθυνση, αυτό εξαρτάται από τον πυρήνα του κάθε ανθρώπου.

Αντί βιβλίου τι; Ταινίες, παρέες, ταξίδια, έρωτας.

Ένας τίτλος – στίχος ως δείκτης του μέλλοντος; «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Νίκος Καζαντζάκης

Κι ένας αγαπημένος; «Για τους ταξιδιώτες , τα αστέρια είναι οι οδηγοί. Για οποιονδήποτε άλλο δεν είναι τίποτα από μικροσκοπικά φώτα» Μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Επικοινωνείτε με την Ελπίδα Μηναδάκη μπορείτε, να στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elpimina130@gmail.com

Παραπομπή (1): Απόσπασμα από το ποίημα: «Αυτοκράτωρ Ιουλιανός προς φιλόσοφον» του Γιώργου Μπλάνα

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο