Κολάζ βιβλίου: Σε μια ατέρμονη ζωή

Οπισθόφυλλο: Κουγιουµτζόγλου Μαρία, “Σε μια ατέρμονη ροή”, Εκδόσεις Λιβάνη.

Η Άννα είναι μια γυναίκα δυναμική, ώριμη, αυτάρκης, φιλόδοξη, παθιασμένη και ερωτική. Γιατί παθιασμένος και ερωτικός μπορεί να είναι κάποιος και μέσα απ’ τη στάση ζωής που ακολουθεί ή απ’ τον τρόπο που επιλέγει για να υπάρχει. Από το πως βάζει τους στόχους του, το θάρρος με το οποίο κάνει τις υπερβάσεις του και το πάθος με το οποίο διεκδικεί τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Όταν απολαμβάνει την αυτοεκτίμηση που κέρδισε, περνώντας επάξια και υπεύθυνα μέσα από διεργασίες μοναξιάς, δυσκολιών, επιλογών και αποφάσεων, καταφέρνοντας να παραμείνει μοναδικά αυθεντικός και κύριος του εαυτού του. Χωρίς να έχει υποκύψει σε αδυναμίες, ανόητα παζάρια και συμβιβασμούς και δίχως να έχει αλλοτριωθεί απ’ τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρήκε μπροστά του.
Φύσει και θέσει υπεύθυνη, εργατική, ορθολογίστρια και πρακτική, η Άννα, έχει πετύχει με σταθερά και υπεύθυνα βήματα, να καταξιωθεί σ’ έναν, κατά πλειοψηφία, ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο, με την αξία, τις προσπάθειες, την υπομονή και την αξιοπρέπειά της. Έχοντας αφήσει πίσω στο παρελθόν, δύο μακροχρόνιες, αποτυχημένες σχέσεις, αποφασίζει να παραμείνει μόνη, δίχως ν’ αναλώνεται σε ανούσιες και αταίριαστες σχέσεις, προκειμένου να βρει τον ιδανικό σύντροφο. Η δουλειά γίνεται για κείνη η συντροφιά, το σταθερό καταφύγιο και η ασφάλειά της. Ό,τι έχει καταφέρει για τον εαυτό της, το οφείλει σ’ αυτήν. Ευαίσθητη, μα συνάμα περήφανη, παραμένει μοναδικά αυθεντική, καθώς είναι διατεθειμένη να πληρώσει το τίμημα της αδιαπραγμάτευτης άρνησής της να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο απ’ ό,τι της αξίζει. Με μια αστείρευτη εσωτερική δύναμη που πηγάζει απ’ το γεγονός, ότι, τίποτα και ποτέ δεν της χαρίστηκε. Ό,τι είναι δικό της, το κέρδισε με έναν και μόνο τρόπο… Με το να είναι ο εαυτός της!
Μέχρι τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπη με το αναπάντεχο και το ανατρεπτικό, που καταφέρνει να κλονίσει τις ισορροπίες της και την προκαλεί να πάρει μια γενναία απόφαση… Μια απόφαση που γκρεμίζει συθέμελα την κοσμοθεωρία που έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να πείσει τον εαυτό της, ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένη και αυτάρκης με τη ζωή, τις επιλογές και τη μοναχικότητά της.
Η Φανή είναι μια γυναίκα απρόβλεπτη και παρορμητική, με ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία και έμφυτη καλλιτεχνική φύση, που έχει μάθει ν’ ακολουθεί βήματα και όχι ν’ αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της. Απ’ την παιδική της ηλικία ακόμα, είχε μια αγάπη και μια έμφυτη ροπή προς τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, κατάφερνε να βρίσκει την ισορροπία που αναζητούσε σε όλα όσα τη μπέρδευαν. Το εύρος και τη διέξοδο σε αυτά που την περιόριζαν στην καθημερινότητά της. Τις απαντήσεις σε όσα φάνταζαν παράλογα ή δυσνόητα και τη δυσκόλευαν στο να τ’ αφομοιώσει και να τα κατανοήσει. Κατάφερνε να δίνει χρώμα και πνοή σε όσα της φαίνονταν αδιάφορα. Μπορούσε επίσης, με αυτόν τον τρόπο, είτε να ξεφεύγει, είτε ν’ αλλάζει εκείνα που δεν την κάλυπταν όπως θα ήθελε και δεν της αρκούσαν. Όπως και να διαχειρίζεται τις περιόδους μελαγχολίας και μοναξιάς που βίωνε κατά καιρούς, κάτι που οφείλονταν στην ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία της, αλλά κυρίως στην ιδιαιτερότητα της παιδικής της ηλικίας. Δίνοντας μία αίσθηση πιο οικία και πιο φιλική στις τρέχουσες καταστάσεις, κάνοντάς τες να φαντάζουν λιγότερο απόμακρες, πολύπλοκες και τρομακτικές και σαν βίωμα, αλλά και σαν ιδέα.
Παρασυρμένη απ’ τις προσδοκίες των οικείων της και νιώθοντας βαθιά απογοητευμένη από την άκαρπη και αποτυχημένη προσπάθειά της να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, αποφασίζει σε μια παρόρμηση να τα εγκαταλείψει και να τα ξεχάσει. Ξεγελώντας τον εαυτό της και επιλέγοντας να κρυφτεί πίσω από τη σταθερότητα και την ασφάλεια που της προσφέρει ένας συμβατικός γάμος. Φαινομενικά συμφιλιωμένη με τις επιλογές και τους ρόλους της εργαζόμενης, συζύγου και μητέρας που προκύπτουν τελικά τη ζωή της, καταλήγει να ζει μέσα σ’ ένα περιβάλλον άχρωμο και αποστειρωμένο. Όπου όλα στα μάτια της δείχνουν προβλέψιμα, ασφαλή και τακτοποιημένα και το μέλλον προκαθορισμένο και αμετακίνητα σταθερό.
Μέχρι την κομβική στιγμή που έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τίποτα πια για κείνη δεν είναι προβλέψιμο ή όπως το γνώριζε μέχρι τη στιγμή εκείνη… Γιατί μία και μόνο στιγμή μπορεί να σταθεί καθοριστική και ικανή ν’ ανατρέψει τα δεδομένα καταιγιστικά, σημαίνοντας το τέλος μιας εποχής οριστικά και αμετάκλητα!

Εγκλωβισμένοι στην ατέρμονη ροή της ζωής, συχνά τιμωρούμαστε για το θράσος μας να εμπλέκουμε το ιδεώδες με το πραγματικό στα όνειρα και τις προσδοκίες μας, δίνοντας διαρκώς μάχες στην αρένα της. Καθώς, είτε μας προσφέρει στιγμές χαράς, έρωτα, επιτυχίας και θριάμβου, είτε μας φέρνει αντιμέτωπους με μια υπέρτατη δύναμη, τη Μοίρα. Στιγμές που νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά στο μεγαλείο της τραγικότητάς της και που η μόνη εμφανής διέξοδος που δείχνει πραγματική, είναι το ν’ ακολουθούμε απλά το ρεύμα. Όχι με άρνηση, αλλά με αποδοχή της ροής…

***

Κουγιουμτζόγλου Μαρία

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:


Ονομάζομαι Κουγιουµτζόγλου Μαρία και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσα και έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου.
Έχω μια κόρη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής. Είμαι δημόσιος υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τα τελευταία χρόνια ζω στα Χανιά της Κρήτης, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας που είναι Δικαστική Γραμματέας του Εφετείου. Αρθρογραφώ ερασιτεχνικά σε εφημερίδες και διαδικτυακά sites, κάποια εκ των οποίων είναι το “THESSALONIKI ARTS AND CULTURE”, η «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ», η εφημερίδα λογοτεχνών «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ», το λογοτεχνικό περιοδικό «ΚΕΦΑΛΟΣ», η εφημερίδα «Tomorrownews.gr», κ.α.
Πριν εκδοθεί το προσωπικό μου πόνημα, συμμετείχα σε δύο συλλογικές εκδόσεις μία εκ των οποίων είναι το «Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021» των εκδόσεων ΚΕΦΑΛΟΣ με το διήγημα με τίτλο «Ο γαμπρός της Ευτυχίας» και η συλλογική έκδοση με τίτλο «50+1 ιστορίες καραντίνας» που έγινε σε συνεργασία του EICP- Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας τέως Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων-Κέντρο Δια Βίου Μάθηση με τις εκδόσεις Κάθεξις-Psychologybooks.gre με το κείμενό μου με τίτλο «Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». E-MAIL: mara_klairi@windowslive.com


Ταυτότητα βιβλίου:

Σε μια ατέρμονη ροή | Κουγιουµτζόγλου Μαρία|ISBN: 978-960-14-3734-7|Αρ. σελίδων 256|14,00€ 12,60€

Πηγή βιογραφικού – φωτογραφία: Κουγιουµτζόγλου Μαρία

Κολάζ εξωφύλλου: Άννα Ρω

Αφήστε ένα σχόλιο