Γερολιμένας από τον Στάθη Κουκόπουλο
Γερολιμένας από τον Στάθη Κουκόπουλο

Ο Στάθης Κουκόπουλος παρουσιάζει από τις 15/3 έως τις 9/4 στην Γκαλερί Αργώ τη νέα συλλογή έργων του: Μάνη, Άνθη της Πέτρας

Άνθη της πέτρας μπροστά στην πράσινη θάλασσα

με φλέβες που μου θύμιζαν άλλες αγάπες

γυαλίζοντας στ’ αργό ψιχάλισμα,

άνθη της πέτρας φυσιογνωμίες

που ήρθαν όταν κανένας δε μιλούσε και μου μίλησαν

που μ’ άφησαν να τις αγγίξω ύστερ’ απ’ τη σιωπή…

Απόσπασμα από το ποίημα: Άνθη της Πέτρας, Τετράδιο Γυμνασμάτων β΄, Σχέδια για ένα καλοκαίρι: “Ποιήματα”, Γιώργος Σεφέρης, Ίκαρος 1974

Δεν θα υπήρχε καλύτερος τίτλος από τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη ‘Άνθη της Πέτρας” για να περικλείσει την ατμόσφαιρα της Μάνης η οποία κατακλύζει τα έργα, που θα παρουσιάσει ο Στάθης Κουκόπουλος στην Γκαλερί Αργώ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις δεκαπέντε Μαρτίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις εννέα Απριλίου 2022.

Η Μάνη είναι μια γη άνυδρη, κεντημένη με πέτρα, ηλιοφώτιστη, σπαρμένη με λευκά μανουσάκια, ακανθοφόρα φραγκόσυκα και αιωνόβια λιόδενδρα, στον αυχένα του Ταϋγέτου και τους θαλασσινούς ορίζοντες ριγμένη, οι δε Μανιάτες είναι μαχητές, ζωσμένοι την πίκρα του αγουρόλαδου, χαρακωμένοι από τη σκληρή πέτρα, εκτεθειμένοι στη μαγεία του βαρυφορτωμένου αστέρια ουρανού, ορκισμένοι φρουροί της γης τους.

Βαχός από τον Στάθη Κουκόπουλο

Πώς προσέγγισε ο ζωγράφος αυτόν τον τόπο; Πώς απέδωσε την ιδιομορφία του; Τι αντανακλούν τα “ευανάγνωστα” τοπία του; Την μορφολογία του εδάφους, τα δομικά υλικά των κτισμάτων, το ανελέητο φως, τα ελαιοφόρα δέντρα; Φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την τοπιογραφία του ζωγράφου αλλά δεν είναι τα μόνα που ολοκληρώνουν το έργο του. Οι καθαρές γραμμές, η αυτούσια χρωματική μεταφορά του περιβάλλοντος στον καμβά, η αλληλουχία των εικόνων, η θέαση του κάλλους, αντανακλά πάνω από όλα το αέναο γίγνεσθαι αυτού του μοναδικού τόπου αλλά και το εσωτερικό ταξίδι που διήνυσε κατά την περιήγησή του στην περιοχή ο Στάθης Κουκόπουλος, στα βάθη του οποίου μετουσιώθηκε καθώς φαίνεται, “η σκληρή πέτρα” σε “ανθό”.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο