You are currently viewing Nίνα Αλέξη:  «Αΐδιος μνήμη»

Οπισθόφυλλο: Nίνα Αλέξη, «Αΐδιος μνήμη», Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Νίνα Αλέξη: Στην νέα μου ποιητική συλλογή «Αΐδιος μνήμη» αναφέρομαι σε αυτή τη μνήμη που δονεί όλο μας το Είναι – σώμα, νου, ψυχή- και όχι μόνον τον εγκέφαλο. Με τη λέξη, αΐδιος, τονίζω τη διαιώνια σημασία της μνήμης για τον εαυτό μας, την κοινωνία μας, τον πολιτισμό μας… Από επιστημονικής πλευράς και όχι μόνο θα μιλούσαμε για κυτταρική ή επιγενετική μνήμη ενώ με φιλοσοφικούς όρους για ανάμνηση, ψυχική λειτουργία… Από θρησκευτική άποψη πρόκειται για τη μνήμη του προπτωτικού ανθρώπου. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις της μνήμης έχουν θέση στην ποίησή μου.

Είπαν για την ποιητική συλλογή «Αΐδιος μνήμη»

Παναγιώτης Αποστόλου: «Ποιητικό μανιφέστο η «Αΐδιος μνήμη» της Νίνας Αλέξη. Με το μελάνι της γραφίδας της βουτά βαθιά στα ζητήματα της ιστορίας που γνωρίζει καλά (αρχαία ελληνική ποίηση, Σμύρνη, Βόρειος Ήπειρος) καθώς και στα παγκόσμια και πανανθρώπινα αιτήματα. Πιστή στο φως της ομορφιάς του κόσμου, η Νίνα Αλέξη μεταλαμπαδεύει με αναμμένη δάδα το φως στις καρδιές μας και μολονότι η ελπίδα «…Φτερουγίζει αιμορραγώντας», «Νικητές εμείς» όπως γράφει σε άλλο ποίημά της ή «Σκάβω να βρω την Ανθρωπιά/Τα σύμβολα της Αγάπης» ή «…Ηρώων πρόσωπα μεσ’ από φλόγες/να πολεμήσεις σε καλούν για την Ελευθερία/μη φοβηθείς να πεις την ιστορία/ αυτήν, που μ’ αίμα γράφτηκε/ή «…ο βυθός της θάλασσας πορφυρό χρώμα φορεί/ τάφος για χιλιάδες/κάθε κόκκος της άμμου και μια προσευχή…».
Χρύσα Νικολάκη: «Οι σιωπές είναι απείρως επικίνδυνες/ θανάσιμες/ σκοτώνουν αργά και πάντα στο στόχο». Μόλις διάβασα αυτούς τους στίχους ένα ρίγος με πλημμύρισε, ένας εσωτερικός κλονισμός που έγινε αισθητός και στο σώμα. Τότε, τα λόγια του αγαπημένου μου ποιητή Γιάννη Ρίτσου μου ήρθαν στο νου. «O ποιητής είναι ο διοργανωτής του ανθρώπινου συναισθήματος». Γνωρίζουμε καλά ότι λίγα είναι τα βιβλία Γουάου! Ναι εκείνα τα μαγικά βιβλία που μας ηλεκτρίζουν. Ένα από αυτά είναι και τούτο της καταξιωμένης ποιήτριας Νίνας Αλέξη. Η ποιήτρια Νίνα Αλέξη στην τρίτη της αυτή συλλογή στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά μας σαν άξια Αμαζόνα της ποίησης. Βγάζει από τη φαρέτρα της τις λέξεις, φροντισμένες με τη στοργή του χρόνου και της δικαιοσύνης την κόψη, τις ακονίζει στην ελευθερία του λόγου και τις στρέφει στα απόκρυφα υπόγεια της ψυχής. Τολμά να αναμετρηθεί με τους Θεούς σε αυτόν της τον πόλεμο.
Κατορθώνει σε όλα της τα ποιήματα να αιχμαλωτίσει την ψυχή μας με τους άρτιους στίχους της και με την ρυθμική της αίσθηση. Η γλώσσα των ποιημάτων έχει θεατρικά και αρχαϊκά στοιχεία. Ενδείξεις της βαθιάς γνώσεως της συγγραφέως για τον αρχαίο βίο, την αρχαία τέχνη και την αρχαία μυθολογία. Χωρίς να γίνεται αρχαιόπληκτη…». Κόντρα στην αταξία, κραταιά στην ποίηση, η Νίνα Αλέξη ανεβαίνει στην παλαίστρα του λόγου και με όπλα την ελευθερία και την αλήθεια μνημονεύει έναν πόλεμο ζωής και θανάτου. Γιατί ξέρει πως «…Όσοι στα βαθιά μάθουν/ τους δαίμονες νικούν/ κραταιοί, ρωμαλέοι βγαίνουν/ από την ασταθή αιματηρή/ άσπλαχνη παλαίστρα».
Τάσος Τσουκαλάς: «…Μια ποιητική συλλογή η οποία χαρακτηρίζεται από συναίσθημα, απλότητα, χωρίς βερμπαλισμούς, και από ιστορικά στοιχεία τα οποία η ποιήτρια περιγράφει χωρίς καπήλευση, αλλά πάντα με ουσία, στηριζόμενη σε πραγματικά γεγονότα».
Δημήτρης Καραμβάλης: «…Μια γραφή για τον άνθρωπο τον «Άνω θρώσκοντα», καταλυτική η γραφή της Νίνας Αλέξη που εξακτινώνει το ποιητικό της βεληνεκές με λόγο στιβαρό, άρτια δομημένο και συμπυκνωτικό. Με εξομολογητικούς τόνους, λεπταίσθητες διεισδύσεις στα δρώμενα ενώ άλλοτε πάλι γίνεται απίστευτα ερωτική και τρυφερή…» «…Μια σύγχρονη ποίηση με σεβασμό όμως στους κανόνες της αρχέγονης παραδοσιακής ποίησης DE PROFUNDIS κατάθεση αλλά και κραυγή αλλά και λυγμός μαζί… Μια προσμονή αποκάλυψης… Το νόημα και το μήνυμα της ποίησης της Αλέξη ο ανυποχώρητος αγώνας, η πίστη στις ανθρώπινες αξίες, η αναζήτηση της πυξίδας μέσω της Αλήθειας. Κι όπως λέει κι ο Ρίτσος «Τα σύκα σύκα και τη σκάφη- σκάφη». Με αυτόν τον τρόπο γράφει η Νίνα Αλέξη. Ταυτόχρονα η σχέση θύτη και θύματος σε μιαν νέα εκδοχή υπαινισσόμενων ευθυνών κι ενδεχομένως παραπτωμάτων. «Εσύ πάτησες τη σκανδάλη. «Εγώ απλά κρατούσα το περίστροφο».
Μια ποίηση παντός καιρού όπου συναντώνται εύστοχα και άρτια η παλιά ποίηση η επική ποίηση και η αισθηματικά λυρική εκδοχή με αναφορά τα ολοκαυτώματα. Μια ποίηση που δεν γνωρίζει είδη, χρόνο και γενιές…. Μέσα από το ποιητικό σώμα και αίμα της Νίνας Αλέξη βιώνουμε την ηδονή της οδύνης, αυτό το γνήσια λυτρωτικό πάθος το ακριβό μεταλλευτικό φορτίο της ψυχής, την καταγγελία της υποκρισίας και της αποδόμησης των ανθρώπινων αξιών με τ’ όνομά τους: «Εγκέφαλος: Μη με ταΐζεις άλλα σκουπίδια/κι ας είναι ανακυκλώσιμα». Επί τον τύπον των ήλων η γραφή της Νίνας Αλέξη…».
Μαντλίν: «…μ’ έναν συμβολικό και ολοφυή τρόπο ψηλαφεί την δική της οπτική θέασης, άλλοτε τα κοινωνικά φαινόμενα και άλλοτε τις ανθρώπινες σχέσεις υπό το πρίσμα της συναισθηματικής νοημοσύνης σε μια προσπάθεια να φωτίσει άτυπες πλευρές του φαινομένου αυτού που αποτελεί την πιο κοινή κατάσταση της κοινωνικής ύπαρξης… Η αγαπημένη μας ποιήτρια Νίνα Αλέξη, με πνεύμα ευθύ και ελεύθερο με την υπογραφή της καρδιάς της και της αϊδίου μνήμης της, κολυμπάει αδιάκοπα σε θάλασσες μηνυμάτων, περπατά στον παράδεισο του πνεύματος, κρατώντας τον πυρσό της Αγάπης ως «αντίμετρο» στην θλίψη, την κακοσύνη, την απάθεια, την υπερευφορία της έλλειψης χαρακτήρος. Με την καθάρια ματιά της και μια μυστική τρυφερότητα συνεχίζει το εσωτερικό της ταξίδι συλλέγοντας πολύτιμα μαργαριτάρια… Θητεύει στην μελωδική απειρότητα της ψυχής της, με όποιο κόστος…».
Κωνσταντίνος Μανίκας: «…Σε αυτό το ποιητικό ταξίδι της μνήμης δεν λείπει κανείς. Ο ερωτικός λυρισμός διαδέχεται την ιστορική κατακραυγή και την υπαρξιακή αναζήτηση. Η ανάμνηση του ερωτικού πάθους διαπλέκεται με τη Μικρασιατική καταστροφή και τα σύγχρονα κοινωνικά διλήμματα. Η Νίνα Αλέξη φιλοσοφεί χωρίς να “φιλοσοφίζει”, συγκινεί χωρίς να “μεμψιμοιρεί”, ζωγραφίζει με λέξεις έναν κόσμο αρμονίας και δικαιοσύνης ως αναγκαία συνθήκη ανάκτησης της εσωτερικής και της συμπαντικής ισορροπίας. Ακόμη και τα Fragmenta, που ολοκληρώνουν την τρίτη ποιητική συλλογή, κατορθώνουν με ελάχιστες λέξεις να συμπυκνώσουν ιδέες και νοήματα με πιο εύστοχο τρόπο από ότι σελίδες αναλύσεων. Μία ποίηση ταυτόχρονα σύγχρονη και διαχρονική, που θα μας προβληματίσει, θα μας θέσει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας απέναντι στην επιλεκτική μνήμη και την ηθελημένη αμνησία».
Αικατερίνη-Βλαχοπαναγιώτου Μπατάλια: «… Η ποιήτρια κατέχει άριστα τους κανόνες και τους νόμους της ποιητικής τέχνης, στηριζόμενη στην παιδεία που απορρέει από την ψυχολογία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη της ανθρωπογνωσίας εν γένει. Η Νίνα Αλέξη εκφράζει την κοσμοθεωρία και την βιοθεωρία της, κατατάσσεται ποιήτρια των χρόνων και των καιρών μας και επαξίως, της ανήκουν τιμές. Πιστεύω πως με την ποίησή της άνοιξε με τον πλέον εύπλαστο τρόπο γλωσσικά μονοπάτια, νέους δρόμους όχι μόνο στην έκφραση αλλά και στην ψυχή μας».

Λίγα λόγια για τη Νίνα Αλέξη:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Σπουδές: Λονδίνο, παραστατικές τέχνες, δημιουργική γραφή με υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης (Middlessex Polytechnic) (B.A. Performance Arts, Major Drama), WAC Interchange, Associated Guild of Dance and Drama, Chantraine School of Dance 1981-1990 κ.ά. Εργάστηκε στο θέατρο στην Αγγλία και Ελλάδα. Αρχισυντάκτρια «Νέα του Λονδίνου» 1988-1992, ανταποκρίτρια στην Αθήνα 1992-1995. Καθηγήτρια θεατρικής αγωγής (Λακωνική Σχολή). Υπεύθυνη διδασκαλίας σε παιδιά των Ρομά & προγράμματα καταπολέμησης κοινωνικού αποκλεισμού (ΚΕΚ Ιάσων). Εξέδωσε θεατρικά έργα (Δωδώνη), (Ελίκρανον) ποίηση (Αλεξάνδρεια), μελέτες (Ηρόδοτος). Έργα της δημοσιεύθηκαν σε ανθολογίες σ’ Ελλάδα κι εξωτερικό όπως «Το άλλο μισό του ουρανού, Ελληνίδες Ποιήτριες του Εικοστού Αιώνα», «Μediterranean Waves» κ.ά. Μετέφρασε ποίηση του Cha Shanqing. Ποιήματά της μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες. Α’ Βραβείο για το ποίημα «πόντια μάνα» σε ποντιακή διάλεκτο (Κελαινώ), τιμητική διάκριση για το βιβλίο «Άνω θρώσκω» (Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών), το μετάλλιο της Δ.Ε.Ε.Λ για την προσφορά της στα Γράμματα, παγκόσμια βράβευση ποίησης (IPTRC) κ.α.


Ταυτότητα βιβλίου:

Έντυπο βιβλίο
ISBN 978-960-221-975-18.48€ 7.63€
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ –  Ποίηση
Διαστάσεις 23,5Χ14
Σελίδες 80
Έκδοση 2022 

Τιμή:  8.48€ 7.63€

Πηγή φωτογραφιών – βιογραφικού: Νίνα Αλέξη

Επιμέλεια παρουσίασης – κολάζ εξωφύλλου: Άννα Ρω

Αφήστε ένα σχόλιο