Οπισθόφυλλο: Νίκος Δροσάκης, ποιητική συλλογή: Παραπέρα, εκδόσεις Κέδρος.
Η ποιητική μου συλλογή «παραπέρα» κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες απ’ τις εκδόσεις Κέδρος. Είναι το δεύτερο βιβλίο μετά τον «εγκλεισμό ονείρου» (Εύμαρος, 2020). Κι εδώ το πρώτο συναντά το δεύτερο πρόσωπο, ύστερα το τρίτο, τον μέσα και τον έξω μας «άλλο» κι όλα τα πρόσωπα συναντιούνται στο «εμείς». Άλλοτε εκκινώντας εσωτερικά κι άλλοτε από έξω προς τα μέσα, η συλλογή ζητά να φτιάξει όρυγμα αμφίστομο, σήραγγα (όπως ο Ευπαλίνος στη Σάμο).
Μιλάμε για το παραπέρα, αλλά προέχουν τα κεκτημένα που χάνονται. Τα βιβλία που πολτοποιούνται, το πανεπιστημιακό άσυλο που καταργήθηκε, το δυσοίωνο παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, τα καλλιτεχνικά πτυχία που υποβαθμίζονται, η αστυνομική βία, η ελευθερία που κακοποιείται κι άλλα νέα κάθε φορά σκυροδέματα που πέφτουν στην Ακρόπολη. Τώρα όμορφες λέξεις χρησιμοποιούνται για να μας προσκολλούν σε μια διχαστική λογική – οι ψεκασμένοι και οι εμβολιασμένοι, οι δικοί μας και οι άλλοι. Καμία διαλεκτική επικοινωνία. Εκπέμπουν υστερικά με κλειστό δέκτη. Αλλά στον δέκτη βρίσκεται το μυστικό.
Το παραπέρα δεν είναι η ευτοπία ενός ατόμου που έρχεται να σκεπάσει τη δυστοπία. Ούτε μοιρολατρεί. Το συνδετικό «παρά» είναι παράλληλες δράσεις, συχνά ξεπέρασμα κι απόκλιση απ’ την κανονικότητα, λόγος παραβολικός,
διαρκής μεταβολή – ποτάμι που δεν υπάρχει ξανά το ίδιο, χρησιμοποιεί την αφαίρεση – λόγο επιγραμματικό με εσωτερικό ρυθμό και ιδιόλεκτο, χρησιμοποιεί λέξεις παλιές και νέες, να επεκτείνει τα όρια της γλώσσας που είναι τα όρια του κόσμου μας (Βιττγκενστάιν).
Ιχνηλατώντας στιγμές προσωπικές και παγκόσμιες στιγμές, βρίσκεσαι κάποτε βοσκός στην Αρκαδία του Νικολά Πουσέν. Μα η συναίσθηση πως είσαι δημιουργός, είναι ολότελα ασήμαντη αν δε βρίσκει αδιάκοπή κι απέραντη την επικύρωση και την επαλήθευση της μέσα στον κόσμο (Ρίλκε). Είχαμε κι έχουμε εξαιρετικούς καλλιτέχνες, εξαιρετικούς λογοτέχνες. Γεννούν και θάβουν τα έργα τους στην άμμο κι ύστερα υπομονετικά περιμένουν να βρουν τον ανοιχτό δρόμο του πελάγου. Στις μέρες μας ο αντίκτυπος της τέχνης και της ποίησης είναι αλλιώτικος. Πέρα απ’ τη γενικότερη τεχνολογική πλημμυρίδα, σε άλλα επίπεδα ζούμε ημέρες άμπωτης.
Για εκείνους που δε βολεύονται σε μονόδρομους γρήγορου φαγητού, είναι δύσκολο στην καθημερινότητα να βιώνουμε σε βάθος την αναγκαία για την ανάπτυξη μας γνώση και εμπειρία (μελέτη, εξειδίκευση, δημιουργία), να εφαρμόζουμε το acta et verba (έργο και λόγος). Μεγάλος όγκος πληροφορίας, απέραντα πλάτη να ταξιδέψεις – ο χρόνος λίγος- είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να κλείσεις τον δέκτη και να εκπέμπεις υστερικά, εύκολο να σε καταπιεί η παγίδα των εύκολων ταξινομήσεων, μοιραίο να χάνεται η ποιότητα, να ετεροπροσδιοριστείς, εκπέσεις στον ισοπεδωτικό λόγο μιας πολιτικής ορθότητας, αναμασώντας κλισέ, διασκευάζοντας παράφωνα υπέροχες μπαλάντες.
Έτσι γυρίζεις πάλι στα πρωτότυπα κείμενα όχι στις τόσες ανθολογήσεις κι ερμηνείες. Πέτρες μαζεύεις όπως ο Πικιώνης να φτιάξεις τοπίο αττικό. Και μ’ όλη την εξειδίκευση και την καλλιτεχνική και τεχνική σου κατάρτιση, μ’ όλα τα εργασιακά χρόνια εμπειρία σου, σταματάς να είσαι θεατής, γίνεσαι πάλι φοιτητής και βγαίνεις με την ποίηση στους δρόμους στο πλευρό των φοιτητών να διεκδικήσεις το αύριο. Και πάλι ανατρέχεις στην απαξιωμένη μητέρα φιλοσοφία, να επαναπροσδιορίσεις τη προσωπική σου λογική, την οντολογία, την ηθική, τη μεταφυσική. Να βρεις σωστές αναλογίες στην καθημερινότητα, να χτίσεις Ρυθμό.
Λίγα λόγια για τον Νίκο Δροσάκη:
Ο Νίκος Δροσάκης μεγάλωσε στην Καλλιθέα Αττικής και έχει περάσει καθοριστικό μέρος της ζωής του στο Ρέθυμνο. Απόφοιτος Δραματικής Σχολής και Σχολής Εικονοληψίας, το διάστημα 2004-2013 εργάζεται ως ηθοποιός, γράφει και σκηνοθετεί τα θεατρικά έργα Καθρέπτης, Βασίλισσα του Χιονιού και διασκευάζει με στίχους για μουσικές παραστάσεις τα έργα Τομ Σώγερ, Παραμύθι χωρίς Όνομα και άλλα. Επίσης σκηνοθετεί την ταινία Timor Mortis και τα ντοκιμαντέρ Οι μικροί άλλοι, Οι άγιοι των σκουπιδιών, Η τέχνη της μοναδικότητας. Από το 2013 δραστηριοποιείται ως προγραμματιστής ιστού κι από το 2020 αδιάλειπτα με την ποίηση. Το 2020 εκδίδεται η συλλογή του εγκλεισμός ονείρου (εκδ. Εύμαρος). Μεγαλώνει δύο παιδιά, τον Ανδρέα και την Άρτεμη-Καλλιόπη.
Ταυτότητα βιβλίου:
Τίτλος: Παραπέρα – Συγγραφέας: Νίκος Δροσάκης
Έτος έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-04-5302-7
ΣΕΛ.: 104
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 185.00 γραμ.
Εκδόσεις Κέδρος
Ο Νίκος Δροσάκης στο διαδίκτυο: https://www.facebook.com/nikos.drosakisii.9