Κολάζ βιβλίου Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου Το πιάτο

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου μας σερβίρει στο Οπισθόφυλλο: το βιβλίο της «Το Πιάτο»

«Το Πιάτο» απευθύνεται στα παιδιά του σήμερα, αγγίζοντας ένα σημαντικό ζήτημα του χθες που όμως, δεν συνηθίζουμε να το αγγίζουμε πια. Την μαζική Ελληνική Μετανάστευση της δεκαετίας του ’50.

Ενώ οι ενήλικες αναγνώστες μπορούν να βρουν βιβλία λογοτεχνικά ή και δοκίμια που να ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την μαζική Ελληνική Μετανάστευση, τα σημερινά παιδιά δεν έχουν κάποιον τρόπο να μάθουν γι αυτήν, παρόλο που αποτελούσε και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας. Τα σχολικά βιβλία δεν την αναφέρουν και παράλληλα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που τη βίωσαν, σταδιακά αποχωρούν από τη ζωή, οπότε εκλείπουν όσοι θα μπορούσαν να την περιγράψουν εμπειρικά.

Η Ελληνική Μετανάστευση όμως, είναι ένα θέμα σπουδαίο και καθοριστικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Μπορεί να έλαβε χώρα στο παρελθόν, οι διαστάσεις του όμως, φτάνουν έως το σήμερα, έως το τώρα. Όπως και η ίδια η λέξη «μετανάστης» που για τα σημερινά παιδιά ταυτίζεται με τον συμμαθητή από τη Συρία ή τον γείτονα από την Αφρική, ενώ στο παρελθόν σήμαινε τον παππού που έπλενε πιάτα στην Αμερική ή τους γονείς που έφευγαν εργάτες για την Γερμανία.

Το βιβλίο «Το Πιάτο» είναι γραμμένο με χιούμορ και ευαισθησία. Κυρίως, είναι γραμμένο με τρόπο άμεσο και λόγο σύγχρονο. Μέσα στις σελίδες του, ο μικρός ήρωας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος φορά τα παπούτσια του προπάππου του και μπαίνει στη ζωή του. Ανεβαίνει σε υπερωκεάνιο, ταξιδεύει και φθάνει στην Αμερική, όπου γίνεται George Pan, ξεκινώντας μια άλλη ζωή.

Παράλληλα με αυτόν, τα παιδιά του σήμερα ως αναγνώστες, μπαίνουν στα παπούτσια των μεταναστών του χθες και ζούνε όπως εκείνοι έζησαν, γνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την Αμερική της δεκαετίας του ’50.

Οι ενήλικες αναγνώστες από την πλευρά τους, θυμούνται οικείες εικόνες και καταστάσεις από το παρελθόν. Κάποιον συγγενή, κάποιον γείτονα, κάποιον που έλειπε για χρόνια στην Αμερική κάνοντας τον λαντζέρη.

Η έκδοση περιέχει φωτογραφίες ντοκουμέντα, αλλά και ιστορικά στοιχεία δοσμένα με τρόπο ανάλαφρο που βοηθούν τα παιδιά να ολοκληρώνουν το ταξίδι τους και συνδέουν τον μύθο με την πραγματικότητα.

«Το Πιάτο» είναι καλό να διαβαστεί πάνω στα σχολικά θρανία, αλλά και πάνω στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας, από όλη την οικογένει, γεννώντας ερωτήσεις, απορίες και συζητήσεις.

Θα έλεγα πως το συστήνω, γιατί εντάξει, εδώ που τα λέμε, γνωρίζω και την συγγραφέα…


Λίγα λόγια για την Κωνσταντίνα Τασσοπούλου:

Γεννήθηκα νηστίσιμη, επομένη Καθαρής Δευτέρας που τότε, το 1977, έπεφτε 22 Φεβρουαρίου. Μεγάλωσα στην Αθήνα. Τις καθημερινές στην Αγία Παρασκευή, τα Σάββατα στα Εξάρχεια. Παιδί της μαμάς και του μπαμπά, αντίστοιχα. Πήγα σχολείο στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα.
Φοίτησα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Σπούδασα μουσική. Πήρα Πτυχίο Θεωρητικών και Πτυχίο Πιάνου.
Μου αρέσει που τα πλήκτρα μου συνοδεύουν ομάδες χορού, ομάδες θεάτρου, χορωδίες. Εργάζομαι σε εκδοτικό οίκο, αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική δουλειά που έχω κάνει. Έχω εργαστεί με παιδιά μικρά, με παιδιά μεγάλα, με παιδιά μεγαλύτερα σε Μονάδα Ηλικιωμένων. Έχω εργαστεί σε όμιλο υγείας, σε πιτσαρία, σε τζαζ μπαρ. Έχω σερβίρει κρασιά, έχω πλύνει πιάτα, έχω δουλέψει σε εταιρείες με περιοδικά, με εφημερίδες, με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με μελάνια, με εκτυπωτές. Παράλληλα έγραφα. Γράφω. Τότε ζω πραγματικά.
Τα γραπτά μου με έκαναν μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Τα γραπτά μου με κάνουν συντροφιά καθενός που τα διαβάζει.
Οι ιστορίες μου για μικρά και μεγάλα παιδιά και βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Άπαρσις, Ίτανος, Οσελότος, Εντύποις, Αστερόπη, Otherwise. Με αυτό το φτερωτό βιβλίο, εγκαινιάζει μια «ιπτάμενη» συνεργασία με τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.


Ταυτότητα βιβλίου:

Τίτλος: Το πιάτο
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
ISBN: 978-618-207-142-7
Αρ. σελίδων: 168
Είδος: Παιδικά
Έτος έκδοσης: 2022
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 19x 19
Εκδόσεις: Υδροπλάνο

Πηγή φωτογραφιών – βιογραφικού: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου – Υδροπλάνο

Κολάζ εξωφύλλου: www.simiomatario.gr

Αφήστε ένα σχόλιο