Βιβλίο: Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη

Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΑΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Μετά το στασιαστικό κίνημα του Απριλίου του 1944 στη Μέση Ανατολή και την κατάρρευση του στρατιωτικού εποικοδομήματος, η θέση της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης κατέστη εξαιρετικά δυσχερής, καθώς η διαφαινόμενη πλέον νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και η επικείμενη απελευθέρωση της Ελλάδας με απουσία τακτικού εθνικού στρατού εγκυμονούσαν σοβαρούς εθνικούς κινδύνους για το μεταπολεμικό καθεστώς. Συνεπώς η μεταπολεμική θέση της χώρας στο στρατόπεδο των νικητών καθιστούσε επιτακτική τη συμμετοχή ελληνικών μονάδων στις επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον του εχθρού στην Ιταλία. Τον Ιούνιο του 1944, με εντολή της κυβέρνησης του Λιβάνου και υπό την επίβλεψη των Βρετανών, αρχίζει η συγκρότηση και εκπαίδευση μιας «νομιμόφρονος» ταξιαρχίας, της ΙΙΙης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, διοικητής της οποίας ορίστηκε ο συνταγματάρχης Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Η συμμετοχή της ΙΙΙης ΕΟΤ στο πλευρό των Συμμάχων στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ελαία και η συμβολή της στη διάσπαση της Γοτθικής Γραμμής υπήρξε καθοριστική. Η ιταλική πόλη του Ρίμινι κατελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 από τους Έλληνες μαχητές έπειτα από σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του Άξονα και η ελληνική σημαία κυμάτισε στο δημαρχείο της πόλης. Η κατάληψη του Ρίμινι από τις δυνάμεις της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι» (όπως επικράτησε να αναφέρεται) δύο χρόνια μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν επανέφερε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικητών εξασφαλίζοντάς της το αναγκαίο περιθώριο για τη διεκδίκηση απαράγραπτων εδαφικών απαιτήσεων στο συνέδριο ειρήνης που θα ακολουθούσε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρίνα Πετράκη είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κεντ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Σπούδασε Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Open University της Αγγλίας και Κλασικές Σπουδές στο Κέμπριτζ. Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο για τη Μελέτη της Προπαγάνδας και του Πολέμου (Centre for the Study of Propaganda and War) του Πανεπιστημίου του Κεντ και μέλος του Institute of Historical Research της Αγγλίας. Στα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η μελέτη της πολιτικής προπαγάνδας ως μέσου μαζικής πειθούς και η καθιέρωσή της ως ισχυρού όπλου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου. Επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό ημερήσιο τύπο, σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά, καθώς και σε βιβλία. Το βιβλίο της Ο μύθος του Μεταξά: Δικτατορία και προπαγάνδα στην Ελλάδα μεταφράστηκε από τα αγγλικά και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Βρετανική πολιτική και προπαγάνδα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και 1940 – Ο άγνωστος πόλεμος.

Αφήστε ένα σχόλιο