ΚΟΘΩΝΙΔΟΥ ΞΕΝΙΑ
Κοθωνίδου Ξένια

Η Ξένια Κοθωνίδου γεννήθηκε στην Καβάλα όπου ζει μέχρι σήμερα. Από μικρή, έχοντας ανάγκη να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση και αναζητώντας μονοπάτια διαφυγής, ταξίδευε παρέα με τους ήρωες των βιβλίων της. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και η ανάγκη της για έκφραση, την οδήγησαν να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής και να ασχοληθεί με τη μυθοπλασία. Έχει πτυχίο Δημοσιογραφίας και επί σειρά ετών εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Άρθρα, αφηγήσεις και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στο ψηφιακό περιοδικό Fractal και στα ηλεκτρονικά περιοδικά της ΕΡΤ και της Ομάδας μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες». Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στις λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας και στη διαδικτυακή ομάδα «Κατάθεση γραφής on line» όπου επίσης δημοσιεύει διηγήματά της. Τα θολά γυαλιά είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Επιμέλεια συνέντευξης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν;

Τα αποσιωπητικά. Οι τρεις τελείες που μπαίνουν για να τονίσουν την συναισθηματική ένταση, να ερεθίσουν τη φαντασία, και να συμπληρώσουν αυτό που κρύβεται στο βάθος.

Η ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου βασίζεται…

Στην έκφραση μέσα από μια διεισδυτική ματιά που δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το κοινό αίσθημα. Ο λόγος που δίχως να ασκεί κριτική ανοίγει ένα παράθυρο προς νέους ορίζοντες.

Τα ποιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο;

«Η Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα, «Η πτώση» του Αλμπέρ Καμύ, «Τα σακιά» της Καρυστιάνη, «Οι χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη» του Καλεντ Χοσεινί κ.α.

Ένα προσωπικό θετικό – αρνητικό σημείο ορόσημο.

Η παρατηρητικότητα μου. Μπορεί να μου τραβήξει την προσοχή ο τρόπος που καπνίζει κάποιος άγνωστος, ένα στιγμιαίο βλέμμα στο τζάμι του μετρό, μια νευρική κίνηση…

Μπορεί αυτό να σας οδηγήσει στη συγγραφή;

Γράφω από ανάγκη να εξερευνώ την ανθρώπινη φύση, έχοντας πάντα την τάση να κατεδαφίζω τα στερεότυπα της κοινωνίας. Η παρατηρητικότητα μου, γίνεται συνήθως αφορμή να ξετυλίξω τον χαρακτήρα και τις συνήθειες του ήρωα στην ιστορία μου.

Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία;

Αποφεύγω να φτιάχνω ήρωες που μου μοιάζουν, για να έχω την απόλαυση και την ελευθερία να ενσαρκώνομαι σε άλλους χαρακτήρες που με οδηγούν στα δικά τους μονοπάτια. Ακολουθώντας τους ήρωες μου, συνήθως εκπλήσσομαι με τον δρόμο που παίρνει η ιστορία μου. Αυτός είναι ο πιο γοητευτικός δρόμος προς την αυτογνωσία.

Είναι ο συγγραφέας θεράπων των λέξεων;

Ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να κτίζει την ατμόσφαιρα της σκηνής δίνοντας στις λέξεις τις κατάλληλες αποχρώσεις.

Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι;

Οι ήρωες μου.

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Ξένια Κοθωνίδου, Εξώφυλλο: Ersoy Basciftci (Istockphoto.com), Χρονολογία:
Σεπτέμβριος 2022, Είδος: Μυθιστόρημα, ISBN: 978-618-5662-78-3, Σελίδες 334, εκδόσεις Βακχικόν

Πηγή βιογραφικού και φωτογραφιών: Εκδόσεις Βακχικόν

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο