Κολάζ βιβλίου: Ο Χας και η Ταγκ: Το AvRiO μας

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο Χας και η Ταγκ – Το AvRiO μας καλεί

Πώς χτίστηκε ο Παρθενώνας; Με ποιον τρόπο ξυπνούσε ο Πλάτωνας; Τι εύρηκε ο Αρχιμήδης; Ποια ήταν τα μυστικά του Πυθαγόρα; Έφτιαξε ο Φίλωνας… ρομπότ και ο Κτησίβιος… μουσικό καθρέφτη; Εφηύρε ο Ήρωνας την πρώτη… ατμομηχανή; Είχαν, στ’ αλήθεια, οι αρχαίοι Έλληνες… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ; Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο να το ανακαλύψουμε! Παρέα με τον Χας και την Ταγκ, θα γνωρίσουμε από κοντά τους σπουδαίους αρχαίους Έλληνες εφευρέτες και τις μοναδικές εφευρέσεις τους. Ελάτε σήμερα να ταξιδέψουμε στο χθες, για να δημιουργήσουμε… το αύριο!

Υπάρχουν απορίες; Απαντάμε!

– Τι είδος βιβλίου είναι;

– Κόμικ! Εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό μαζί. Με χιούμορ, δράση, πολλές αλλαγές σκηνών, προσεγμένο λόγο, εμπεριστατωμένες ιστορικές αναφορές, ταιριαστή σύγχρονη εικονογράφηση. Προέκυψε μετά από συνεργασία με το μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά»
(https://kotsanas.com/) και τις εκδόσεις Υδροπλάνο (https://ydroplanobooks.gr/).

– Ποιο είναι, με λίγα λόγια, το θέμα του;

– Η αρχαία ελληνική τεχνολογία φυσικά! Η επιστήμη που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, η φιλοσοφία, η ανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού, οι εφευρέσεις που έμειναν ιστορικές.

– Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

– Παιδιά δημοτικού που μπορούν να διαβάζουν, έφηβοι γυμνασίου και λυκείου, νέοι και νέες που αγαπάνε τα κόμικς, αλλά και μεγαλύτεροι ενήλικες, που βρίσκουν ενδιαφέρον να ταξιδέψουν με αυτόν τον τρόπο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, επιστήμη και πολιτισμό!

– Χρειάζεται κάποιος να έχει ήδη γνώσεις πάνω στο θέμα για να το διαβάσει;

– Όχι φυσικά! Δεν είναι εγκυκλοπαίδεια, ούτε σχολικό-ακαδημαϊκό εγχειρίδιο. Είναι κόμικ!

– Ποιες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας παρουσιάζονται;

– Ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης, ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης, ο Κλεόξενος κι ο Δημόκλειτος, ο Πυθαγόρας, ο Αρχιμήδης, ο Φίλωνας, ο Κτησίβιος, ο Ήρωνας.

– Αρχαίοι… «διάσημοι», θα έλεγε κανείς;

– Άνθρωποι με ιδιαίτερες προσωπικότητες! Εύστροφοι, εργατικοί, ταλαντούχοι, αξιέπαινοι. Όμως ήταν και απλοί, αληθινοί, με τις δικές τους ιδιοτροπίες, όπως ο καθένας μας. Πέρασαν απ’ αυτόν τον κόσμο κάποτε, αφήνοντάς μας… «κάτι»! Λίγο ή πολύ σημαντικό, το αφήνουμε στο αναγνωστικό κοινό να το σκεφτεί και να το κρίνει.

– Πώς προκύπτει αυτή η παρουσίαση των σπουδαίων αυτών ανθρώπων μέσα από ένα κόμικ;

– Πρόκειται για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, ένα… παραμύθι! Δύο παιδιά του σήμερα: ο Χας και η Ταγκ, καλούνται από το AvRiO -μια εφεύρεση του μέλλοντος που ακόμα δεν έχει εφευρεθεί- να ταξιδέψουν στο παρελθόν, για να σώσουν το «αύριο» που κινδυνεύει. Έτσι, γνωρίζουν από κοντά
όλους αυτούς τους ανθρώπους, μαζί με τα επιτεύγματά τους!

– Τι μηνύματα προσδοκά να περάσει αυτό το βιβλίο;

– Πρώτος στόχος ενός βιβλίου, και κυρίως ενός κόμικ, είναι η χαρά! Η απόλαυση να διαβάζουμε, να βλέπουμε εικόνες, να φανταζόμαστε πως οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Ύστερα, να αντιληφθούμε ότι η γνώση της ιστορίας δεν είναι βαρετή, αλλά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Η τεχνολογία και η επιστήμη οφείλουν να βοηθάνε τον άνθρωπο, την ειρήνη, τις κοινωνίες, την φύση. Η γνώση του παρελθόντος πρέπει να μας δώσει σήμερα το πάτημα για να χτίσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο!

– Πού μπορεί να βρει κανείς το κόμικ;

– Στα ράφια ή στις ιστοσελίδες ενημερωμένων βιβλιοπωλείων, στην ιστοσελίδα του Υδροπλάνου, στο
πωλητήριο του μουσείου Κοτσανά.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:

Παναγιώτης Ε. Αράπης
insta: @pan.arapis

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Σπούδασε στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής-Χημείας στην Αθήνα. Ασχολείται με την υποκριτική από τα νεανικά του χρόνια και έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε παιδικό θέατρο. Καταπιάνεται με συγγραφή παραμυθιών, θεατρικών έργων, διηγημάτων, στίχων. Έργα του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορεί το μυθιστόρημα ΠΑΝ. Όταν ο Χας και η Ταγκ επισκέφτηκαν το
μυαλό του, άρχισαν να του μιλάνε και να διηγούνται την ιστορία τους, την οποία και κατέγραψε συνεπαρμένος.

ohn Antono (Γιάννης Δ. Αντωνόπουλος)
insta: @johnantono.cartoonist
johnantono.blogspot.gr

Γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1985. Σπούδασε σκίτσο στο εργαστήρι εφαρμοσμένων τεχνών Ορνεράκης. Επίσης, είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δημιουργεί πολιτικά σκίτσα και στριπάκια και αρθρογραφεί για τα κόμικς στο ένθετο «Καρέ Καρέ» της Εφημερίδας των Συντακτών. Εργάζεται ως εικονογράφος εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την Κοιν.Σ.Επ. «Σκαντζόχοιρος» και ως δάσκαλος Σκίτσου-Comics για παιδιά και
εφήβους. Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.


Ταυτότητα βιβλίου:


 Τίτλος: ο Χας και η Ταγκ – Το AvRiO μας καλεί
 Συγγραφέας: Παναγιώτης Ε. Αράπης
 Εικονογράφηση: John Antono
 Σελ.: 108
 Διάσταση: 21×29.7
 ΙSBN: 978-618-207-182-3
 Τιμή: €16,50 €14,85
 Εκδόσεις: Υδροπλάνο

Ιστορίες & Δρώμενα

Αφήστε ένα σχόλιο