Σταύρος Σταυράκης

Ο Σταύρος Σταυράκης, με καταγωγή από τη Σαμοθράκη, γεννήθηκε στη Γερμανία το 1968. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εικαστικών συμποσίων. Πραγματοποίησε εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και παράλληλα γράφει ποίηση και μουσική. Η μουσική του έχει κυκλοφορήσει σε μικρές εταιρείες του εξωτερικού. Σήμερα είναι καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στην Καβάλα.

Αναζήτησα τα υπολείμματα των σωθικών μου τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Ελαττωματικά και δύσοσμα ξέμειναν σε περίεργο παράδεισο. Στις 12 άχνιζε η γέννα η παλιά. Έθαψα τα χλωρά χαμόγελα με την ελπίδα ότι θα τα ξαναβρώ.

Αχλύς, απόσπασμα, Σταύρος Σταυράκης, Βακχικόν,2023


Επιμέλεια συνέντευξης για το Σημειωματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν; Αποσιωπητικά …

Η ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου βασίζεται… Στο ότι το σημαίνον με το σημαινόμενο βρίσκονται σε μία γοητευτική διαμάχη.

Τα πιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο; Η «Θεωρία της Λογοτεχνίας» του Maurice Blanchot μου δίδαξε την πολυδιάστατη ερμηνεία που μπορεί να εμπεριέχει μία πρόταση, μία λέξη στη Λογοτεχνία.

Ένα προσωπικό θετικό – αρνητικό σημείο ορόσημο: Το δέος μπροστά στο χρόνο, η συνθλιβή μου από το παρελθόν, μα παρόλα αυτά η αδιάκοπη γοητεία που ασκεί πάνω μου.

Μπορεί αυτό να σας οδήγησε στη συγγραφή; Δεν υπάρχει κάτι πιο βέβαιο από αυτό.

Ο δρόμος της συγγραφής χαρτογραφεί τον δρόμο προς την αυτογνωσία; Είμαι από αυτούς που έχουν ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή, χρησιμοποιώντας την υποτιθέμενη αυτογνωσία μου για τη χαρτογράφηση σελίδων.

Είναι ο συγγραφέας θεράπων των λέξεων; Και πάλι νομίζω ότι οι λέξεις είναι η θεραπεία του συγγραφέα και αναζητεί μέσα σε αυτές το πολυπόθητο ελιξίριο.

Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι; Οι νότες, η χροιά της ανθρώπινης φωνής, η μνήμη.

Η πρώτη φορά απέναντι στη λευκή σελίδα: Λαχτάρα για τη μορφοποίησή της, καθώς οι λέξεις έχουν ήδη βρει το δρόμο τους.

Η θέση τού αναγνώστη σε αυτήν; Η συγγραφή είναι μοναχική πράξη. ( )

Και η θέση του συγγραφέα; Η διαστρέβλωση της μοναχικότητας ως θεραπεία αυτής.

Πρόσφατο έργο σας; Η ποιητική μου συλλογή «Αχλύς» στις εκδόσεις Βακχικόν.

Το κέντρο βάρος του; Ο χρόνος, η απώλεια, η θηλυκή φύση.

Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο; Η αδυναμία της ανθρώπινης ψυχής να διαπραγματευθεί την παρουσία της στο χωρόχρονο που της παραδίδεται, το δέος απέναντι σε αυτόν, η απώλεια της ηδονής του, η σωστή βίωσή του, η αγωνία να ταυτιστεί με αυτόν.

Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι… Θα έλεγα ότι αναγνωρίζω πολλά από αυτά που υπήρξα, ότι δεν αναγνωρίζω πολλά από αυτά που υπήρξα κι ελπίζω …

Ο συγγραφέας ή ο ήρωας κατέχει την πρώτη θέση στη συνείδηση του αναγνώστη; Σαφώς ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον ήρωα.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις; Υπάρχει ένα διακριτό σημείο όπου ταυτίζονται και είναι ακριβώς αυτό το σημείο που ο άνθρωπος επιλέγει να ζήσει.

Η πορεία της λογοτεχνίας και κατ` επέκταση της γλώσσας σ` έναν κόσμο εικονοποίησης; Ένας σκληρός και άνισος αγώνας. Δυστυχώς, η οκνηρία του ανθρώπινου γένους οδηγεί στην αλαλία.

Ανεξερεύνητα τοπία στη συγγραφή; Παρόλο που η ζωή μας είναι μια απέραντη θεατρική σκηνή, νιώθω ανυπεράσπιστος απέναντι στο Θεατρικό Λόγο.

Ο κόσμος του συγγραφέα συνίσταται…: Διαφέρει από αυτή των συνανθρώπων του;

Νιώθω πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να `ναι το σπίτι μας. Πού κατοικεί το όραμά σας;1 Πίσω από τον κήπο του.

Αν ήσασταν προ του διλλήματος να προικοδοτήσετε με κάτι τον κόσμο, τι θα ήταν αυτό; Συμπόνοια και συνείδηση της πραγματικής θέσης του μέσα στον κόσμο.

Η δύναμη του βιβλίου συνίσταται; Στην ανέλπιστη προοπτική που σου δίνει, στον ορίζοντα που σου ανοίγει, στην έκπληξη των λέξεων.

Αντί βιβλίου τι; «Missa Solemnis»

Ένας τίτλος – στίχος ως δείκτης του μέλλοντος; «Ο επαναστατημένος άνθρωπος».

Κι ένας αγαπημένος; «Μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου».


Ταυτότητα βιβλίου:

Τίτλος: Αχλύς Συγγραφέας: Σταύρος Σταυράκης Χρονολογία: Απρίλιος 2023 Είδος: Ελληνική ποίηση ISBN: 978-618-5733-49-0 Σελίδες: 80
Τιμή: 10.60 € 9.54 €

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα
1. Απόσπασμα από το ποίημα: «Αυτοκράτωρ Ιουλιανός προς φιλόσοφον» του Γιώργου Μπλάνα

Αφήστε ένα σχόλιο