Μαύρη σοκολάτα
Πηγή: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7+%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image

Μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα, σχετικά με τη μαύρη σοκολάτα, στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έδειξε πως είναι περισσότερο χορταστική από τη σοκολάτα γάλακτος, μειώνοντας την έντονη επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά φαγητά.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως είναι πιο υγιεινή λόγω των καλύτερων λιπαρών οξέων και αρκετών αντιοξειδωτικών που περιέχει αλλά τώρα οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης βρήκαν επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό το αίσθημα πληρότητας από τη σοκολάτα γάλακτος.

Για να συγκρίνουν τις επιδράσεις των δύο αυτών ειδών σοκολάτας, τόσο στην όρεξη όσο και στην επακόλουθη θερμιδική πρόσληψη, οι επιστήμονες έκαναν μία διασταυρούμενη μελέτη με 16 υγιείς άνδρες φυσιολογικού βάρους στους οποίους άρεσαν και τα δύο είδη σοκολάτας. Τα άτομα αυτά κατανάλωσαν μετά από 12 ώρες νηστείας 100 γρ. σοκολάτας σε 15 λεπτά δύο φορές, τη μία φορά τη μαύρη και την άλλη φορά τη σοκολάτα γάλακτος, με παρόμοιο θερμιδικό φορτίο. Τις επόμενες 5 ώρες οι συμμετέχοντες κατέγραφαν χαρακτηριστικά της όρεξή τους κάθε μισάωρο όπως την πείνα, τον κορεσμό, την επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα και πόσο τους άρεσε η σοκολάτα.

Δυόμισι ώρες μετά την κατανάλωση σοκολάτας δόθηκε στους εθελοντές πίτσα, την οποία μπορούσαν να καταναλώσουν απεριόριστα μέχρι να νιώσουν πληρότητα σε άνετο βαθμό. Μετά το γεύμα καταγράφηκε η θερμιδική τους πρόσληψη.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα. Όταν είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα πριν το γεύμα η θερμιδική πρόσληψη του επακόλουθου γεύματος, όπου κατανάλωσαν όση πίτσα ήθελαν, ήταν 15% χαμηλότερη. Επίσης, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα τους έκανε να θέλουν να φάνε λιγότερο γλυκά, αλμυρά ή λιπαρά τρόφιμα.

Με άλλα λόγια, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης βάρους σε περιόδους με αφθονία γλυκών (π.χ. γιορτές, διακοπές). Επομένως προτιμήστε την, μπορεί να σας βοηθήσει!

Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή άρθρου: https://www.dia-trofis.gr/

Δημήτριος Πέτσιος

Ο Πέτσιος Δημήτριος αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου το 2003. Παράλληλα με την έναρξη της επαγγελματικής του καριέρας συνέχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στον ίδιο χώρο με το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Άθλησης και Διατροφής (Msc) όπου και αρίστευσε, λαμβάνοντας δύο συνεχόμενα αριστεία στα επιστημονικά πεδία της Εργομετρίας, Εργοφυσιολογίας, Βιοχημείας της Άσκησης και Μεταβολισμού, Ενεργειακού Μεταβολισμού και Σύστασης Σώματος, Διατροφικής υποστήριξης Αθλητών, Διατροφής στον Πρωταθλητισμό και άλλων. (Μάθετε περισσότερα εδώ:https://www.dia-trofis.gr/wp-content/uploads/2018/09/PetsiosDimitrios-cv-of-2018.pdf )

Αφήστε ένα σχόλιο