ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Το όνομά μου είναι Πασχαλιά. Λένε πως είμαι καλλωπιστικό φυτό. Είμαι επίσης ταυτισμένη με τη γιορτή του Πάσχα. Σας χαρίζω εντυπωσιακή ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης και το άρωμα μου ευωδιάζει τις ημέρες του Πάσχα (εξ ου και το όνομα μου). Με λένε μικρό δέντρο αλλά το ύψος μου μπορεί να φτάσει από δύο έως δέκα μέτρα, οι δε βλαστοί μου δεν ξεπερνάνε τα είκοσι έως τριάντα εκατοστά. Τα φύλλα μου είναι σε σχήμα καρδιάς, ενώ τα άνθη μου μεγαλώνουν σε μεγάλα μπουκέτα και έχουν έντονο μεθυστικό άρωμα. Συνεχίζω την άνθιση μου και μετά την άνοιξη σποραδικά όλο το καλοκαίρι έως και τον Σεπτέμβριο. Είμαι φουντωτή από άνθη με λιγνό κορμό. Το μωβ λουλούδι μου συμβολίζει τα πρώτα συναισθήματα – σκιρτήματα αγάπης ενώ το λευκό τη νεανική αθωότητα. Είμαι δημοφιλής θάμνος γιατί στολίζω πάρκα και κήπους. Καλό είναι να ξέρεις πως το χώμα μου πρέπει να έχει καλή στράγγιση ενώ δεν κολλάω εύκολα ασθένειες. Είμαι πολύ ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. Να ξέρεις ακόμα πως εάν με κλαδέψεις θα αναπτυχθώ χωρίς άνθη γιατί θα προσπαθώ να αναπτύξω τους βλαστούς που μου έκοψες. Το λουλούδι μου είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το άρωμα μου είναι καταπραϋντικό και το χρησιμοποιούν στην αρωματοθεραπεία για προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Επί πλέον είμαι αντιπυρετική, τονωτική, βοηθώ όσους υποφέρουν από δυσπεψία και ρευματισμούς. Δεν πρέπει να λείπω από τον κήπο και το μπαλκόνι σας γιατί δεν ομορφαίνω και ευωδιάζω το χώρο σας μόνο αλλά γιατρεύω και την ψυχή σας.

Πηγή φωτογραφίας: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image

Ανθούλα Γιασεμή

Είμαι η Ανθούλα Γιασεμή. Δεν θα μπορούσα να είμαι τίποτα άλλο εκτός από λουλούδι. Ζω όπως αυτά, ανθίζω και μαραίνομαι, μοσχοβολώ τις νύχτες που τ` αστέρια μού κλείνουν το μάτι και το μόνο που ζητώ είναι νερό, φως κι ένα καλό λόγο.

Αφήστε ένα σχόλιο