Το πινέλο του Παναγιώτη Τέτση αποθανάτισε τις ελληνικές θάλασσες, τα βράχια, το φεγγάρι και τις αγορές με μοναδικές γραμμές και χρώματα αφομοιώνοντας μοναδικά το χυμώδες ελληνικό φως. Ο Παναγιώτης Τέτσης επιδόθηκε από μικρός στην τέχνη της ζωγραφικής και μετά από την ενθάρρυνση του Δημήτρη Πικιώνη και του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, ξεκίνησε τις σπουδές του με τον Γερμανό Κλάους Φρισλάντερ, ενώ αργότερα εισήλθε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Δημήτρη Μπισκίνη, Παύλο Μαθιόπουλο και Κωνσταντίνο Παρθένη. Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι όπου εκτός από ζωγραφική διδάχτηκε γραφική, χαρακτική, τοιχογραφία, νωπογραφία και ψηφιδωτό. Είχε πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και εξελέγη καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και πήρε τιμητικές διακρίσεις για το έργο του ¨Ναυπηγείο¨ ενώ απέσπασε το βραβείο Γιάννης Μόραλη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ντελικάτη ιδιοσυγκρασία του Υδραίου Παναγιώτη Τέτση αποτυπώθηκε στο έργο του προσδίδοντας του μια μοναδικότητα στη χρήση και απόδοση των χρωμάτων. Η σύνθεση του έργου του προσδιορίζεται από τεχνική και αισθητική ολότητα και αναγάγει την παραστατική ικανότητά του σε ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πεδίο όπου τέμνονται και αλληλοεπιδρούν η κινηματογραφική σύλληψη, η ζωγραφική και η ποίηση.
Μια ιδέα κόκκινο φεγγάρι
Κράταγες πάντα μες τη χούφτα σου
δυο μπιλάκια μοσχοκάρυδο
κανέλα ξυλαράκι και γαρούφαλλο.
Τ΄ άφηνες να κατρακυλούν
εκεί, στην άκρη τη ψυχής μου
που λιμνιάζανε τα δάκρυα.
Στάλαζες θυμαρίσιο μέλι
λίγο αλμυρό νερό
και μια ιδέα κόκκινο φεγγάρι
Διάταζες τ` αγέρι σε σιωπή
τα κύματα σε πένθιμη απραξία
Κι έτσι απλά, πριν καλά – καλά χαράξει
με γιάτρευες…
(Στη μητέρα μου)
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ήβα Γιαννοπούλου ιδιοκτήτρια του έργου του Παναγιώτη Τέτση “Το Φεγγάρι” για την ευγενική της συγκατάθεση της δημοσίευσης του πίνακα σε συνδυασμό με το ποίημα της Άννας Ρω. τον Αλέξη Τέτση, καθώς και, την Ιφιγένεια Βογιατζή και Νόρα Σακελλαρίδου από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης για την πολύτιμη βοήθειά τους.