You are currently viewing Τροφές που είναι δηλητηριώδεις για τα κατοικίδιά μας.

DISCLAIMER: ΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.
Πολλές φορές τροφές που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από τους ανθρώπους προκαλούν τοξικώσεις στα σκυλιά και στα γατιά. Συχνά είναι δύσκολο να μη μοιραστείς το φαγητό σου με το κατοικίδιό σου. Αυτό όμως, εκτός από προβλήματα συμπεριφοράς, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον αγαπημένο μας φίλο βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Ποιες τροφές λοιπόν, είναι δηλητηριώδεις για τα κατοικίδιά μας;

ο σκύλος μου, ημίαιμο λευκό λαμπραντόρ
τροφές δηλητηριώδεις για κατοικίδια
by Στέλλα Τσιλιγιάννη

Σοκολάτα

Η σοκολάτα, είναι ευρέως γνωστό ανάμεσα στους κηδεμόνες σκύλων και γάτων, ότι αποτελεί μια από τις δηλητηριώδεις τροφές για αυτά. Η ουσία που την κάνει τοξική ονομάζεται θεοβρωμίνη και ανήκει στις μεθυλξανθίνες, όπως η καφεΐνη και η θεοφυλλίνη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, η οπoία είναι μία ακόμη από τις δηλητηριώδεις τροφές.
Συμπτώματα: Τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ένα ζώο που κατανάλωσε σοκολάτα είναι ανάλογα της ποσότητας και του είδους της. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερα ποσοστά θεοβρωμίνης από την γάλακτος και στη συνέχεια από την λευκή. Ένας σκύλος που καταναλώνει σοκολάτα αρχικά θα εμφανίσει υπερκινητικότητα και ερεθισμό στο στομάχι, αν φάει μία μικρή ποσότητα για το μέγεθός του. Αντίθετα, αν καταναλώσει αυξημένη ποσότητα, μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία και αρρυθμίες, που ίσως οδηγήσουν μέχρι και σε καρδιακή ανακοπή, αταξία, μυϊκή ακαμψία και τελικά κώμα. Στη γάτα τα συμπτώματα δεν διαφέρουν αρκετά, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε την αυξημένη αίσθηση δίψας και αυξημένα ούρα, τη μειωμένη όρεξη και επιληπτικές κρίσεις.
Η ποσότητα που θα καταναλώσει το ζώο μας είναι σημαντική για να προλάβουμε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Δηλαδή, αν ο σκύλος μας είναι μεγαλόσωμος και καταναλώσει ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας των 5γρ. δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν όμως πρόκειται για ένα μικρόσωμο σκύλο ή γάτα που κατανάλωσε μία πλάκα σοκολάτα θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας το άμεσα.
Αντιμετώπιση: Ένα ζώο που εμφανίζει συμπτώματα ανεξάρτητα από την ποσότητα που έχει καταναλώσει πρέπει να επισκεφτεί έναν κτηνίατρο στις επόμενες δύο ώρες. Έτσι θα μπορέσει να προκληθεί έμετος και να περιοριστεί η τοξική δράση της σοκολάτας. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε έμετο μόνοι μας, ιδιαιτέρα στις γάτες.

Ο καφές και το τσάι

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο καφές περιέχει καφεΐνη, μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με την σοκολάτα στο κατοικίδιό μας. Αυτό που ίσως να διαφεύγει από τον μέσο κηδεμόνα είναι ότι ίδια συμπτώματα με την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει η θεοφυλλίνη, που περιέχουν τα φύλλα τσαγιού. Ομοίως η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από καφεΐνη και θεοφιλλίνη πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, σε συνεργασία πάντα με τον κτηνίατρό μας.

Τσίχλες

Οι τσίχλες, τα γλυκά, οι οδοντόκρεμες περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη δρα αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και προκαλώντας τελικά υπογλυκαιμία. Σε αυξημένες δόσεις ή σε μακροχρόνια χορήγηση μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.
Συμπτώματα: αρχικά μπορεί να παρουσιαστεί έμετος, ληθαργικότητα μέχρι και υπογλυκαιμικό σοκ. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί αιμορραγίες στο γαστρεντερικό και επιληπτικές κρίσεις. Τελικά, το ζώο μπορεί να εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια λίγες μέρες αργότερα.
Αντιμετώπιση: στην περίπτωση της υπογλυκαιμίας, η θεραπεία είναι σχετικά εύκολη με άμεση παρέμβαση κτηνιάτρου, πριν φτάσει στο σοκ. Στην περίπτωση εγκατάστασης ηπατικής ανεπάρκειας, η πρόγνωση είναι επιφυλακτική και ακολουθείται θεραπεία για ηπατατοπάθειες.

Σταφύλια και σταφίδες

Άλλη μια τροφή που είναι δηλητηριώδης για τα κατοικίδια μας είναι τα σταφύλια και οι σταφίδες. Τοξική δόση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια, καθώς άλλα σκυλιά δεν εμφάνισαν συμπτώματα μετά την κατανάλωση περισσότερου του ενός κιλού σταφίδες ενώ για άλλα 4-5 σταφύλια ήταν αρκετά για να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.
Συμπτώματα: επαναλαμβανόμενος έμετος με άπεπτα κομμάτια σταφυλιού, διάρροιες, ανορεξία, ληθαργικότητα. Τα ζώα φαίνονται αδιάθετα και συνήθως κουλουριάζονται και παραμένουν απαθή. Σε ήπια ψηλάφηση της κοιλιάς τους εμφανίζουν πόνο. Τέλος έχουν αναφερθεί περιστατικά με συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα, που οδήγησε σε νεφρική ανεπάρκεια.
Αντιμετώπιση: ζώα που έχουν καταναλώσει σταφύλια ή σταφίδες και παρουσιάζουν εμέτους χρειάζονται άμεσα νοσηλεία, γιατί συνήθως παρουσιάζουν έντονη αφυδάτωση.

Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο (Allium spp.)

Τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το σκόρδο, το πράσο και όλα τα λαχανικά του είδους Allium είναι αρκετά επικίνδυνα για τα κατοικίδια μας, σε οποιαδήποτε μορφή και αν βρίσκονται (φρέσκα, ξερά, αποξηραμένα). Ακόμα και ως συστατικό σε μαγειρεμένο φαγητό δεν παύουν να ανήκουν στις δηλητηριώδεις τροφές για τα κατοικίδιά μας.
Συμπτώματα: μετά την κατανάλωση τους, ουσίες που ονομάζονται οργανοσουλφοξίδες αντιδρούν με τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφοντάς τα, προκαλώντας τελικά αναιμία. Η αναιμία εντοπίζεται κλινικά από τους ωχρούς βλεννογόνους του ζώου. Άλλα συμπτώματα είναι η μειωμένη όρεξη, έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, αυξημένες αναπνοές (λαχάνιασμα) και αυξημένη λειτουργία της καρδίας. Στις γάτες παρατηρούνται κυρίως συμπτώματα του γαστρεντερικού (έμετος, διάρροια) και ίκτερος.
Αντιμετώπιση: δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο για τα ζώα που καταναλώνουν φυτά της οικογένειας Allium. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, δηλαδή ανάλογη των συμπτωμάτων που παρουσιάζει το κάθε ζώο. Η πρόκληση εμέτου από τον κτηνίατρο έχει αποτελέσματα μόνο αν γίνει άμεσα, το πολύ δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Σε έντονη αναιμία κάποια ζώα χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος.

Ξηροί καρποί μακαντέμια

Δηλητηρίαση από ξηρούς καρπούς μακαντέμια έχει αναφερθεί μόνο σε σκύλους. Η ποσότητα που χρειάζεται να καταναλώσει ένας σκύλος για να εμφανίσει κλινικά συμπτώματα είναι άγνωστη, καθώς ποικίλει από είδος σε είδος. Επίσης ο μηχανισμός που προκαλεί την δηλητηρίαση είναι άγνωστος.
Συμπτώματα: έμετος και έντονη αδυναμία (κάποια σκυλιά δεν μπορούσαν να σηκωθούν από την φωλιά τους). Στη συνέχεια έχουν αναφερθεί αταξία, τρέμουλο σε όλο το σώμα και κοιλιακός πόνος. Ιδιαίτερα επικίνδυνα συμπτώματα, που μπορεί να οδηγήσουν έως και σε θάνατο, παρουσιάστηκαν μετά την κατανάλωση σοκολάτας με ξηρούς καρπούς.
Αντιμετώπιση: δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από την κατανάλωση μακαντέμια και οι περισσότεροι σκύλοι έχουν αναρρώσει μέσα σε 24- 48 ώρες με την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορεί να αποτελεί συστατικό της καθημερινής διατροφής κάποιων ατόμων, όμως είναι τοξικό για τα κατοικίδια μας. Τα φύλλα, η σάρκα και οι σπόροι των αβοκάντο περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται περσίνη. Η περσίνη δεν προκαλεί πρόβλημα στους ανθρώπους που δεν έχουν αλλεργία σε αυτή, αλλά στα σκυλιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές και θεωρείται μία από τις δηλητηριώδεις τροφές.
Συμπτώματα: κυρίως του γαστρεντερικού. Έχουν αναφερθεί διάρροιες και έμετοι.
Αντιμετώπιση: συνηθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν χρειάζονται νοσηλεία, παρά μόνο αυξημένη φροντίδα από τον κηδεμόνα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε σκυλιά που μπορεί να παίζουν με τον σπόρο του αβοκάντο, γιατί μπορεί να τον καταπιούν άθελά τους προκαλώντας έμφραξη στον οισοφάγο.

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής καφέ, προωθεί ένα ρόφημα για τα σκυλιά που δεν είναι τίποτα άλλο παρά χτυπημένο αφρόγαλα. Αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και διαφημίζεται συνέχεια στα social media. Δεν σημαίνει όμως ότι κάνει καλό στους τετράποδους φίλους μας.
Συμπτώματα: μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλοί σκύλοι και γάτες, παρουσιάζουν διάρροιες και έμετους. Επιπλέον, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία στο ζώο μας, που εκδηλώνεται με έντονη φαγούρα, η οποία οδηγεί σε δερματικά προβλήματα.
Αντιμετώπιση: συνήθως τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, απλώς είναι μια δυσφορία για το κατοικίδιο μας που μπορούμε να αποφύγουμε αν δεν επιτρέψουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

ΚΟΚΚΑΛΑ και κομματάκια λίπους

Γενικά υπάρχει μια παραπληροφόρηση όσον αφορά στην κατανάλωση κόκκαλων από τα σκυλιά και αγκάθια ψαριών από τα γατιά. Τα τελευταία χρόνια, οι κηδεμόνες των σκύλων και γάτων είναι ενημερωμένοι σχετικά με το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα κόκκαλο.
Συμπτώματα: ένα κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον σκύλο μας που δεν τα φανταζόμαστε. Αρχικά, πέρα από την πιθανότητα να πνιγεί από μικρά τεμάχια οστών, αυτά μπορεί να μείνουν στα ούλα προκαλώντας αποστήματα, αν είναι αρκετά αιχμηρά. Από την στιγμή που ο σκύλος μας τα καταπιεί, μπορεί να κάνουν ρήξεις σε διάφορα τμήματα του γαστρεντερικού του, πράγμα που τις περισσότερες φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης, επειδή τα ζώα αυτά δεν είναι «κατασκευασμένα» να τρώνε και πέπτουν (χωνεύουν) κόκκαλα, μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα και στάση του περιεχόμενου στα έντερα. Τέλος, ας υποθέσουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω, η συστηματική, μακροχρόνια κατανάλωση οστών και κομματιών λίπους από το ζώο μας θα οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα.
Αντιμετώπιση: ανάλογα με την περίπτωση.

Ωμά αυγά, ωμό κρέας και ψάρι.

Τελευταία, υπάρχει μια καινούργια μόδα στο εξωτερικό που υποστηρίζει ότι τα σκυλιά πρέπει να τρώνε ωμό φαγητό. Οι ωμές τροφές δεν είναι άμεσα δηλητηριώδεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλείς για τα κατοικίδιά μας. Τα ωμά τρόφιμα είναι πηγή διάφορων μικροοργανισμών όπως βακτηρίων και παρασίτων. Η σωστή επεξεργασία των τροφίμων αδρανοποιεί τα περισσότερα βακτήρια και παράσιτα, ενώ τα τρόφιμα παραμένουν το ίδιο θρεπτικά και ασφαλή. Παρακαλώ συζητήστε με τον κτηνίατρο σας πριν ξεκινήσετε κάποια τέτοια δίαιτα για το κατοικίδιο σας.

Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4801869/?fbclid=IwAR0sIA6G4kxmuAutXGrHfbxTJxjbz-Ibv7YSpUTiRWBDUTzFiQE0njY2SEw
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4035943
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18307506
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29263290
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22143589
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1212424
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21217849
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23677840
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27047944
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19831265
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20473849
https://www.hillspet.gr/dog-care/nutrition-feeding/is-chocolate-bad-for-dogs
https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat?fbclid=IwAR1aDcJVD93EAb_uiu-QwsTIH5lcAaSy7i-VlOXt3tt9zkr1yc99G6tmqWY
https://www.petmd.com/cat/conditions/digestive/c_ct_chocolate_toxicity

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι της Στέλλας Τσιλιγιάννη

Στέλλα Τσιλιγιάννη

Είμαι η Στέλλα, απόφοιτος της κτηνιατρικής σχολής. Η επικοινωνία της επιστήμης είναι πολύ σημαντική για εμένα, γι' αυτό μέσα από τα άρθρα μου θα προσπαθώ να φέρω τον κόσμο πιο κοντά στις επιστήμες υγείας. Λατρεύω τον χορό και θεωρώ ότι είναι ένα μέσο έκφρασης. Στον ελεύθερό μου χρόνο, ασχολούμαι με την αστρονομία και την διαστημική.

Αφήστε ένα σχόλιο