Εύη Βούλγαρη - Πιο πολύ φοβήθηκσν τις λέξεις

Οπισθόφυλλο: Εύη Βούλγαρη, ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, Εκδόσεις: ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ

Πρώτα απαγόρευσαν τα μαχαίρια. Έπειτα μάζεψαν τα πιρούνια και τα ψαλίδια. Πήγαιναν σε κάθε σπίτι και τα μάζευαν σε κουτιά. Η τηλεόραση δεν έκλεινε ποτέ, εκεί ανακοινώνονταν οι νέες απαγορεύσεις. Σφράγισαν τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια. Και ξεκίνησαν οι συλλήψεις.

Κάποιοι νέοι άρχισαν να γράφουν στους τοίχους ποιήματα και στίχους, που είχαν ξεχαστεί από καιρό. Νομοθετημένη λησμονιά. Οι ποιητές όμως δεν ξεχνούν, δεν ξεχνιούνται, γιατί τα ποιήματά τους είναι η μνήμη της ανθρωπότητας.

Και τότε ήταν που απαγόρευσαν τις λέξεις. Απαγόρευσαν τα ποιήματα, τα τραγούδια, τα μολύβια και τα βιβλία. Απαγόρευσαν τη μνήμη. Οι πολίτες μπορούσαν να γράφουν μόνο στο διαδίκτυο. Εκεί που ελέγχονταν τα πάντα.

Η Αντιγόνη είναι δεκαπέντε χρονών. Πνίγεται, δεν αντέχει την αδικία. Διψά για δικαιοσύνη. Ψάχνει έναν τρόπο να αντισταθεί στο παράλογο. Τον βρίσκει γράφοντας ποιήματα στους τοίχους. Γράφει λέξεις ξεχασμένες, με μεγάλα κόκκινα γράμματα. Γράφει ποιήματα για ν’ αντέξει, να παλέψει, να φωνάξει. Ονειρεύεται, ερωτεύεται, αντιστέκεται.

Η ζωή της ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του Άρη. Εκείνος, την ακολουθεί παντού, την προσέχει πάντα.

Απέναντι της μια άλλη γυναίκα. Μια γυναίκα με τακούνια και κόκκινα μαλλιά. Η ζωή της πέντε χρόνια πριν. Όταν όλα ξεκίνησαν. Τότε που ήθελε κι εκείνη ν’ αντισταθεί, να ονειρευτεί, να ερωτευτεί, αλλά και να ανελιχτεί κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά.

Ο συγγραφέας, η ερωτική τους ιστορία κι η επανάσταση των ποιητών. 

Δύο κόσμοι συγκρούονται. Στο τέλος, παραμένει η αλήθεια. Κρυμμένη στις σελίδες ενός παλιού απαγορευμένου τετραδίου.

Είπε, πως δεν υπάρχουν πλέον τόσο μεγάλοι ποιητές. Ανέφερε πως η χώρα υποφέρει από πνευματική ένδεια. Γι’ αυτό και το κράτος προσπαθεί με νόμους να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αξίζουμε είπε, μόνο τους καλύτερους. Όχι άεργους σε εισαγωγικά καλλιτέχνες. Την τελευταία λέξη την τόνισε ιδιαίτερα. Έκανε και με τα χέρια του τα εισαγωγικά για περισσότερη έμφαση.
Ο ποιητής, έβγαλε το ποίημα από το σακάκι του. Το κρατούσε σφιχτά στο τρεμάμενο χέρι του.
«Σαν απάντηση στην τοποθέτησή σας, θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός άλλου ποιητή για να προλογίσω το τελευταίο μου ποίημα. “Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος”».

Άρχισε να διαβάζει το τελευταίο του ποίημα. «Πιο πολύ φοβήθηκαν τις λέξεις». Η φωνή του έβγαινε δυνατή. Δεν υπονοούσε τίποτα. Δεν έκρυβε τίποτα. Απευθυνόταν στους νέους. Στους γέρους. Σε όλους. Κάθε του λέξη καρφί στην υποκρισία. Στο ψέμα. Στην αδιαφορία. Στον ολοκληρωτισμό. Το είπε ξεκάθαρα. Ολοκληρωτισμό. Είπε τη λέξη δυνατά. Δεν φοβήθηκε. Ο παρουσιαστής επενέβη. Η εκπομπή κόπηκε. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το ποίημα.
Δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο στούντιο και του πέρασαν χειροπέδες. «Συλλαμβάνεστε για παράβαση του νόμου περί προπαγάνδας, διχαστικού λόγου και κοινωνικής πόλωσης». Ο ποιητής απάντησε μόνο θλιμμένα «Και δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω το ποίημά μου». Η καρδιά του χτυπούσε σαν τρελή.


Λίγα λόγια για την Εύη Βούλγαρη:

Η Εύη Βούλγαρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΕΜΠ και είναι Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Λωζάνης. Πριν από δέκα χρόνια έφυγε από την Ελλάδα για να δουλέψει αρχικά στο CERN και στη συνέχεια στο École Polytechnique Fédérale de Lausanne στον τομέα της Μικροηλεκτρονικής και των Αισθητήρων για Βιοιατρικές εφαρμογές. Από τότε ζει ανάμεσα στα βουνά και τις λίμνες αλλά ονειρεύεται διαρκώς τη θάλασσα.

Ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια με το ραδιόφωνο και το θέατρο και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες. Από το 2007 παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή Echoes. Γράφει διηγήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα. Μερικά από αυτά, έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Το βιβλίο «Πιο πολύ φοβήθηκαν τις λέξεις», που εκδόθηκε από τον Μωβ Σκίουρο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.


Ταυτότητα βιβλίου:

Τίτλος: ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Συγγραφέας: Εύη Βούλγαρη

Μυθιστόρημα

Σελίδες: 176

Τιμή: 14 €


Κείμενα – Φωτογραφίες: Εύη Βούλγαρη

Επεξεργασία – Κολάζ – Επιμέλεια: simiomatario.gr

Αφήστε ένα σχόλιο