Μάρσια-Ισραηλίδη

Η Μάρσια Ισραηλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με τίτλο «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα έκανε σπουδές στη μουσική (μονωδία και σύνθεση τραγουδιού). Είναι απόφοιτος του εργαστηρίου ποίησης «Τάκης Σινόπουλος». Η ενασχόλησή της με τη συγγραφή και τη μουσική είναι ενεργή μέσα από τα μουσικά project “Playground Theory” και «μάρσια» (spoken poetry), έχοντας κυκλοφορήσει 4 studio album. Από το 2006 διδάσκει σε σχολεία. Ζει, γράφει και ονειροπολεί με φόντο θάλασσα. Τα μικρά μεγάλα είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

Επιμέλεια συνέντευξης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν; παρένθεση

Η ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου βασίζεται… στη δυνατότητα να εκφράσεις αυτό που δεν φαίνεται

Τα πιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο; “The door” – Margaret Atwood

Ένα προσωπικό θετικό – αρνητικό σημείο ορόσημο; Η έκδοση της πρώτης ποιητικής μου συλλογής και η κυκλοφορία των μουσικών album των Playground Theory που συμμετείχα στη σύνθεση, στίχους και τραγούδι, νομίζω είναι ορόσημα που δεν ξεχνιούνται. Αρνητικό σημείο ορόσημο ήταν η φωτιά στο Μάτι και τη Ραφήνα. Μετά από αυτό κανείς στην περιοχή δεν ήταν ίδιος.

Μπορεί αυτό να σας οδήγησε στη συγγραφή; Δεν πιστεύω ότι μόνο κάποιο ορόσημο (αρνητικό ή θετικό) από μόνο του θα οδηγήσει στη συγγραφή. Σίγουρα θα ενταχθεί στη θεματολογία ή μπορεί να διαμορφώσει την ατμόσφαιρα. Ένα παράδειγμα το οποίο έχει επηρεάσει όλους μας είναι η περίοδος της πανδημίας και των lockdown (βλέπε ποίημα «Απομόνωση»)

Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία; Σίγουρα βοηθάει, όπως κάθε καλλιτεχνική δημιουργία. Γράφοντας έρχεσαι πιο κοντά με την ουσία των πραγμάτων και κατ’ επέκταση του εαυτού σου.

Είναι ο συγγραφέας θεράπων των λέξεων; Είναι αναδιοργανωτής ή καλύτερα ενορχηστρωτής αυτών.

Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι; Ο αγαπημένος μου φίλος και ποιητής Γιώργος Κατραούρας, που είχα την τύχη να γνωρίσω στο εργαστήριο ποίησης «Τάκης Σινόπουλος».

Η πρώτη φορά απέναντι στη λευκή σελίδα; Δέος, κόμπος, η αίσθηση της προσμονής πριν βουτήξεις στα βαθιά.

Η θέση τού αναγνώστη σε αυτήν; Συνταξιδιώτης.

Και η θέση του συγγραφέα; Οδηγός.

Πρόσφατο έργο σας; «Τα μικρά μεγάλα», εκδ. Βακχικόν.

Το κέντρο βάρος του; Όλα αυτά τα μικρά που τελικά είναι η ουσία της κάθε μας μέρας.

Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο; Εμείς όλοι.

Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι… δεν το βαρέθηκα.

Ο συγγραφέας ή ο ήρωας κατέχει την πρώτη θέση στη συνείδηση του αναγνώστη; Μάλλον η γάτα.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις; Συνυπάρχουν και αλληλοεξαρτώνται.

Η πορεία της λογοτεχνίας και κατ` επέκταση της γλώσσας σ` έναν κόσμο εικονοποίησης; Γίνεται πιο κινηματογραφική.

Ανεξερεύνητα τοπία στη συγγραφή; Νομίζω δεν υπάρχουν. Αν και η καθημερινότητα με το βάρος του επαναλαμβανόμενου φόρτου εργασίας και βαρετών υποχρεώσεων που όλοι καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε ρουφώντας κάθε διάθεση και ενέργεια για άλλες δημιουργικές ασχολίες δεν είναι από τις θεματολογίες που συναντά κανείς στη λογοτεχνία. Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσω για ένα τόσο «αντιποιητικό» θέμα.

Ο κόσμος του συγγραφέα συνίσταται…: από σκόρπιες λέξεις που είναι τυλιγμένες σε κουβάρι κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού του. Κάποιες φορές βρίσκει την άκρη και αρχίζει να ξετυλίγει. Τις περισσότερες όμως απλά το κουβάρι μεγαλώνει.

Νιώθω πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να `ναι το σπίτι μας.1 Πού κατοικεί το όραμά σας; Σε αυτόν τον κόσμο- αυτόν ξέρω και αγαπώ

Αν ήσασταν προ του διλλήματος να προικοδοτήσετε με κάτι τον κόσμο, τι θα ήταν αυτό; Μία χρονομηχανή.

Η δύναμη του βιβλίου συνίσταται; Στις σκέψεις που γεννάει και στο να μπορεί να σε ταξιδέψει.

Αντί βιβλίου τι; Σημειωματάριο για να γράψεις.

Ένας τίτλος – στίχος ως δείκτης του μέλλοντος; «Θεέ μου τι δεν μας περιμένει ακόμα.» Κική Δημουλά («Απροσδοκίες», Χαίρε Ποτέ)

Κι ένας αγαπημένος; “I am a moth who just wants to share your light, I’m just an insect trying to get out of the night”, Thom Yorke ( “All I need”)

ΥΓ: ελάτε στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα μικρά μεγάλα» στις 17 Μαρτίου στο Κομπραί (Διδότου 34) να μοιραστούμε ιδέες και σκέψεις.


Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Μάρσια Ισραηλίδη – Τίτλος: Τα μικρά μεγάλα – Χρονολογία: Νοέμβριος 2022 – Είδος: Ελληνική ποίηση – ISBN: 978-618-5733-08-7 – Σελίδες: 44 – Τιμή: 10.60 € 9.54 €

1. Απόσπασμα από το ποίημα: «Αυτοκράτωρ Ιουλιανός προς φιλόσοφον» του Γιώργου Μπλάνα

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο