Κολάζ: Το κτήνος του Λονδίνου - Μαρίνος Γεωργιόπουλος
Κολάζ: Το κτήνος του Λονδίνου - Μαρίνος Γεωργιόπουλος

Το Κτήνος του Λονδίνου του Μ. Γεωργιόπουλου, εκδόσεις 24γράμματα.

Με τη ματιά του αναγνώστη, από την Ελένη Καρακατσάνη

Γαντζωμένα στις μνήμες της απώλειας, στέκονται αχώριστα τα δάκρυα. Ξεχασμένα πια από χρόνια. Ακουμπισμένα πάνω στη θλίψη, τρυφερά κι όμως αμετακίνητα. Σαν σφιχταγκαλιασμένοι χορευτές.

Το κτήνος του Λονδίνου, Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκδ., 24γράμματα, σελ., 96


Η περιπέτεια ζωής του Επιθεωρητή Ίθαν Χαρτ στα σκοτεινά και βρώμικα σοκάκια της Κόκκινης Συνοικίας του Ιστ Εντ του Βικτωριανού Λονδίνου παρασύρει και συναρπάζει τον αναγνώστη του αστυνομικού μυθιστορήματος «Το Κτήνος του Λονδίνου». Ο συγγραφέας Μαρίνος Γεωργιόπουλος στήνει το σκηνικό του και με πολύ γλαφυρές περιγραφές καταφέρνει να αναβιώσει την ατμόσφαιρα της Αγγλίας του 19ου αιώνα χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις.

Μπαχαρικά και άνθη, αρώματα και κρέατα και ψάρια, αραδιασμένα σε πάγκους δεξιά και αριστερά. Τελάληδες και εφημεριδοπώλες συναγωνίζονταν σε φωνές τους αμαξάδες και τους οδηγούς κάρων, που άνοιγαν χώρο ανάμεσα στον κόσμο. Στον κόσμο, που ξεχύνονταν από δεκάδες σοκάκια και σχημάτιζε ένα δεύτερο ποτάμι από ανθρώπινα σώματα, δίπλα στον Τάμεση, το οποίο κινούνταν ταυτόχρονα προς κάθε πιθανή κατεύθυνση.

…Και βρέθηκε να περπατάει στη Χερφορντ Στριτ. Μόλις έστριψε στην τελευταία γωνία, η ξινή μυρωδιά φτηνού κρασιού, τον χτύπησε σαν κύμα. Φαινόταν να αναβλύζει από παντού. Από τις μισάνοιχτες πόρτες στις δεκάδες ταβέρνες δεξιά κι αριστερά του δρόμου ξέφευγαν κοριτσίστικα γέλια και μεθυσμένες, εύθυμες φωνές.

Το κτήνος του Λονδίνου, Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκδ., 24γράμματα, σελ., 13,56


Κι όσο κι αν η ταμπέλα αστυνομικό μυθιστόρημα υποδεικνύει κυνήγι δολοφόνου και εξιχνίαση ειδεχθών εγκλημάτων, η πρόθεση του νεοεισερχόμενου στη λογοτεχνία συγγραφέα Μαρίνου Ι. Γεωργιόπουλου είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λογοτεχνική πρόταση σε ένα άλλοτε παρεξηγημένο και υποτιμημένο είδος. Κι όταν ο αναγνώστης εισδύσει στην σκοτεινή ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής ο συγγραφέας μας συστήνει στους χαρακτήρες του και στα πάθη τους. Από την μία μεριά υπάρχει η διαταραγμένη προσωπικότητα του βιβλιοθηκάριου Βίνσεντ .

Η φωνή αυτή ήταν πάντα εκεί, μέσα στο μυαλό του και πίσω από αυτό. Άλλοτε στα όρια του ψιθύρου και ακόμα πιο σιγανή. Άλλοτε κραταιή, σαν βρυχηθμός. Ήταν πάντα εκεί. Στα σαράντα επτά χρόνια της ζωής του, ο Βίνσεντ Μπόουνς μπορούσε να μετρήσει τις φορές που το μυαλό του δεν ήταν διχασμένο, στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το κτήνος του Λονδίνου, Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκδ., 24γράμματα


Από την άλλη το αντίπαλον δέος ο νεαρός Ίθαν Χαρτ, ένας πολλά υποσχόμενος Επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιάρντ με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ίσως υπερβολικό εγωισμό.

Όλη του η ζωή είχε υπάρξει μια μοναχική ωδή στη λογική. Στα γεγονότα. Στο αίτιο και το αποτέλεσμα. Τα συναισθήματα των άλλων τα αντιλαμβανόταν ανέκαθεν με μεγάλη διαύγεια. Μπορούσε να τα μιμηθεί και να τα χειραγωγήσει, αλλά ποτέ δεν επέτρεπε να τον παρασύρουν. Στη λογική υπήρχε μια σιγουριά. Μια ασφάλεια. Μια αίσθηση συμπαγής, στην οποία μπορούσες να βασίζεσαι.

Το κτήνος του Λονδίνου, Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκδ., 24γράμματα,σελ., 108

Γύρω από τους βασικούς χαρακτήρες, υφαίνεται μια εξαιρετικά δαιδαλώδης διαδρομή. Αφενός δοκιμάζονται οι αντοχές και η ευρηματικότητα του Επιθεωρητή. Αφετέρου περιγράφεται με ακρίβεια η ψυχοσύνθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου. Στο αόρατο γαϊτανάκι της πορείας προς την αναπόφευκτη σύγκρουση, εμπλέκονται στις ζωές και των δύο ηρώων Ίθαν Χάρτ και Βίνσεντ Μπόουνς, κομβικοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες . Ο Αστυνόμος Μπρόλιν, ο Διοικητής Στόουκς, ο Αιδεσιμότατος Γουόρικ, οι δυναμικές γυναίκες Λάνα Λανγκ μια έξυπνη και γοητευτική πόρνη , Ρόουζ Κόττον η μπαργούμαν αποκαλούμενη «Μαντάμ της Γοργόνας» και Άγκαθα Τέμπλ σύντροφος του «Κτήνους».
Κι όπως συμβαίνει συχνά στην καθημερινή ζωή όσα νομίζουμε απλά κι εύκολα, κρύβουν μυστικά και ανυπέρβλητες δυσκολίες, έτσι και στο μυθιστόρημα «Το Κτήνος του Λονδίνου» όλοι οι εμπλεκόμενοι πέφτουν σε λάθη, άλλοτε αναστρέψιμα κι άλλοτε χωρίς επιστροφή. Το μόνο που μένει σταθερό είναι ο σεβασμός του συγγραφέα προς τον αναγνώστη, καθώς η υπόθεση του είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένη με αρκετό σασπένς για την εξέλιξή της αλλά και για την τύχη των ηρώων.

Για αρκετή ώρα είχε στήσει αυτί και αφουγκραζόταν. Τον διασκέδαζαν τα αναφιλητά του αγοριού. Ακόμα περισσότερο οι κραυγές απελπισίας που έβγαζε που και που. Κάποια στιγμή όμως ,οι ήχοι σταμάτησαν και ο Βίνσεντ έχασε γρήγορα το ενδιαφέρον του. Κοιτούσε την πόρτα αλλά δεν την έβλεπε. Το μυαλό του είχε αρχίσει να φεύγει, να ταξιδεύει ελεύθερο. Αυτό συνέβαινε μόνο όταν το Κτήνος ήταν χορτασμένο. Η σκέψη του πετούσε από το ένα θέμα στο άλλο. Χωρίς ειρμό. Όπως συμβαίνει στα όνειρα ή στους εφιάλτες.

Το κτήνος του Λονδίνου, Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκδ., 24γράμματα,σελ., 427

Η τελική έκβαση είναι κατά την γνώμη μου εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αυτό που κάνει το έργο αυτό ξεχωριστό δεν είναι τόσο η έκπληξη, εφόσον γνωρίζουμε από την αρχή τον δολοφόνο. Με όχημα την εξαιρετική χρήση της ελληνικής γλώσσας και την σαφή επιρροή του συγγραφέα όχι από αντίστοιχους αγγλοσάξονες συγγραφείς του αστυνομικού μυθιστορήματος όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από την μεγάλη παρακαταθήκη και κληρονομιά της δικιάς μας Αρχαίας Ελληνικής Γραμματολογίας, ο συγγραφέας καταφέρνει με τον γρήγορο, χωρίς ανάσα ρυθμό του, να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Συγχαρητήρια στον Μαρίνο Ι. Γεωργιόπουλο και με χαρά αναμένουμε τις μελλοντικές του προσπάθειες.

Νοιώθεις λοιπόν ενοχές και το γιατί δεν σε βοηθάει. Το γιατί είναι ανούσιο. Τι προσπαθείς; Να εξηγήσεις τη φύση του κόσμου; Δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί συμβαίνουν τα πράγματα. Εξυπνότεροι άνθρωποι από σένα και από εμένα προσπάθησαν και πάλι δεν τα κατάφεραν. Άνθρωποι που πέρασαν όλη τους την ζωή κάνοντας ερωτήσεις. Τα πράγματα απλά συμβαίνουν.

Το κτήνος του Λονδίνου, Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκδ., 24γράμματα,σελ.,345

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Μαρίνος Γεωργιόπουλος

Ο Μαρίνος Γεωργιόπουλος είναι πτυχιούχος του τμήματος “Μάρκετινγκ και Επικοινωνία” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λογοτεχνικής γραφής, έχει ασχοληθεί με το θέατρο και την υποκριτική και είναι μέλος μουσικού συγκροτήματος. Του αρέσει να χάνεται μέσα στις ιστορίες και να δημιουργεί δικές του. Έχει εκδώσει δύο διηγήματα σε ανθολογίες αστυνομικών ιστοριών, το διήγημα “Δεσμοί Αίματος” στη συλλογή «9 Εγκλήματα Αναζητούν Δολοφόνο» και το διήγημα “Χαίρε Καίσαρ” στη συλλογή «Συνταγές Για Δολοφόνους». Επίσης συμμετέχει στην συλλογή παραμυθιών «Παραμυθολυμπιάδα» με το παραμύθι «Ο Αντώνιος και ο Μαραθώνιος». Το κτήνος του Λονδίνου είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ταυτότητα βιβλίου:

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (αρ. σειράς 405)
Τίτλος: Το Κτήνος του Λονδίνου
Συγγραφέας: Μαρίνος Ι. Γεωργιόπουλος
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, Δεκέμβριος 2022
Σελίδες: 514
Διάσταση σελίδας: 17x24cm
Γραμματοσειρά: Minion Pro
Χαρτί: Chamois 120gr
ISBN: 978-618-201-529-2
Εκδόσεις: 24γράμματα / Γιώργος Δαμιανός
Συντονίστρια έκδοσης: Καλλιόπη Αγραφιώτη
Διεύθυνση / Κεντρική Διάθεση:
Λεωφόρος Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34
Τηλ.: +30 210 612 70 74
Email: info@24grammata.com
Web site / e-shop: www.24grammata.com

Οπισθόφυλλο:

Δεκαεννέα χρόνια. Για δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια είχε  κλειδωμένο το θηρίο στο πιο σκοτεινό κελί του μυαλού του.
Για χάρη της. Και το θηρίο δεν περίμενε ήσυχα. Δεν περίμενε  υπομονετικά. Όχι Χρυσούλι μου! Όχι Καλό μου… Ούρλιαζε  και άφριζε και έξυνε τους τοίχους με τα νύχια, μέχρι τα νύχια  του να σπάσουν. Και ύστερα θώπευε την παγωμένη πέτρα  με ακροδάχτυλα που αιμορραγούσαν, κλαψουρίζοντας. Για  δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια είχε κλειδώσει το θηρίο. Για  χάρη της… Απόψε θα το άφηνε ελεύθερο». Λονδίνο. Δεκέμβριος 1863. Ένας δολοφόνος αργά και μεθοδικά απλώνει έναν ιστό τρόμου πάνω από την πόλη. Ο Ίθαν  Χαρτ, ο νεότερος Επιθεωρητής στην ιστορία της Σκότλαντ  Γιαρντ έρχεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση  της καριέρας του. Πρέπει να ξετυλίξει το ματωμένο κουβάρι, που αφήνει πίσω του το Κτήνος του Λονδίνου.

Μια  κατάδυση στο έρεβος της ανθρώπινης φύσης, που θα τον  σπρώξει στα άκρα, με κίνδυνο να χάσει τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που αναδύεται από τα ομιχλώδη  σοκάκια της Βικτωριανής εποχής και διαβάζεται απνευστί  μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ελένη Καρακατσάνη

Η Ελένη Καρακατσάνη γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Τουριστικές Επιχειρήσεις και στη συνέχεια εργάστηκε επί τριάντα σχεδόν έτη σε ανάλογες επιχειρήσεις στο νησί της Μυκόνου. Υπήρξε ιδρυτικό και δραστήριο μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Μυκόνου της βιβλιοθήκης του συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Βασίλη Αλεξάκη, Άρη Σφακιανάκη, Δημήτρη Στεφανάκη και Βασίλη Βασιλικού. Πρώτη της εκδοτική εμφάνιση ήταν στην ομαδική έκδοση με τον τίτλο «7.30 στην οδό Μασσαλίας εκδόσεις Οσελότος με τέσσερα διηγήματα. Το 2013 εκδόθηκε η πρώτη της προσωπική συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μεσσιέ 42» εκδόσεις Οσελότος. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά των Κυκλάδων αλλά και της Αθήνας, επίσης συμμετείχε σε ομαδικές εκδόσεις όπως η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Σόλωνος 101» εκδόσεις Έναστρον, και η συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Αναζητώντας μίαν άλλη γη» εκδόσεις Πηγή. Διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματά της αναφέρονται σε ιστορίες ανθρώπων της πόλης, κυρίως της Αθήνας, σε πλαίσια ρεαλιστικά αλλά και φαντασίας, καθώς την γοητεύει ο μαγικός ρεαλισμός αλλά και η επιστημονική φαντασία. Άρθρα της δημοσιεύονται τακτικά στο διαδικτυακό περιοδικό «Σημειωματάριο», ενώ παρουσιάζει νέες κυκλοφορίες μυθιστορημάτων και συλλογών διηγημάτων Ελλήνων συγγραφέων στο περιοδικό «Fractal» και στο περιοδικό «Σημειωματάριο».

Αφήστε ένα σχόλιο