You are currently viewing Νανοδιηγήματα για γίγαντες… του Κωνσταντίνου Μπούρα

Νανοδιηγήματα για γίγαντες…

Νάνοι φασίολοι μαυριτανικής προελεύσεως συναγωνίζονται γίγαντες γιαχνί στη γάστρα.
Νάνες γλάστρες συσσωρεύουν καυσόξυλα για τον χειμώνα.
Γιγαντιαία καμινάδα μικροσκοπικού καλυβιού συνθέτουν ένα ευφάνταστο κολλάζ υπερουρανίου Deva (πνεύμα των υψηλών ορέων).
Στην κορυφή τού βουνού χορεύουν μικροσκοπικές πυγολαμπίδες σχηματίζοντας τις αφέγγαρες νύχτες τον αστερισμό τού Τιτάνα.
Όταν ήρθαν οι Πλειάδιοι στη Γη ήταν τόσο μακροβιότεροι (σε σχέση με τους άμοιρους εξαθλιωμένους εξανδραποδισμένους θνητούς) που και βροτούς ονόμασαν τους μικροσκοπικούς σωσίες τους.
Σαν εκλείψουν οι μαύρες τρύπες το σύμπαν όλο θα πλημμυρίσει Υλοενέργεια αδέσποτη.
Άμα σφραγιστούν οι καταβόθρες οι βόθροι θα ξερνούν υπονόμους, οι τυφλοπόντικες θα φορούν περιδέραια από κοράλλια τού υπερατλαντικού βυθού.
Η πανούκλα κι η χολέρα δεξιώνονται όλους τους νεοπαγείς ιούς προκειμένου να τους συγχαρούν για την σιδερένια αρματωσιά τους.
Οι εραστές τής μιας βραδιάς ζηλεύουν τους αγαπητικούς τών διακοπών κι εκείνοι εύχονται και το καλοκαίρι να διαρκέσει για πάντα.
Τα χθεσινά γιασεμιά σκουπίδια γίνονται σήμερα, αθύρματα τού αέρα, προσάναμμα στο τζάκι, μυρωδάτος αχός στον φούρνο με τα ξύλα.
Νάνοι κονταροχτυπιούνται με γίγαντες καβάλα σε καμήλες που φοβούνται τα ποντίκια στις τρύπιες κάλτσες των γιγάντων.
Μαυρομάτικα φασόλια με τσιγαρολάχανα στην τσουκάλα ονειρεύονται να ήσαν γίγαντες στο ταψί.
Κουκιά με μυρωδικά σε πίττα ανοιγμένη σε φύλλο χειροποίητο.
Σπιτικά ζυμαρικά μοσχοβολούν χαρουπάλευρο.
Σαρακοστή με ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά, θράψαλα κι άγρια χόρτα του βουνού… ανυπερθέτως ζοχοί, τσουκνίδες, σταμναγκάθι, κόλιανδρος, κάρδαμο, παπαρούνα…
Το διαβολόχορτο μόνον να αποφεύγετε. Κώνειο μάς κερνούν οι άλλοι, καθημερινώς. Οι ματαιοκάματοι μικροσκοπικοί κύαμοι, δηλητηριώδεις πριν πήξουν. Το μεδούλι τους συναγωνίζεται το χλωρό υδροκυάνιο τού πικραμύγδαλου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκοτώσεις τον γίγαντα μέσα σου. Ο νάνος όμως θα ξεφεύγει πάντα.Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 45 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Αριστούχος διδάκτωρ τού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας τού Ιονίου Πανεπιστημίου (2019). Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III – La nouvelle Sorbonne (D.E.A. Etudes Théâtrales). Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δίδαξε το 2020 και το 2021 θεατρική κριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει πολιτιστική διαχείριση, καθώς και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εμπνεύστηκε, συντόνισε και καθιέρωσε το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ που συνεχίζει αδιάλειπτα τις εργασίες του από το 2022. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα και για την Κρίση έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού.
Διεύθυνση κατοικίας: οδός Κ. Σμολένσκη 22, 114 72 ΑΘΗΝΑ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6942616402, 6947694646 (ώρες γραφείου).
E-mail: kbouras8@gmail.com
Web-site: https://konstantinosbouras.gr


Νανοδιηγήματα στο ΣημειΩματάριο του Κωνσταντίνου Μπούρα

Αφήστε ένα σχόλιο