You are currently viewing Η ψυχολογία πίσω από το φλερτ

Ως φλερτ ορίζεται η κοινωνική συμπεριφορά που συνδέεται με την έλξη αλλά και το ενδιαφέρον για ένα άλλο πρόσωπο. Φλερτ μπορεί να συμβεί όχι μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και μεταξύ των 72 φύλων. Σύμφωνα με τους εξελικτικούς ψυχολόγους το φλερτ αποτελεί μια εσωτερική διαδικασία μέσω της οποίας τα άτομα προσπαθούν να βρουν άλλα άτομα προκειμένου να αναπαραχθούν, άτομα βεβαίως που φέρουν τα καλύτερα γονίδια, παρόμοιο δηλαδή με την φυσική επιλογή στην οποία τονίζεται ότι μόνο τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την επιβίωση περνούν στις επόμενες γενεές. Από την άλλη πλευρά οι συμπεριφοριστές υποστηρίζουν ότι το φλερτ είναι μια διαδικασία προκειμένου οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά ώστε να καλυφθεί η ανάγκη της ερωτικής σύνδεσης με έναν άλλον άνθρωπο.

Τα 5 είδη του φλερτ

Τα 5 είδη του φλερτ περιλαμβάνουν το παραδοσιακό φλερτ, το παιχνιδιάρικο φλερτ, το σωματικό φλερτ, το ειλικρινές φλερτ και το ευγενικό φλερτ. Τα 5 είδη φλερτ μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλους άνδρες και ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους άνδρες και παρομοίως τις ομοφυλόφιλες γυναίκες το παραδοσιακό είδος φλερτ χρησιμοποιείται σε ελάχιστο βαθμό σύμφωνα με έρευνες. Βεβαίως αξίζει να αναφερθεί ότι τα 5 είδη του φλερτ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμούς αλλά και κατ΄επιλογή εξαρτώμενα από τον άνθρωπο που φλερτάρει και τον υποψήφιο/-α ερωτικό/-ή στόχο καθώς και ότι αποτελούν μια μίξη λεκτικής (κυρίως) και μη λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στα 2 άτομα που αλληλεπιδρούν.

1) Το παραδοσιακό φλερτ

Στο παραδοσιακό φλερτ υιοθετούνται περισσότερο οι ρόλοι των φύλων του άνδρα και της γυναίκας έτσι όπως τους έχει πλάσει η κοινωνία. Δηλαδή ενεργητικό ρόλο στην όλη αλληλεπίδραση έχει ο άνδρας (προσεγγίζει και φλερτάρει μαζί της) και περισσότερο παθητικό ρόλο αναλαμβάνει η γυναίκα (είναι ανοιχτή στο φλερτ αλλά δεν φλερτάρει με έντονο τρόπο). Η κλιμάκωση της αλληλεπίδρασης συμβαίνει με αργό ρυθμό στο παραδοσιακό φλερτ καθώς και τα δύο άτομα προσδοκούν να μάθουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν προκειμένου να καταλήξουν ότι ο άνθρωπος που έχουν απέναντι τους είναι ο «κατάλληλος» ή η «κατάλληλη». Ακόμα οι άνδρες που προτιμούν αυτό το είδος φλερτ τείνουν εφόσον νιώθουν έλξη για την γυναίκα που έχουν απέναντι τους να γέρνουν περισσότερο το σώμα τους προς αυτήν αλλά και να σταυρώνουν τα πόδια τους, ενώ οι γυναίκες που προτιμούν αυτό το είδος φλερτ τείνουν να «πειράζουν» με διάφορα σχόλια τους άνδρες προκειμένου να αυξήσουν την ερωτική ένταση.

2) Το παιχνιδιάρικο φλερτ

Σε αυτό το είδος φλερτ υπάρχει περισσότερο το στοιχείο της διασκέδασης αλλά και της εφήμερης τόνωσης της αυτοπεποίθησης. Το παιχνιδιάρικο φλερτ μπορεί να συμβεί παντού και τις περισσότερες φορές δεν αποσκοπεί στην δημιουργία δεσμού ανάμεσα στα δύο άτομα. Στο παιχνιδιάρικο φλερτ υπάρχουν κομπλιμέντα εκατέρωθεν για ότι το κάθε άτομο μπορεί να βρίσκει εκείνη την στιγμή ελκυστικό στο άλλο άτομο, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες όταν χρησιμοποιούν αυτό το είδος φλερτ έχουν πιο ανοιχτή στάση σώματος προτάσσοντας το στήθος τους προς τον ερωτικό τους στόχο, ενώ οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτό το είδος φλερτ υιοθετούν συχνά μια «σεμνότυφη» αλλά και ελαφρώς παιχνιδιάρική συμπεριφορά.

3) Το σωματικό φλερτ

Στο σωματικό φλερτ τα άτομα χρησιμοποιούν περισσότερο το σώμα τους για να φλερτάρουν. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιείται μη λεκτική σωματική επαφή όπως ματιές στο πρόσωπο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους, να γυρνάνε το σώμα τους προς την κατεύθυνση αυτού ή αυτής, να χαμογελάνε παραπάνω αλλά και σωματική επαφή η οποία περιλαμβάνει αγγίγματα στα χέρια ή στους ώμους, αγκαλιές (εφόσον έχει ήδη δημιουργηθεί οικειότητα) καθώς και πείραγμα των μαλλιών του/της υποψηφίου/-ας ερωτικού/-ης συντρόφου. Αυτός ο τύπος φλερτ είναι αρκετά εξωστρεφής και μπορεί να κλιμακώσει σχετικά γρήγορα την ένταση ανάμεσα στα δύο άτομα που φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο, εφόσον το θέλουν. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φλερτ χρησιμοποιούν λιγότερα κομπλιμέντα προκειμένου να δείξουν στον ερωτικό τους στόχο ότι ενδιαφέρονται σε σχέση με τα άλλα 4 είδη.

4) Το ειλικρινές φλερτ

Το ειλικρινές φλερτ χρησιμοποιείται προκειμένου να δημιουργηθεί συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στα δύο άτομα που φλερτάρουν. Σε αυτόν τον τύπο φλερτ τα δύο άτομα που εμπλέκονται δεν χρησιμοποιούν πολλά κομπλιμέντα, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πιο βαθιά σύνδεση μεταξύ τους μέσω της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Επιπλέον τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φλερτ με τον καιρό ανοίγουν όλα τα χαρτιά τους στο άλλο άτομο προκειμένου να γνωρίζει το ποιόν του ανθρώπου που έχει απέναντι του. Οι άνδρες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φλερτ φέρονται με ευγένεια και σεβασμό, δεν χρησιμοποιούν συνήθως κάποια μορφή αγγίγματος και συνήθως κρατούν ανοιχτή στάση σώματος ή σκύβουν ελαφρά το σώμα τους προς την κατεύθυνση της/του υποψήφιας/-ου ερωτικής/-ου συντρόφου. Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φλερτ χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το βλέμμα τους για να επιδείξουν το ερωτικό ενδιαφέρον.

5) Το ευγενικό φλερτ

Στο ευγενικό είδος φλερτ ακολουθούνται οι κοινωνικοί κανόνες της κουλτούρας στην οποία έχουν ανατραφεί οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν. Αυτό το είδος φλερτ περιέχει την λιγότερη σεξουαλική ενέργεια σε σχέση με τα 4 παραπάνω καθώς τα άτομα που φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο υιοθετούν μια περισσότερο έμμεση εκδήλωση του ενδιαφέροντος τους για το άτομο που τους προκαλεί έλξη. Επιπλέον οι άνδρες που χρησιμοποιούν αυτό το είδος φλερτ σπάνια αγγίζουν τον/την πιθανό/-ή ερωτικό/-ή τους σύντροφο, ενώ οι γυναίκες που φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούν λιγότερες ερωτήσεις προκειμένου να γνωρίσουν τον/την πιθανό/-ή ερωτικό/-ή τους σύντροφο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν το ευγενικό είδος φλερτ μιλούν σιγότερα όσον αφορά την τονικότητα της φωνής τους σε σχέση με τα άλλα 4 είδη, γεγονός που αποδεικνύεται από έρευνες ότι μειώνει την ερωτική ένταση, εφόσον το άτομο που έχουν απέναντι τους δεν αρέσκεται σε αυτό το είδος φλερτ.

Μη λεκτική επικοινωνία στο φλερτ

Η μη λεκτική επικοινωνία όπως τονίζεται και από το όνομα της περιλαμβάνει διάφορα σημάδια που μπορούν να ερμηνευθούν ως φλερτ ή ενδείξεις ότι το άτομο που έχουμε απέναντι μας αισθάνεται έλξη. Στην μη λεκτική επικοινωνία η γλώσσα του σώματος διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Για αυτό το λόγο παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ενδείξεις ότι πιθανόν το άτομο που έχετε απέναντι σας είτε σας φλερτάρει, είτε αισθάνεται έλξη από εσάς:

Α) Οπτική επαφή

Η οπτική επαφή συνηθίζεται με άτομα που γνωρίζουμε, αισθανόμαστε άνετα ή και άτομα που μας συναρπάζουν. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε έναν χώρο με άγνωστα άτομα και παρατηρήσετε ότι ένα άτομο σας κοιτάζει στα μάτια, για πάνω από 3-5 δευτερόλεπτα τότε αυτό είναι σημάδι ότι νιώθει έλξη. Επιπλέον αν αυτό το άτομο σπάσει την οπτική επαφή αλλά μετά από μερικά δευτερόλεπτα την ξαναρχίσει τότε μάλλον αυτό το άτομο, εφόσον δεν έχετε γνωριστεί από κάπου αλλού και προσπαθεί να σας θυμηθεί, σας δίνει ένα σημάδι ότι μάλλον είναι διαθέσιμο για φλερτ. Επιπλέον σύμφωνα με τους επιστήμονες η οπτική επαφή απελευθερώνει στον οργανισμό την ορμόνη οξυτοκίνη , που είναι υπεύθυνη για την σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, για την μείωση του φόβου και του στρες αλλά και για την αίσθηση της αγάπης.

Β) Μικραίνει η απόσταση

Όντως σύμφωνα με τις κοινωνικές επιστήμες καθόμαστε κοντά ή πηγαίνουμε κοντά στα άτομα με τα οποία αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν λοιπόν ένα άτομο στο οποίο μιλάτε έρχεται περισσότερο κοντά σας είναι ένα σημάδι ότι νιώθει έλξη για εσάς (είτε φιλική είτε ερωτική). Επιπλέον σημάδι σε αυτό αποτελεί το ότι το άτομο που μπορεί να ενδιαφέρεται για εσάς γέρνει το σώμα του προς εσάς ή γέρνει ελαφρά το κεφάλι του/της προς την κατεύθυνση σας γεγονότα που φανερώνουν ότι αυτό το άτομο ενδιαφέρεται σε πρώτο βαθμό να αλληλοεπιδράσει μαζί σας.

Γ) Αντιγραφή συμπεριφορών

Σύμφωνα με τις κοινωνικές επιστήμες η αντιγραφή απλών συμπεριφορών συμπεριφορών φανερώνει υποσυνείδητα ότι το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε έλκεται από εσάς και για αυτό το λόγο το μυαλό του/της προσπαθεί να δημιουργήσει αυτήν την σύνδεση μεταξύ σας. Για παράδειγμα όταν εσείς σταυρώνετε τα πόδια σας τοποθετώντας το δεξί πάνω στο αριστερό σας πόδι, πιθανόν μετά από λίγες στιγμές εάν ένα άτομο που είναι κοντά σας και έλκεται από εσάς να κάνει το ίδιο χωρίς καν να το κατλάβει.

Δ) Κοκκίνισμα στα μάγουλα

Αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για το κοκκίνισμα στα μάγουλα, όπως αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία, τότε η κοπέλα ή ο άνδρας που έχετε απέναντι σας και αλληλεπιδράτε μάλλον έλκεται από εσάς. Το κοκκίνισμα στα μάγουλα αποτελεί μια μίμηση της έξαψης που αισθάνεται ο οργανισμός στην στιγμή του οργασμού, γεγονός που φανερώνει σε υποσυνείδητο επίπεδο ότι έλκεστε από το άτομο απέναντι σας αλλά και ότι το σώμα σας επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με το σώμα του άλλου ατόμου.

Ε) Διαστολή της κόρης του οφθαλμού

Όταν διαστέλλεται η κόρη του οφθαλμού σημαίνει ότι αυτό που έχουμε απέναντι μας μας αρέσει και με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να το παρατηρήσει καλύτερα. Ειδικότερα λοιπόν στο φλερτ όταν οι κόρες των ματιών του ατόμου που έχετε απέναντι σας διαστέλλονται όσο σας κοιτάει τότε αυτό σημαίνει έλκεται από εσάς.

ΣΤ) Ανοιχτή στάση σώματος

Όταν οι άνθρωποι έχουν ανοιχτή στάση σώματος είναι σαν να προσκαλούν του άλλους να έρθουν κοντά τους. Σε υποσυνείδητο επίπεδο λοιπόν όταν υπάρχει ερωτική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο άτομο και αυτά έχουν ανοιχτή στάση σώματος σημαίνει ότι δεν αισθάνονται απειλή από το άτομο που έχουν απέναντι τους. Επιπλέον σε πολλούς άνδρες αλλά και σε μερικές γυναίκες παρατηρείται ένα φαινόμενο που ονομάζεται μέγιστη αξιοποίηση του χώρου στο οποίο τα άτομα κάθονται με τέτοιο τρόπο ώστε να «πιάνουν» όσο το δυνατό περισσότερο χώρο γύρω τους, γεγονός που φανερώνει κυριαρχία αλλά και προσπάθεια να καταλάβουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο χώρο στο οπτικό πεδίο του ατόμου που τους ενδιαφέρει.

Ζ) Τονικότητα της φωνής

Η τονικότητα της φωνής διαδραματίζει και αυτή ρόλο στο κατά πόσο ένα άτομο έλκεται από εμάς. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες όταν έλκονται από κάποιο άτομο αυξάνουν την ένταση της φωνής τους κάνοντας την περισσότερο λεπτή και λίγο πιο δυνατή από ότι συνήθως προκειμένου υποσυνείδητα να ενεργοποιήσουν το ένστικτο της προστασίας στον άνδρα που έχουν απέναντι τους (ή στην γυναίκα που αναλαμβάνει έναν πιο αρρενωπό ρόλο σε μια λεσβιακή σχέση), ενώ οι άνδρες κάνουν την φωνή τους περισσότερο μπάσα προκειμένου να δείξουν περισσότερο αρρενωποί.

Η) Έκθεση μερών του σώματος

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μια κοπέλα με μακριά μαλλιά αλληλοεπιδρά με ένα άτομο που την ενδιαφέρει ερωτικά θα αρχίσει να τοποθετεί τα μαλλιά της έτσι ώστε να αποκαλύπτει τον λαιμό της σε αυτό το άτομο, αυτό μπορεί να συμβεί και στους άνδρες όταν έχουν μακριά μαλλιά αλλά είναι περισσότερο σπάνιο (να έχουν μακριά μαλλιά). Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν στέλνει υποσυνείδητα το μήνυμα ότι εμπιστεύεται αυτό το άτομο, μιας και ο λαιμός είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρωπίνου σώματος. Ακόμα άλλο ένα χαρακτηριστικό που παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες είναι η έκθεση του εσωτερικού των καρπών στο άτομο που τις ενδιαφέρει ερωτικά. Η έκθεση του εσωτερικού μέρος των καρπών φανερώνει ότι εμπιστεύονται αυτό το άτομο και ότι μπορεί να τις προσεγγίσει.

Θ) Που δείχνει το σώμα

Το προς τα που δείχνει το σώμα μας είναι ενδεικτικό του που θέλουμε να βρεθούμε. Έχετε παρατηρήσει μερικές φορές σε συζητήσεις τις οποίες δεν βρίσκετε και τόσο ευχάριστες για τους δικούς σας λόγους, ότι σιγά σιγά αρχίζετε να στρέφεται το σώμα σας προς άλλη κατεύθυνση από αυτή του συνομιλητή σας; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν μας ελκύει κάποιο άτομο, όχι μόνο λοιπόν στρέφουμε το πάνω μέρος του σώματος μας προς αυτό αλλά και τα πόδια μας. Όταν λοιπόν στρέφουμε το σώμα μας προς κάποιο άτομο αυτό σημαίνει ότι το σεβόμαστε και ότι του δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας. Παράλληλα το που δείχνουν τα πόδια μας σημαίνει το που θα θέλαμε, λόγο των συναισθημάτων που αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή, να είμαστε.

Ι) Απομάκρυνση των αντικειμένων ανάμεσα σας

Άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα συμπεριφοράς είναι η απομάκρυνση των αντικειμένων που βρίσκονται ανάμεσα σε εσάς αλλά και σε ένα πρόσωπο που σας ενδιαφέρει και το αντίστροφο. Μπορεί για παράδειγμα να κάθεστε σε ένα τραπέζι με ένα άτομο που αλληλεπιδράτε και ανάμεσα σας να υπάρχει ένα κερί ή κάτι που να «μπαίνει» στο οπτικό σας πεδίο. Αν κάποια στιγμή σας έρθει η διάθεση, είτε σε εσάς είτε στο άλλο πρόσωπο να απομακρύνετε αυτό το ενοχλητικό διακοσμητικό αντικείμενο από ανάμεσα σας, μάλλον τότε αρχίζει να υπάρχει μια παραπάνω έλξη και δεν θέλετε κάτι να βρίσκεται ανάμεσα σας. Επιπλέον μπορείτε να παρατηρήσετε το που τοποθετεί μια γυναίκα (αν φλερτάρετέ με μια γυναίκα) την τσάντα της. Αν αισθάνεται άβολα θα έχει την τσάντα μπροστά της, αντιθέτως αν αισθάνεται άνετα τότε η τσάντα θα μεταφερθεί στην άκρη. Προσοχή αν βρίσκεστε σε δημόσιο μέρος ή γενικά μέρος στο οποίο υπάρχει ο κίνδυνος για κλοπή είναι φυσικό να την έχει μπροστά της και δεν φανερώνει κάτι για την έλξη αλλά και το φλερτ.

Κ) Αγγίζει τον εαυτό του/της

Πράγματι οι άνθρωποι αγγίζουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται περισσότερο στρεσαρισμένοι, διότι αυτό απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη που όπως σημειώθηκε παραπάνω έχει αντί-στρες ιδιότητες. Ακόμα όμως και όταν αλληλεπιδράτε με ένα άτομο που σας ενδιαφέρει ερωτικά τα επίπεδα στρες στον οργανισμό αυξάνονται. Έτσι το ελαφρύ άγγιγμα σε περιοχές του σώματος όπως το σαγόνι για τους άνδρες αλλά και τα μαλλιά για τις γυναίκες μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες οξυτοκίνης, ώστε να μειωθεί το στρες. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια του φλερτ εφόσον αυτό προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα το άγγιγμα στον εαυτό προσφέρει και μικρές στιγμές ευχαρίστησης στον οργανισμό σε υποσυνείδητο επίπεδο αλλά και αποτελεί μερικές άλλες στιγμές ενδεικτικό του που θα θέλαμε να μας αγγίξει το άτομο που έχουμε απέναντι μας (εφόσον έχει κλιμακώσει σε μερικά νοητικά επίπεδα η αλληλεπίδραση και έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας). Ενδεικτικές κινήσεις εδώ είναι, το άγγιγμα σε άνδρες στην περιοχή ανάμεσα στο στόμα και το πιγούνι ή και το άγγιγμα του λαιμού (κυρίως στα πλάγια που αποτελούν περισσότερο ερωτογενείς ζώνες), όπως και στις γυναίκες το ελαφρό άγγιγμα των χειλιών με τα δάχτυλά τους, σαν να σκουπίζουν κάτι από πάνω, το παίξιμο με τα μαλλιά αλλά και η απομάκρυνση των μαλλιών προκειμένου να «αποκαλυφθούν» ο λαιμός και ο λοβός του αυτιού.

Λ) Άγγιγμα

Το άγγιγμα εδώ σημαίνει να αγγίζουμε τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει ή και να μας αγγίζει αυτός/-ή. Το άγγιγμα στα πρώτα στάδια της αλληλεπίδρασης γίνεται κυρίως στα χέρια κάτω από την περιοχή του αγγόνα και στις παλάμες, έπειτα μπορεί να κλιμακωθεί έως και την περιοχή των ώμων εφόσον όμως έχει προχωρήσει πολύ η αλληλεπίδραση και υπάρχει έντονη ερωτική έλξη και από τα δύο μέρη. Άλλες μορφές αγγίγματος που μπορεί να υπάρξουν ανάμεσα σε δύο άτομα που αλληλοεπιδρούν και μπορούν να υποδηλώνουν ένα αρχικό ερωτικό ενδιαφέρον είναι το να βγάζει το άλλο άτομο «σκουπιδάκια» από πάνω σου, από την περιοχή των μαλλιών και των ώμων σου, το οποίο αποτελεί στιγμιαίο άγγιγμα αλλά μπορεί σε περίπτωση ερωτικού ενδιαφέροντος να προκαλέσει μια παραπάνω σπίθα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει απλά να περάσει απαρατήρητο.

Προσωπικός επίλογος

Το φλερτ από μόνο του είναι μια διασκέδαση. Μια διασκέδαση όμως που περιλαμβάνει δύο άτομα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα όρια του κάθε ανθρώπου που αλληλοεπιδράμε αλλά και να καταλαβαίνουμε πότε αυτό που κάνουμε φέρνει σε δύσκολη-άβολη θέση τον άλλο άνθρωπο. Το φλερτ είναι δυαδικό δηλαδή προσφέρουν και τα δύο μέλη στην αλληλεπίδραση και δεν θα έχει πάντοτε έναν σκοπό. Μπορεί δηλαδή να συμβεί για την ευχαρίστηση της στιγμής, δεν είναι απαραίτητο ότι με το άτομο που θα φλερτάρουμε θα μπούμε σε σχέση ή θα κάνουμε σεξ. Για αυτό τον λόγο το φλερτ δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται με πίεση, διότι σε αυτές τις φορές που συμβαίνει δεν είναι πλέον φλερτ αλλά παρενόχληση και παρενόχληση μπορούν να υποστούν και οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες, με περισσότερο συχνά θύματα τις γυναίκες. Το φλερτ πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς το άλλο άτομο και τις ανάγκες του, εφόσον βλέπουμε ότι κάποιο άτομο δεν ενδιαφέρεται να αλληλοεπιδράσει μαζί μας, φεύγουμε ή σταματάμε την αλληλεπίδραση, εξάλλου κανένας άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να αλληλοεπιδράσει μαζί μας αλλά ούτε και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αλληλοεπιδρούμε με κάθε άτομο. Έχοντας αυτά κατά νου, βγείτε φλερτάρετε και αλληλοεπιδράστε εφόσον το λαχταράει η καρδιά σας εκείνη την στιγμή και ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί!

Βιβλιογραφικές Αναφορές :

Cherry, K. (2022). How Maslow’s Hierarchy of Needs Explains Human Motivation. Verywell Mind. Retrieved 8 August 2022, from https://www.verywellmind.com/what-is-maslows-hierarchy-of-needs-4136760.

Cuncic, A. Nonverbal Signs of Flirting. Our Everyday Life. Retrieved 8 August 2022, from https://oureverydaylife.com/nonverbal-signs-flirting-41506.html.

E. Riggio, R. (2021). The 9 Primary Signals of Flirtation. Psychology Today. Retrieved 8 August 2022, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/cutting-edge-leadership/202107/the-9-primary-signals-flirtation.

Hall, J., & Xing, C. (2014). The Verbal and Nonverbal Correlates of the Five Flirting Styles. Journal Of Nonverbal Behavior, 39(1), 41-68. https://doi.org/10.1007/s10919-014-0199-8

Hopper, E. (2018). What Is Flirting And Why Do We Do It? A Psychological Explanation. ThoughtCo. From https://www.thoughtco.com/what-is-flirting-psychology-4571016#:~:text=Flirting%20is%20a%20social%20behavior,culturally%20specific%2C%20others%20are%20universal.

How People Flirt: A Scientific Guide – Effectiviology. Effectiviology.com. Retrieved 8 August 2022, from https://effectiviology.com/how-people-flirt-guide/.

Van Edwards, V. How to Flirt: 3 Easy Steps to Make You the Master at Flirting. SCIENCE of PEOPLE. Retrieved 8 August 2022, from https://www.scienceofpeople.com/flirting/.

Zadeh, S. LifeStyle: The Body Language Guide to Flirting | Sophie Zadeh. Sophie Zadeh. Retrieved 8 August 2022, from https://sophiezadeh.com/body-language-blog/body-language-flirting-guide.

Πηγές εικόνων:

https://pxhere.com/en/photo/1447805

https://unsplash.com/photos/o4ZkDPTTg10

https://www.pexels.com/photo/man-wearing-brown-leather-zip-up-jacket-984956/

https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-siting-together-on-a-step-9491056/

https://www.pexels.com/photo/happy-couple-enjoying-romantic-moment-in-cafe-5911168/

ΑΝΕΣΤΗΣ ΡΕΠΠΑΣ

Το όνομα μου είναι Ανέστης και σπουδάζω ψυχολογία. Λατρεύω να μαθαίνω για τον άνθρωπο και πως λειτουργεί η ψυχολογία στην ζωή του. Αγαπάω το χορό και ιδιαίτερα το Αργεντίνικο Τάνγκο καθώς με κάνει να διασκεδάζω αλλά και να εκφράζω την καλλιτεχνική μου φύση. Παρακολουθώ σειρές και ταινίες φαντασίας αλλά και anime. Επίσης απολαμβάνω να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και μπάσκετ με φίλους.

Αφήστε ένα σχόλιο