Κολάζ βιβλίου; Υπάρχουν στον παράδεισο γιασεμιά;

Οπισθόφυλλο: Μαρία Πιερή Στασίνου, «Υπάρχουν στον παράδεισο άσπρα γιασεμιά;», εκδόσεις Κέδρος, 2022, Εικονογράφηση Αποστόλης Ιωάννου. Μυθιστόρημα για παιδιά από 9 χρονών και άνω. Βραβευμένο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με Εύφημη Μνεία ως Περιπέτεια Μυστηρίου.

«Τίτλος που προκαλεί θλίψη», αυτό μου είπε ένα παιδάκι, σε μία από τις πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου.
Ναι! Ίσως έχει δίκαιο. Αν και στις παρουσιάσεις δεν γίνεται καμία νύξη για θλιβερά γεγονότα ή γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν συναισθηματικά τα παιδιά και να τα στεναχωρήσουν.
Ήρωας ο Αλέξανδρος, ένα ζουζούνι που προκαλεί αμέτρητα προβλήματα στους γύρω του. Η τυχαία ανακάλυψη πως σε ένα φαινομενικά έρημο σπίτι, κάποιος βρίσκεται πίσω από τις κουρτίνες και τον παρακολουθεί, γίνεται η αφορμή να ενώσει τις δυνάμεις του με δύο άλλα παιδιά για να λύσουν το μυστήριο. Μαζί τους και ένα τετραπέρατο κορίτσι που κρύβει ένα οικογενειακό μυστικό. Εκεί που περιμένουν να έχουν απαντήσεις, όλα τους πηγαίνουν στραβά και ανάποδα. Ένας παππούς που φαίνεται πως γνωρίζει τον ένοικο του «έρημου» σπιτιού, φεύγει άρον άρον και τους αφήνει στα κρύα του λουτρού. Στους κοντινούς δρόμους κάνει την εμφάνισή του και ο Μπίλι, ένα αδέσποτο σκυλί, ενώ τα βράδια μια φιγούρα πηγαινοέρχεται στο κοντινό νεκροταφείο και αφήνει άσπρα γιασεμιά, σε έναν τάφο αγνώστων στοιχείων.
Η όλη ιστορία μοιάζει με παζλ που όταν όμως μπουν τα στοιχεία εκεί που πρέπει, τότε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια ή έστω μέρος της αλήθειας. Το χιούμορ είναι διάσπαρτο στο έργο αν και ταυτόχρονα τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα και με θέματα δύσκολα. Εξάλλου η ζωή δεν είναι μόνο χαρές και γέλια. Όταν γράφω δεν σκέφτομαι ποτέ ότι θέλω να μάθουν τα παιδιά αυτό και εκείνο. Ο στόχος μου δεν είναι να διδάξω. Θέλω να προβληματίσω, θέλω τα παιδιά να πάρουν θέση, θέλω να έχουν άποψη, θέλω να νοιάζονται, θέλω να μην τα βάζουν κάτω, θέλω να …
Ένα βιβλίο έχει πάντα τη δική του ιστορία. Πολλές φορές όταν κάτι μου καρφωθεί στο μυαλό ή με επηρεάσει συναισθηματικά τότε νιώθω πως πρέπει να βρω τον τρόπο να το πω στα παιδιά. Έχω τη συνήθεια να μπλέκω πρόσωπα και γεγονότα άσχετα μεταξύ τους, που χρονικά δεν έχουν καμία σχέση και να φτιάχνω μία ιστορία από το μηδέν. Ασυζητητί είναι περιπέτεια , ένα είδος που λατρεύω.
Όλα ξεκίνησαν από την περιγραφή μίας συναδέλφου για το σπίτι της γειτόνισσά της, που δεν είχε κανένα συγγενή στον κόσμο. Στον κήπο της έχει τοποθετήσει παντού τενεκέδες βαλμένους ανάποδα. Γιατί; Ένας γρίφος που με παίδεψε και εγώ με τη σειρά μου θέλησα να παιδέψω τα παιδιά που διάβασαν ή θα διαβάσουν το βιβλίο. Στο τέλος του βιβλίου δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να επικοινωνήσουν με τον εκδοτικό οίκο και να προσπαθήσουν να λύσουν τον γρίφο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έξυπνες ιδέες έχουν τα παιδιά!
Οι χώροι είναι πραγματικοί, το ίδιο και τα πρόσωπα. Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τα βιβλία μου, είναι η παρουσία των ζώων. Όντας ζωόφιλη, θεωρώ πως τα ζώα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και η ζωή χωρίς αυτά θα ήταν μίζερη και βαρετή. Έτσι σε αυτό το βιβλίο ο Μπίλι, ένα αδέσποτο σκυλί, έρχεται να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει σε έναν άδικο και σκληρό κόσμο.
Ο Αποστόλης Ιωάννου ήρθε να ζωντανέψει την ιστορία. Η εικονογράφηση πλούσια και πανέμορφη προσθέτει στην αξία του βιβλίου.
Η Μαρία Σπανάκη στην επιμέλεια του κειμένου, έκανε όπως πάντα το θαύμα της. Η συνεργασία μας άψογη!
Επικεφαλής της όλης προσπάθειας η Αριάδνη Μοσχονά, υπεύθυνη του παιδικού βιβλίου στις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, ένα άτομο που από την πρώτη επαφή μας, ένιωσα μια μαγική σύνδεση και μια σχέση αλληλοεκτίμησης, σεβασμού και αγάπης.
Με τον ΚΕΔΡΟ είχα ξεκινήσει και τη συγγραφική μου διαδρομή με το παιδικό μυθιστόρημα «Ζει το ντόντο;» που είχε αποσπάσει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στην Κύπρο. Μετά ακολούθησε το παιδικό μυθιστόρημα «Αν μπορείτε, πιάστε μας!» από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ και αμέσως μετά ακολούθησε το παραμύθι «Το γελαστό λιοντάρι» από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.
Σχεδόν ταυτόχρονα με το «Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά;» κυκλοφόρησε και το παιδικό μυθιστόρημα «Η απίθανη περιπέτεια του Φα» από τις εκδόσεις ΤΕΛΕΙΑ. Έχω ακόμη δύο βιβλία που αναμένω σύντομα να πάρουν τον δρόμο για το τυπογραφείο ενώ πολλά άλλα περιμένουν να αξιολογηθούν.
Η αγάπη μου για το παιδί -έχω πτυχίο νηπιαγωγού και δασκάλας- με οδήγησε στη συγγραφή. Μετά κατάλαβα πως ο/η κάθε συγγραφέας μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί, μπορεί να φέρει αλλαγές στους γύρω του και στον κόσμο γενικότερα. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο αλλά και βαρύ.
Έτσι συνεχίζω να κάνω αυτό που μου αρέσει, με αγάπη, σεβασμό, απλότητα και ήθος.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ανθρώπους του πνεύματος που προσπαθούν μέσα από έντυπα ή και διαδικτυακά μέσα να διαφωτίσουν, να υποστηρίξουν και να προσφέρουν πολιτισμό στον σημερινό άνθρωπο που βάλλεται από παντού…

Μαρία Πιερή Στασίνου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαρία Πιερή Στασίνου γεννήθηκε στην Κύπρο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάζεται ως δασκάλα.
Η ενασχόλησή της με το γράψιμο ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Τιμήθηκε με το Σεβέρειο Βραβείο, ένα βραβείο που δινόταν στο καλύτερο δοκίμιο τελειόφοιτου μαθητή του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Το 2008 πήρε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2010, στον ίδιο διαγωνισμό, πήρε έπαινο.
Το 2012, στον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, που διοργάνωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, της απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο, ενώ το 2014 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα σε διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
Πρώτα βραβεία και διακρίσεις έχει πάρει και σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, τόσο στην ποίηση όσο και στο διήγημα. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου το παιδικό μυθιστόρημά της Ζει το ντόντο;. Το βιβλίο βρέθηκε το 2018 στη Χρυσή Λίστα του εκπαιδευτικού portal ELNIPLEX για τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.
Το 2017 το παιδικό μυθιστόρημά της Κάποτε ήξερα να κρύβομαι πολύ καλά έλαβε έπαινο στον διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
Επίσης, την ίδια χρονιά, πήρε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα.
Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το παιδικό μυθιστόρημά της Αν μπορείτε, πιάστε μας! και το 2020 από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη Το γελαστό λιοντάρι.
Το 2020, στον Διαγωνισμό Συγγραφής της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, έλαβε Εύφημο Μνεία για το μυθιστόρημα μυστηρίου Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά;
Το 2021 το μυθιστόρημά της Η εκδίκηση των τριχωτών τεράτων απέσπασε έπαινο στον διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
Είναι υπεύθυνη έκδοσης ενός περιοδικού πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης, είναι μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.stasinou@live.com.


Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Μαρία Πιερή Στασίνου
Έτος έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-04-5282-2
ΣΕΛ.: 96
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Εικονογράφηση: Ασπρόμαυρη
Εικονογράφος: ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Βραβείο: Τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία στον Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Αφήστε ένα σχόλιο