Βιβλίο: Φωνές

Λιλή Μαυροκεφάλου: Φωνές
Σε σας που επιθυμείτε μερικές ώρες ανάλαφρης ανάγνωσης με την συντροφιά ενός μυθιστορήματος όπου κυριαρχούν οι εκμυστηρεύσεις είτε ηρωικών κατορθωμάτων, είτε ανεκπλήρωτων ερώτων, σε συνδυασμό με ρομαντικούς περιπάτους στην φύση, καλύτερα να κοιτάξετε για κάποιον άλλο τίτλο.
Το μυθιστόρημα «Φωνές» της Λιλής Μαυροκεφάλου είναι ένα στιβαρό ταξίδι ζωής όπου δεν λείπουν οι εκμυστηρεύσεις ηρωικών κατορθωμάτων, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες και η μαγεία της φύσης. Με την μόνη διαφορά πως οι ήρωες της δεν κινούνται στον χώρο του φανταστικού. Είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικοί. Ακολουθούν την ιστορία και την τραγική μοίρα της χώρας μας. Από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις μέρες μας, το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο με εικόνες θάρρους, πόνου, αλήθειας και μεγαλείου ψυχής, ιδωμένες μέσα από τα μάτια καθημερινών ανθρώπων.

Η δασκάλα μάνα της αρνιότανε τα δώρα των μανάδων, κότες κι αυγά συνήθως, για να βάζει άριστα στα παιδιά τους, κι ο πατέρας της αγόραζε τα φρούτα της οικογένειας τότε που διοικούσε το κρατικό κτήμα στην επαρχία. Δεν εννοούσαν οι γονείς της να δώσουν την παραμικρή αφορμή για κουτσομπολιά πως εκμεταλλεύονταν τη θέση τους. Δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Άλλοι όμως καιροί τότε… Μετρούσε πάνω απ’ όλα το αψεγάδιαστο όνομα.

Φωνές: σελ., 240

Ανθρώπων που μπορεί να μην πρωταγωνίστησαν στα κέντρα αποφάσεων των ιστορικών εξελίξεων, αλλά πάλεψαν σκληρά για τα ιδανικά τους, για τις ιδέες τους, μα πάνω από όλα για την οικογένεια τους. Μέσα από τα λάθη τους, τα πάθη, τους καημούς, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, αναγνωρίζουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, τις ιστορίες της μάνας, της γιαγιάς, του πατέρα, του παιδιού μας.
Η συγγραφέας λέει σκληρές αλήθειες που αφορούν την πρόσφατη ιστορία μας, αλλά και την προσωπική ιστορία του καθένα από εμάς, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να σταθούμε γυμνοί απέναντι στις δυσάρεστες, άβολες και ανομολόγητες στιγμές της ζωής μας. Οι σελίδες της καταπέλτης, δεν χαρίζεται σε κανέναν. Είναι ένας καθρέφτης που λίγοι τολμούν να κοιτάξουν.
Κι όμως δεν έχει πρόθεση να σταθεί κριτής κανενός. Ακουμπά με στοργή και συμπάσχει με τους ήρωες της, επιτρέποντας τους να μιλήσουν ανοιχτά για ό,τι τους απασχολεί, να μιλήσουν δυνατά με την δική τους φωνή που είναι η φωνή της Ελλάδας. Μιας χώρας πικραμένης, τυραννισμένης, αδικημένης αλλά και γενναίας, τολμηρής, φωτεινής.

Ωχ, θα γίνει μεγάλος σκοτωμός, αδελφέ μου Θοδωρή! Πολύ αίμα θα χυθεί. Όταν ξεκουμπίστηκαν οι Γερμαναράδες κι είχαμε στα χέρια μας όλη την Ελλάδα, εμείς αφήσαμε να μας φορέσουν τις χειροπέδες οι Εγγλέζοι και οι δικοί μας, τα τσιράκια τους… Και τώρα; Έτσι και ξεσηκωθούμε, θα μας στείλει στρατό ο Στάλιν; Θα τα χαλάσει με τους συμμάχους; Α, μπα. Οι μεγάλοι κάνουν τα δικά τους κουμάντα. Κι οι μικροί, αν δεν έχουν τη μύτη του λαγωνικού να μυρίζουνε κατά που πάνε τα πράγματα, σπάνε τα μούτρα τους…»

Φωνές: σελ., 191


Μιας Ελλάδας αποφασισμένης όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ζήσει επικές στιγμές με νίκες, ηρωικά κατορθώματα, θριάμβους. Πίσω από αυτήν την βιτρίνα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, η πλοκή του μυθιστορήματος μέσα από τις φωνές των ηρώων, ρίχνει ένα τολμηρό βλέμμα στις σκοτεινές πλευρές της πρόσφατης ιστορίας, με όχημα την αφήγηση της προσωπικής ζωής τους.
Είναι εκείνες οι «δύσκολες σελίδες» οι αφιερωμένες στην προδοσία, την μισαλλοδοξία, τα μικροσυμφέροντα, τα πάθη, τη δειλία, την κακομοιριά και την απάθεια, όπου οι ήρωες λυγίζουν, αποσύρονται από την ζωή, μοιάζουν νικημένοι και αφημένοι σε ταξίδια σκοτεινά, πολλές φορές χωρίς επιστροφή. Δεν είναι ότι αρνούνται το φως και την ευκαιρία για λίγη ευτυχία, είναι ότι μοιάζουν αδύναμοι και ηττημένοι και μαζί τους συμπαρασυρόμαστε κι εμείς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ταυτιστείς έστω και στιγμιαία με την αναπόφευκτη, προσωρινή ή μόνιμη πτώση τους, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία της συγγραφέως.

Νέοι και νέες, το νου σας! Μην μασάτε. Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά πουλιέται για επανάσταση και απελευθέρωση ακριβώς για να θάψει την επανάσταση και την απελευθέρωση. Νέοι και νέες, ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Μη μασάτε!» Το κείμενο υπέγραφε η οργάνωση Κροπότκιν. Να ξεκολλήσει την προκήρυξη, να τη δείξει στον Θεόδωρο; Καλύτερα να την αφήσει στη θέση της, να κάνει τη δουλειά της.

Φωνές; σελ., 303

Ένα μυθιστόρημα δυνατό, φιλόδοξο, εμποτισμένο με τις ιδέες του ανθρωπισμού αλλά και της κατανόησης της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχής, οι «Φωνές» είναι ένα δώρο σε όποιον αγαπά την λογοτεχνία αιχμής, την λογοτεχνία που σέβεται την αλήθεια του αναγνώστη και δεν επιθυμεί να κρατήσει τίποτα κρυφό (πως θα μπορούσε άλλωστε) κάτω από τον αδυσώπητο καλοκαιρινό ήλιο της χώρας μας.

Σάββατο. Συγκεντρώσου σ’ αυτό Φοίβη! Είσαι πια στα χέρια του ΘΕΟΥ. Σε κρατά. Εμπιστεύσου και αναπαύσου σ’ Αυτήν. Σου έρχονται δάκρυα. Επιτέλους. Ανακούφιση κι επιστροφή. Συγκεντρώσου σ’ ΑΥΤΟ. Μην το ξεχνάς. Είσαι μέσα σ’ ΑΥΤΟ. Είναι ΑΥΤΟ μέσα σου. Μην το ξεχνάς. Να είσαι ήρεμη. Πραγματικότητα είναι η πίστη. Μας αλλάζει. Μας αναδημιουργεί. Μας καταστρέφει. Πραγματικότητα είναι η πίστη. Να είσαι μέσα στην πίστη. Μέσα στην προσευχή. Πολύ βασανίστηκες. Ας είναι η κάθε μέρα σου, λεπτό προς λεπτό, ΖΩΗ όσο ποτέ πριν. Μήπως ο πόνος δεν είναι ζωή;

Φωνές: σελ., 435
Λιλή Μαυροκεφάλου

Λίγα λόγια για τη Λιλή Μαυροκεφάλου

Η Φύση, τα Βιβλία, τα Ταξίδια: πιστές μου αγάπες, στις τρικυμίες μου σανίδες σωτηρίας. Αγάπησα τη φύση ζώντας από καλή μου τύχη, ως παιδί κι έφηβη, στην ροδακινομάνα Νάουσα, στους πρόποδες του Βερμίου. Τότε γνώρισα και τη μαγεία του βιβλίου κι επιχείρησα τα πρώτα μου γραψίματα. Ήταν η εποχή που εφευρίσκαμε την ψυχαγωγία μας, δεν μας πολιορκούσε. Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα σπούδασα (Αγγλική φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Παν/μιο Αθηνών), εργάστηκα (Μέση Εκπαίδευση, Ε.Ο.Τ) κι έκανα οικογένεια. Υπήρξα εθελόντρια διδάσκοντας ελληνικά σε μετανάστες και αγγλικά σε παιδιά της «Κιβωτού». Το 2012 εγκαταστάθηκα σε εξοχή της Αίγινας, όπου ίδρυσα την τοπική «Λέσχη Βιβλίου» και την « Ομάδα Προσέγγισης Αρχαιοελληνικής Τραγωδίας». Το 1977 εμφανίστηκα στο χώρο της λογοτεχνίας με το ιστορικό μυθιστόρημα για νέους «Άγης». Έχω λάβει λογοτεχνικές διακρίσεις και συνεργαστεί με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους.
Στα βιβλία μου επιχειρώ να ιχνηλατήσω την ανθρώπινη περιπέτεια σε κάποιες στιγμές της ιστορικής διαδρομής της, αλλά και στο σύγχρονο κόσμο.

Ταυτότητα βιβλίου:

Τίτλος: Φωνές, Συγγραφέας: Λιλή Μαυροκεφάλου, Έτος έκδοσης: 2022, ISBN: 978-960-04-5220-4, ΣΕΛ.: 472, Σχήμα: 14 Χ 20,6, Βάρος: 497.00 γραμ. Τιμή: 15,75 (Ε), Μαλακό εξώφυλλο

Πηγή για το βιογραφικό και τη φωτογραφία της Λιλής Μαυροκεφάλου: https://lilymavrokefalou.gr/viografiko/

Φωτογραφία βιβλίου: https://www.kedros.gr/product/9171/fwnes.html

Ελένη Καρακατσάνη

Η Ελένη Καρακατσάνη γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Τουριστικές Επιχειρήσεις και στη συνέχεια εργάστηκε επί τριάντα σχεδόν έτη σε ανάλογες επιχειρήσεις στο νησί της Μυκόνου. Υπήρξε ιδρυτικό και δραστήριο μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Μυκόνου της βιβλιοθήκης του συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Βασίλη Αλεξάκη, Άρη Σφακιανάκη, Δημήτρη Στεφανάκη και Βασίλη Βασιλικού. Πρώτη της εκδοτική εμφάνιση ήταν στην ομαδική έκδοση με τον τίτλο «7.30 στην οδό Μασσαλίας εκδόσεις Οσελότος με τέσσερα διηγήματα. Το 2013 εκδόθηκε η πρώτη της προσωπική συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μεσσιέ 42» εκδόσεις Οσελότος. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά των Κυκλάδων αλλά και της Αθήνας, επίσης συμμετείχε σε ομαδικές εκδόσεις όπως η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Σόλωνος 101» εκδόσεις Έναστρον, και η συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Αναζητώντας μίαν άλλη γη» εκδόσεις Πηγή. Διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματά της αναφέρονται σε ιστορίες ανθρώπων της πόλης, κυρίως της Αθήνας, σε πλαίσια ρεαλιστικά αλλά και φαντασίας, καθώς την γοητεύει ο μαγικός ρεαλισμός αλλά και η επιστημονική φαντασία. Άρθρα της δημοσιεύονται τακτικά στο διαδικτυακό περιοδικό «Σημειωματάριο», ενώ παρουσιάζει νέες κυκλοφορίες μυθιστορημάτων και συλλογών διηγημάτων Ελλήνων συγγραφέων στο περιοδικό «Fractal» και στο περιοδικό «Σημειωματάριο».

Αφήστε ένα σχόλιο