Κολάζ για το βιβλίο: Η στιγμή και το στίγμα - Γιάννης Μανέτας

Ο Γιάννης Μανέτας είναι ένας φυσιογνώστης επιστήμονας. Φαίνεται όμως πως η μελέτη της βοτανικής και εν γένει των βιολογικών συστημάτων καθώς και η θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πατρών, εκτός από μια επιστημονική πορεία τροφοδότησε και την έφεση που έχει προς τη λογοτεχνία. Έτσι, μετά από τα συγγράμματά του πανεπιστημιακής εκλαΐκευσης κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα “Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba” (2017), από τις εκδόσεις Αιώρα, για να ακολουθήσει το πρόσφατο βιβλίο με τίτλο: “Η στιγμή και το στίγμα” από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έναν μοναδικό τρόπο για να στηρίξει το κέντρο βάρος τού μυθιστορήματός του, περιγράφοντας μια όχι και τόσο πολύ φανταστική ιστορία – που προμηνύει τα μελλούμενα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο – εμποτισμένη από μια αβάσταχτη ελαφρότητα που κεντά με μαεστρία ένα αραχνούφαντο πέπλο ειρωνείας, ηθελημένα ίσως, για να γίνει πιο ευκολοχώνευτη η πορεία προς τη μετάβαση της ανθρωπότητας από τους πολιτιστικούς της κόλπους σε ένα ιλουστρασιόν περιβάλλον όπου το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα, έργο τέχνης, ιστορικό μνημείο δεν θα έχει ουδεμία αξία αν δεν αντικατοπτρίζεται ως οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου θα ωχριά μπροστά στις επιτεύξεις του παγκόσμιου στρατηγικού μάνατζμεντ.

Επιμέλεια συνέντευξης για το ΣημειΩματάριο: Άννα Ρω

Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν;

Το θαυμαστικό και το ερωτηματικό. Ίσως επειδή σε άγουρη ηλικία κάπου διάβασα για το θαυμάζειν και απορείν.

Τα πιο δυνατά έργα στο αναγνωστικό σας καταθετήριο;

Θα περιοριστώ στη λογοτεχνία. Στα νεανικά μου χρόνια Κάφκα, Αλεξάνδρου, Φραγκιάς, Μάρκες, Γουρσενάρ, Τολστόι…, μπερδεμένα πράγματα δηλαδή, ιδιαίτερα αν κανείς προσθέσει και τον Τσιφόρο. Αργότερα Κανέττι, Ροτ, Σαραμάγκου, Κόε, Μακριδάκης, Καββαδίας…, και ξανά τους κλασσικούς, και στις μαύρες μου πάλι τον Τσιφόρο. Μάλλον δεν ωρίμασα ακόμη.

Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι…

Επί τέλους, έβαλα τελεία. Και οι αναγνώστες/αναγνώστριες ας μου υποδείξουν αν θα συνεχίσω στο επόμενο.

Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις;

Το αιώνιο δίλημμα αν η Τέχνη μιμείται τη Ζωή ή η Ζωή την Τέχνη. Έχοντας από σύμπτωση κάνει μία σταδιοδρομία με τις επιστήμες, και αν δεχτούμε ότι οι επιστήμες ασχολούνται με την πραγματικότητα, κατάλαβα ότι η Τέχνη είναι ο καλύτερος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και ότι οι επιστήμες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνουν αυτά που η Τέχνη λέει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η πορεία της λογοτεχνίας και κατ` επέκταση της γλώσσας σ` έναν κόσμο εικονοποίησης;

Ζόρικο το ερώτημα, ζόρικη και η κατάσταση. Οι θιασώτες του μετα-ανθρώπου το παλεύουν όσο μπορούν, επιφανειακά φαίνεται να κερδίζουν, αλλά κάνουν ένα διαχρονικό λάθος: οι καλές πλευρές της ανθρώπινης φύσης δεν ξεριζώνονται εύκολα.

Αν ήσασταν προ του διλλήματος να προικοδοτήσετε με κάτι τον κόσμο, τι θα ήταν αυτό;

Την πεποίθηση ότι δεν είμαστε τόσο κακοί όσο το σύστημα προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε.

Η δύναμη του βιβλίου συνίσταται;

Μιλάμε βέβαια για το βιβλίο που επιλέγεις και όχι αυτό που σου επιβάλλεται, όπως στο σχολείο. Λοιπόν, συνομιλείς με ανθρώπους που δεν μπορείς να γνωρίσεις από κοντά. Μπορείς να το παρατήσεις αν δεν σου αρέσει. Μπορείς να το συστήσεις στους αγαπημένους σου. Το εκούσιο διάβασμα είναι μία άσκηση ελευθερίας, όπως το παιχνίδι.

Αντί βιβλίου τι;

Μου έρχεται αυθόρμητα το ταξίδι. Προς τι όμως η αντίθεση; Ταξίδι και βιβλίο λοιπόν. Το πρώτο με το σώμα, το δεύτερο με το μυαλό.

Ένας τίτλος – στίχος ως δείκτης του μέλλοντος;

‘Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία’. Ο στίχος του Μιχάλη Κατσαρού μας λέει τι θα συμβεί αν δεν προσέξουμε.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Γιάννης Μανέτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η στιγμή και το στίγμα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Προηγήθηκε το Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba (2017), από τις εκδόσεις Αιώρα. Επίσης έχει ασχοληθεί με την επιστημονική εκλαΐκευση, εκδίδοντας τα βιβλία Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (2010), Περί φυτών αφηγήματα: μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο (2014) και Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον: η λογική των βιολογικών συστημάτων (2018), όλα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.


Ταυτότητα βιβλίου:

Η ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ
13.30€ 11.97€
Συγγραφέας: ΜΑΝΕΤΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ
Έτος έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-04-5271-6
ΣΕΛ.: 248
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 277.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο

Μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα του βιβλίου εδώ

Ο Γιάννης Μανέτας στο fb

Πηγή βιογραφικού – φωτογραφίας βιβλίου: Εκδόσεις Κέδρος

Πηγή φωτογραφίας συγγραφέα: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=534383727525526&set=pb.100028617090596.-2207520000..&type=3

Κολάζ εξωφύλλου: Άννα Ρω

Άννα Ρω

Μεταξύ άλλων έχω επιλέξει να είμαι συγγραφέας. Μ` αρέσει ο δρόμος της ποίησης. Και του θεάτρου. Γράφω ότι μου υπαγορεύει ο νους μου. Άλλοτε μικρές ιστορίες, άλλοτε στίχους, άλλοτε μακρά οδοιπορικά και υπογράφω τα άρθρα και τα συγγραφικά μου έργα ως Άννα Ρω.

Αφήστε ένα σχόλιο