Πρωινός απόπλους Λάδι, 2012 Morning departures Oil, 2012 – Στάθης Κουκόπουλος
Πρωινός απόπλους Λάδι, 2012 Morning departures Oil, 2012 – Στάθης Κουκόπουλος

Ο Στάθης Κουκόπουλος ζωγραφίζει έναν αγαπημένο τόπο τη Μάνη και θα παρουσιάσει τα έργα του σε μια έκθεση υπό τον τίτλο: Μάνη, άνθη της πέτρας, τον ερχόμενο Μάρτιο στην γκαλερί Αργώ.

Επιμέλεια παρουσίασης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Ο ζωγράφος εγκλείει στο βλέμμα του το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη παρουσία ως οντολογικά όντα. Για τον λόγο αυτό, παρόλο που τα αποτυπώνει στη ζωγραφική του επικράτεια με την καθαρότητα του ρεαλισμού, αυτά αποπνέουν την δυναμική τής ουσίας και της εσωτερικότητάς τους.
Παρατηρώντας κανείς τα έργα του πέρα από την εξαιρετική σύνθεση και απεικόνιση των θεμάτων, νιώθει να ελευθερώνονται από τον καμβά τα αρώματα του χώρου, το κελάηδισμα των πουλιών τα οποία πολύ πιθανόν να μην απεικονίζονται στο έργο, το θρόισμα του αέρα, τη θλίψη, τον ρεμβασμό , την καρτερικότητα και τόσα άλλα, με αποτέλεσμα ο παρατηρητής φιλότεχνος να απορροφάται από το έργο και να γίνεται μέρος του.


ΜΑΝΗ – Στάθης Κουκόπουλος

Συνοπτικά, ο Στάθης Κουκόπουλος προσκολλημένος με σεβασμό στο ελληνικό τοπίο και την ισχυρή ταυτότητα αυτού, εξορύσσει με μαεστρία το εν βάθει υλικό των τοπίων και μοντέλων του κι ενώ ακολουθεί πιστά τις κλασσικές τεχνικές της ζωγραφικής, καταφέρνει να αποδώσει το όλον στο έργο του, καθιστώντας τους ζωγραφικούς του ορίζοντες ανεξάντλητους.

Αλληγορία της φύσης – Στάθης Κουκόπουλος

Τι κοιτάζεις;
Γερμένη προς τον βυθό της θάλασσας
ντυμένη με το παρθενικό σου φόρεμα
και τα λευκά σου χέρια αγκίστρια ονείρων στην πλάτη του γέρο – βράχου.

Πώς κοιτάζεις με την αλμύρα στα μάτια, τους θαμπωμένους καιρούς των ύστερων χρόνων;

Άκου… τον ψίθυρο τ` ανέμου,
πως πλέκει τα μελλούμενα στα πυκνά σου μαλλιά.

Άκου πως θροΐζει τις ανάσες των άγνωστων τόπων μέσα στα γυμνά σου δάχτυλα.

Στάσου έτσι, αθώα νύφη. κι όσο μπορείς, αγνάντευε.

Θ` ανέβει ο βυθός να αγκαλιάσει τους γυμνούς σου ώμους, να σου φορέσει μαργαριταρένια χρόνια στον λαιμό,
Θα περάσει κι ο έρωτας, στις δίνες τού αέρα καβαλάρης
και στων κυμάτων την πλάτη αιώνιος ταξιδευτής.

Άννα Ρω

Ευχαριστούμε τον ζωγράφο Στάθη Κουκόπουλο για την εμπιστοσύνη του και την παραχώρηση των εικόνων. Μπορείτε να τον ακολουθείτε εδώ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100005514016415&sk=photos

.

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο