Ο Τρισύλλαβος: Αυτός… οι υποκατηγορίες του και οι συνθήκες επικράτησής του.
Ο
είναι ένας από τους 12 τύπους ανθρώπινων προσωπικοτήτων όπως παρουσιάστηκαν στη μελέτη υπό τον τίτλο «Οι αιχμές των χαρακτήρων». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη διάρκεια του οποίου τοποθετήθηκαν πολλά χρήσιμα οδόσημα με κατεύθυνση προς το μέλλον.
Κύριοι συντάκτες αυτής ήταν ο πατέρας της σύγχρονης αμερικάνικης ανθρωπολογίας Φραντς Ούρι Μποάζ και ο πατέρας της ψυχολογίας νευρολόγος-ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόυντ, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα διάρκειας είκοσι ετών, επί ανθρωπίνου δείγματος ηλικιακής κλίμακας δεκαπέντε έως τριάντα ετών, αρσενικού φύλλου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου. Την ονοματοδοσία του Τρισύλλαβου υπογράφει αποκλειστικά ο πατέρας της γλωσσολογίας Φερντινάν ντε Σωσσύρ, αν και ο Σίγκμουντ Φρόυντ αμφισβήτησε αργότερα αυτή την πατρότητα, υποστηρίζοντας πως η έμπνευση για την απόδοση του συγκεκριμένου ονόματος ήταν δική του, εκδοχή που δεν απορρίφθηκε από κανέναν, αφού ο Σωσσύρ είχε ήδη αποβιώσει για να υποστηρίξει τη θέση του και επιπλέον ήταν γνωστό της πάση η λατρεία του Φρόυντ για την ελληνική γλώσσα.
Σάμαλη, κοκ, πορτοκαλάδες! Ποπ κορν!!
Ο Τρισύλλαβος λοιπόν, απαντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού του αναπτύσσεται αποκλειστικά στις προηγμένες χώρες δυτικού πολιτισμού. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως δεν αποκλείεται να εντοπισθούν κάποια από τα χαρακτηριστικά του σε είδη του ζωικού βασιλείου – βλέπε μακάκος μουλάτος, αρσενικό παγώνι, κόκορας κλπ, – σπανιότερα δε, στοιχεία του απαντώνται σε άβια είδη όπως π.χ. στον αέρα κοπανιστό.
Ως κύρια χαρακτηριστικά του αναφέρονται τα εξής: Μωρία, Αδιακρισία, Λαϊκισμός, Αφασία, Κομπογιαννιστισμός, Ανισσοροπία, Σαλιγκαρο-λαγνεία. Είναι απαραίτητο να τονιστεί πως πολλά από τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του, με τα οποία κατά καιρούς έχει ενοχοποιηθεί, όπως: μαλαγανία, μαλαπερδιά, αλαζονεία, αναθεματισμός, λεβιαθανισμός, λεχριτισμός, αναλγησία, αλμπανισμός , καταστραφολογία, κυνισμός, αναίδεια, αγραμματισμός, σωτηροπροστασία, σαλτιμπαγκισμός, διαφέρουν κατά τόπο, κοινωνική διαστρωμάτωση και πολιτιστιμικό γίγνεσθαι, ενώ λειτουργούν αθροιστικά ως προς την κλίμακα όξυνσης του συγκεκριμένου χαρακτήρα.
Επίσης, είναι άξιο λόγου να αναφερθεί πως παρότι χρειάστηκαν τρεις πατέρες και μία μητέρα για να κάνουν γνωστή αυτή την κατηγορία ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο καθηγητής Χαράλαμπος Χαραλαμπάκης δεν πτοήθηκε της επιστημονικής – φιλοσοφικής βαρύτητας των δημιουργών και έσπευσε, λόγω ευθιξίας προφανώς για τη σύληση της ελληνικής γλώσσας – να διαχωρίσει την ονομασία Τρισύλλαβος από την ομώνυμη λέξη τρισύλλαβος που δηλώνει το πλήθος των συλλαβών – βλέπε χρηστικό λεξικό νεοελληνικής γλώσσας σελ. 37608, τόμος ΙΔ΄. Για τον λόγο αυτό, ο γνωστός γλωσσολόγος εισηγήθηκε τη χρήση διακριτής διαγραφής στο δεύτερο λάμδα της δεύτερης συλλαβής του συνθετικού σύλλαβος της προαναφερθείσης λέξης, ώστε να γίνεται σαφής η διαφορά των δύο εννοιών. Η πρόταση του καθηγητή έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή από το Διεθνές Ινστιτούτο Γλωσσολογίας και καταχωρήθηκε επίσημα στην Παγκόσμια Τράπεζα Πληροφοριών.
Τέλος, είναι σκόπιμη η αναφορά κάποιων σχετικών εκφράσεων, που χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη και αργκό ορισμένων χωρών. Π.χ., στην Αλβανία ο Τρισύλλαβος αναφέρεται ως budallaqe, στην Πολωνία kretyn, στην Αϊτή moron, στη Γερμανία Vollidiot ενώ στην Ελλάδα αυτό το ενοχλητικό και παρασιτογόνο είδος προσφωνείται κοινώς, ως μαλάκας.
Αξιοσημείωτη παρατήρηση ως εφαλτήριο κριτικής σκέψης:
Η ευρεία χρήση της λέξης στην καθομιλουμένη ταυτόχρονα με την πολυσημία της στη σύγχρονη εποχή δηλώνει εξάπλωση του χαρακτήρα του Τρισυλλάβου στο εύρος του πληθυσμού ή την εξασθένηση των χαρακτηριστικών του στο πέρας του χρόνου;
Το παρόν κείμενο είναι αποκλειστικά προϊόν μυθοπλασίας, τα δε ονόματα των προσώπων εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και μόνο και δεν αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.