ΚΟΛΑΖ ΒΙΒΛΙΩΝ

Κάθε βιβλίο σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει επιτελεί έναν σκοπό, γι` αυτό και η ανακάλυψη της τυπογραφίας που συνέβαλε στη διάδοση τού γραπτού λόγου ανήκει στα πολύτιμα επιτεύγματα του ανθρώπου. Αν και η ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί το βιβλίο σε άυλη μορφή αυτό διόλου δεν απειλεί τη χρησιμότητά του. Η σωστή επιλογή του δε, συμβάλει στην απρόσκοπτη λήψη των ευεργετικών συνεπειών που προκύπτουν από την ανάγνωσή του, όπως: την ψυχαγωγία, μόρφωση, πληροφόρηση, διαφυγή, απόλαυση. Ας διαβάσουμε λοιπόν.

Ακολουθούν τα βιβλία που εντυπώθηκαν στην αναγνωστική μας συνείδηση κατά το 2022. Τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

ΒΙΒΛΙΟ ΛΕΣΧΗ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τίτλος: Λέσχη Ελπιδοφόρας Γραφής – Συγγραφέας: Πάνος Αντωνόπουλος – Εκδόσεις: Κέδρος

Το βιβλίο προτείνει η Άννα Ρω

Ο Πάνος Αντωνόπουλος καταθέτει στο αναγνωστικό κοινό ένα πρωτότυπο βιβλίο, η υπόθεση του οποίου κινείται μεταξύ ρεαλισμού και φανταστικού. Μέσα σε μόνο 120 σελίδες κατορθώνει να θίξει με έναν πολύ συμπυκνωμένο λόγο πολλά θέματα τα οποία από “καταβολής του κόσμου” διατηρούν την αδυναμία επίλυσής τους. Οι τίτλοι των κεφαλαίων εκτός από προμετωπίδες που προοικονομούν το περιεχόμενο που ακολουθεί, επιφυλάσσουν και μια έκπληξη που αποκαλύπτεται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Δεν θα παρασυρθώ σε περαιτέρω εξηγήσεις. Μόνο θα επισημάνω πως ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολύ καλά τη σημειολογία των αντικειμένων χτίζοντας γλωσσικές εικόνες οι οποίες διεγείρουν τη σκέψη και τις υπολθάπουσες αναζητήσεις του αναγνώστη. Μια ωραία επιλογή για διαφυγή από τα τετριμμένα.

Τίτλος: Ο Ουρανός της παλάμης – Συγγραφέας: Στρατούλα Θεοδωράτου – Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια

Το βιβλίο προτείνει ο ΣημειΩματογράφος των λέξεων

Συνήθως οι συγγραφείς κατασκευάζουν ένα μυθιστορηματικό σύμπαν όπου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα υπερβαίνοντάς την. Η Στρατούλα Θεοδωράτου κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ζουμάρει στην πραγματικότητα με καθαρό φακό χωρίς καμία παραμορφωτική χροιά εστιάζοντας στη σύγχρονη εξαθλίωση, την αποκαθήλωση των αξιών, την αδυσώπητη μοναξιά. Οκτώ αυτοτελείς ιστορίες ακολουθούν η μία την άλλη λειτουργώντας ως κρίκοι μιας αλυσίδας που στηρίζουν με δύναμη τις ανθρώπινες καταστάσεις που περιγράφονται. Δύναμη όμως χρειάζεται και ο αναγνώστης. Δεν υπάρχει κάτι στο βιβλίο που δεν ξέρουμε, που δεν έχουμε αντιμετωπίσει από λίγο έως πολύ στον μικρόκοσμό μας. Όμως… Η αφηγηματική ροή είναι τέτοια που σε ραπίζει αλύπητα. Η αλήθεια γυμνή, σκληρή, ακλόνητη. Πιάστε στο χέρι αυτό το βιβλίο χωρίς το άγχος του χρόνου. Μη το διαβάσετε με τα μάτια. Αντικρίστε το με την ψυχή. Κάτι μέσα σας θα διαρρηχθεί.

Τίτλος: Προς τ’ άστρα – Συγγραφέας: Παύλος Καστάνας (αστροφυσικός) – Εκδόσεις: Κάκτος

Το βιβλίο προτείνει η Στέλλα Τσιλιγιάννη

Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο με απλά λόγια μέσα σε περίπου 250 σελίδες περιγράφει τον μαγικό κόσμο της αστρονομίας-αστροφυσίκης. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όποιον κοιτάει τον έναστρο ουρανό και αναρωτιέται “τι συμβαίνει άραγε εκεί πάνω;”, αλλά και για κάποιον που ενδιαφέρεται να διευρύνει τους ορίζοντες τους σε θέματα που αφορούν το σύμπαν, τα φυσικά φαινόμενα και θέματα αστρονομίας. Περιέχει πλούσια εικονογράφηση με σχέδια και σχετικές φωτογραφίες. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη. Τέλος, αν η περιγραφή μου δεν σας έπεισε, στο κανάλι του YouTube του Παύλου Καστάνα, μπορεί να κάνεις να ακούσει, ηχογραφημένο από τον ίδιο, τον πρόλογο του φανταστικού αυτού βιβλίου: https://youtu.be/sWyMrwvVGUo

Καλή σας ανάγνωση!

Τίτλος: Το κορίτσι πίσω από την αυλαία – Συγγραφέας: Άννα Λυμπεροπούλου – Εκδόσεις: Κέδρος

Το βιβλίο προτείνει η Ανθούλα Γιασεμή

Αν σας συνεπαίρνει το ταξίδι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, “Το κορίτσι πίσω από την αυλαία” είναι το πιο ωραίο μυθιστόρημα διαφυγής. Σε μεταφέρει μαγικά σε διάφορες χρονικές περιόδους (1936,1959) και διάφορους τόπους (Ικαρία, Αθήνα, Παρίσι), οι ήρωες του σε κρατούν απ` το χέρι και σε οδηγούν ο καθένας στον δικό του κόσμο απαιτώντας την προσοχή σου, οι συνεχόμενες δε ανατροπές επιβάλλουν τη συνεχή ροή της ανάγνωσης. Δεν πιστεύω πως όσα χρόνια κι αν περάσουν θα ξεχάσω τον Παπαστράτο με όλα αυτά που του επιφύλασσε η μοίρα, την εύθραυστη Βασιλική που αποδεικνύεται η πιο δυνατή και ικανή από όλους, τον αδίστακτο Κρικέλη, τον επιθεωρητή Μαρσέλ Ωγκύ. Ένα βιβλίο που διεγείρει όλες τις αισθήσεις με τις μοναδικές ιστορίες αγάπης, τα ευρηματικά σασπένς, τα πολύπαθα θέματα και τις ιστορικές αναφορές του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, ιδανικά κάτω από απαλό φως, λικεράκι με essans μανταρινιού, σοκολατάκι ferrero, René Aubry – Après la pluie ίσα που ν` ακούγεται και μια υποδόρια τάση για φυγή.

Τίτλος: Ο Οφειλέτης – Συγγραφέας: Νίκος Δημητρόπουλος – Εκδόσεις: ΚΨΜ

Το βιβλίο προτείνει ο Αλέξανδρος Καφετζόγλου

Ο Οφειλέτης όπως επισημαίνει και ο τίτλος του βιβλίου είναι ένας άνθρωπος που οφείλει. Τι οφείλει όμως; Έχει χάσει τον λογαριασμό. Πώς βρέθηκε σε αυτή την δεινή κατάσταση. Δεν μπορεί να θυμηθεί. Ποιος θα τον βοηθήσει; Όπου κι αν απευθύνεται βρίσκει τοίχο ώσπου… Μια υπάλληλος της τράπεζας στην οποία έχει καταφύγει του προτείνει ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από το αδιέξοδό του. Δύσκολο εγχείρημα αλλά φαντάζει μονόδρομος για τη σωτηρία του. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον το οποίο αν και εντοπίζεται χρονικά στο παρόν, παραπέμπει σε άλλες εποχές αμφιβόλου χρονικού προσδιορισμού. Αμφιβάλουμε αν η δράση αυτού του προσώπου λαμβάνει χώρα εντός της πραγματικότητας ή κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Το μυστήριο θα λυθεί μόλις στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου και θα απελευθερώσει όλες τις σκέψεις, που έχουν δημιουργηθεί κατά την ανάγνωσή του, προς ζύμωση και προβληματισμό. Ε, νομίζω χρειάζονται και τέτοια βιβλία για να λιπαίνεται το μυαλό.

Τίτλος: Ο κότσυφας του σύμπαντος και άλλα λυρικά πτηνά – Συγγραφέας: Γιώργος Μπλάνας Εκδόσεις: Bibliothèque

Το βιβλίο προτείνει ο ΣημειΩματογράφος του Σαββάτου

Η ποιητική συλλογή ανήκει στη Σειρά: Ποίηση γυμνή. Δεν ξέρω αυτό τι σημαίνει. Ξέρω όμως ότι αποτελείται από μικρής έκτασης ποιήματα διαχυμένα από στοιχεία άρρηκτα δεμένα με τη μορφή της ανθρώπινης φύσης που είναι απαλλαγμένη από τα στηρίγματα του πολιτισμού άρα ελεύθερη. Επεξηγώ πως η μορφή της ανθρώπινης φύσης ποτέ δεν είναι ακραιφνής. Ντύνεται ή ντύνει κι άλλα έμβια όντα επί της γης. Κάποια από αυτά μαζί με τα στοιχεία της φύσης και το ταξίδι της ψυχής εικονογραφούν ποιήματα που αποτυπώνονται εν βάθει. Αυτά σκεπτόμενος καταλήγω στο συμπέρασμα, πως δεν είναι τυχαία η επιλογή του κότσυφα στον τίτλο και στο ομώνυμο ποίημα αφού πρόκειται για ένα πουλί που ζει πολύ κοντά στον άνθρωπο. Μπορεί να το συναντήσει κανείς στο δέντρο κάθε αυλής από την εξοχή μέχρι και την πόλη. Φιλικό με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής και κοντά στο περιβάλλον της, απόλυτα εχθρικό όμως στην περίπτωση που ο άνθρωπος θα τολμήσει να αγγίξει τη φωλιά του ενόσω φιλοξενεί νεογνά. Τότε χάνεται. Δεν επιστρέφει ποτέ. Ηττάται το ίδιο και οδηγεί και τον άνθρωπο στην πτώση του. Κι όμως, όπως λέει και ο Brecht: “Jetzt Gelang es mir, mich zu freuen Alles Amselgesanges nach mir auch”, ο κότσυφας είναι η ελπίδα.

Βιβλίο Ανδρωμάχη

Τίτλος: Ανδρωμάχη – Συγγραφέας: Κώστας Ακρίβος – Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το βιβλίο προτείνει ο ΣημειΩματογράφος των περαστικών

Η Ανδρωμάχη του Κώστα Ακρίβου είναι μια οπτική του μύθου που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Πρώτος ο Όμηρος στην Ιλιάδα σύνθεσε την ιστορία αυτής της πολύπαθης γυναίκας, έπειτα ο Ευρυπίδης στις Τρωάδες και στην Ανδρομάχη την ομώνυμη τραγωδία και πολύ αργότερα ο Ρακίνας απέδωσε με νέα ματιά αυτόν τον μύθο. Σήμερα, έρχεται ο Κώστας Ακρίβος και απλώνει στον καμβά με ζωντανά χρώματα τη ζωή της Ανδρωμάχης ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία ως το γήρας της. Χωρίς σταματημό και έλεος οι καταστάσεις κονταροχτυπούν τη βασιλοπούλα και της στερούν ένα – ένα ότι αγάπησε. Διαβάζοντας με προσήλωση σύντομα αντιλαμβάνεται κάποιος πως τα βάσανα της Ανδρωμάχης δεν απέχουν πολύ από τα βάσανα ης σύγχρονης γυναίκας. Και αναρωτιέται κανείς που σκορπίστηκαν τα βήματα της ανθρωπότητας προς την πρόοδο; Ένα μικρό βιβλίο με μεγάλα νοήματα, πιστεύω πως είναι χρήσιμο να διαβαστεί από όλους.

Τίτλος: Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα… Συγγραφέας: Mark Manson – Εκδόσεις: ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Το βιβλίο προτείνει ο Ανέστης Ρέππας

Περιγραφή: Πρόκειται για έναν οδηγό αυτοβελτίωσης πέρα από τα συνηθισμένα. Μέσα σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας αναλύει στιγμές από την ζωή του με χιουμοριστικό αλλά και μερικές φορές καυστικό τρόπο, ενώ η επικοινωνία με τον/την αναγνώστη/ρια είναι πολύ άμεση. Επιπλέον μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου έχει ορισμένα μαθήματα για την ζωή και τον τρόπο σκέψης του ατόμου, τα οποία μπορεί να αντιληφθεί ο αναγνώστης εάν έχει κριτική σκέψη. Για τα δικά μου μάτια και ως εκπαιδευόμενου στην ψυχική υγεία αυτό το βιβλίο έχει αξία, ακόμα και αν μερικές φορές η γλώσσα γίνεται κάπως ακατάλληλη ή ανεπίσημη, αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

Τίτλος: ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ Συγγραφέας: Ζωή Αποστόλου – Εκδόσεις: ΤΟΠΟΣ

Το βιβλίο προτείνει η Ελένη Καρακατσάνη

«Θα μάθεις να γλύφεις ό,τι σου δίνουνε και να λες κι ευχαριστώ. Κι αν χρειαστεί να φας σκατά, θα τα φας, γιατί αυτή είναι η δουλειά σου αποδώ και πέρα, να κάνεις ό,τι σου λένε οι άλλοι. Από σήμερα θα κάνεις πάντα ό,τι σου λένε. Εσύ δεν υπάρχεις». Με το τραγικό και δυστυχώς διαχρονικά επίκαιρο θέμα της κακοποίησης των γυναικών ασχολείται η συγγραφέας Ζωή Αποστόλου στο μυθιστόρημά της «Το Κεντρί». Οι ήρωες της, θύτες και θύματα, «χωρίς ανάσα», αγωνίζονται να επιβληθούν και να σταθούν σε ένα σκοτεινό, ρεαλιστικό παρόν, όπου η κίνηση τους εναλλάσσεται με τις ψυχικές τους αγωνίες, σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει αλλά ταυτόχρονα παραμένει ίδιος σε ό,τι αφορά την πολύπαθη θέση των γυναικών στην κοινωνία μας. Εξαιρετικοί διάλογοι αλλά και συναρπαστικές περιγραφές δράσης σε ένα μυθιστόρημα που σε συγκλονίζει με την αμεσότητά του και σου διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Τίτλος: ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΟ Συγγραφέας: Άγγελος Τερζάκης – Εκδόσεις: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Το βιβλίο προτείνει η Μαρία Σωτηροπούλου

Προαισθάνομαι, όχι: είμαι βέβαιος, πως κάτι εξαιρετικό θα μου τύχει εδώ που ήρθα.»

Ο Γλαύκος κι η Δανάη. Ένα γλυκόπικρο ταξίδι. Τα καλοκαίρια, όταν το καλοκαιρινό μας σπίτι, ησύχαζε, γεμάτο από τις μακριές, φωτεινές, θαλασσινές μέρες, ξάπλωνα στο κρεββάτι μου, άπλωνα το χέρι μου κι άνοιγα το αγαπημένο μου βιβλίο. “Ταξίδι με τον Έσπερο” Φωτεινό και σκοτεινό. Πικρό και γλυκό. Μία ιστορία αγάπης, φιλίας και τελικά ενηλικίωσης. Συντριπτικά αθώο. Γεμάτο εικόνες κι ήχους. Μυρωδιές λουλουδιών και εσωτερικές φωνές. Μεγάλωσα πολύ από τότε. Έκανα κι εγώ το δικό μου γλυκόπικρο ταξίδι. Το ταξίδι με τον Έσπερο, είναι πάντα στο κομοδίνο μου. Κι όποτε ο κόσμος των μεγάλων, μου γίνεται βάρος αβάσταχτο, το ανοίγω. Ξανά και ξανά. Και μυρίζει γιασεμί. Τηγανιτές πατάτες. Λεβάντα. Το κουβαλάω στην μνήμη που έρχεται κατευθείαν από την παιδικότητα μου. Μία ιστορία αυτοκαταστροφής και φωτός. Γραμμένη σαν κελαριστό νερό. 

Κολάζ κεντρικής φωτογραφίας: Άννα Ρω

Τίτλος ΑΦΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ… ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ! Συγγραφέας: Πέτρος Βενέτης – Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί

Το βιβλίο προτείνει η Κυβέλη Μελά

‘Ένα βιβλίο που λέει αλήθειες. Η φιλία είναι σαν ένας τραπεζικός λογαριασμός. Δεν μπορείς να τραβάς συνέχεια λεφτά, χωρίς να κάνεις και καταθέσεις. Η μοναξιά θεραπεύεται. Αυτά που σε έκαναν να μείνεις μόνος, δεν θεραπεύονται. Το χθες είναι ένα τσεκ που ακυρώθηκε. Το αύριο είναι ένα γραμμάτιο. Το σήμερα είναι τα μόνα μετρητά που έχεις. Γι’ αυτό προσπάθησε να τα ξοδέψεις έξυπνα.
Σοφός δεν είναι μόνο αυτός που ξέρει πολλά αλλά αυτός που ξέρει πού να βρει τα υπόλοιπα. Κανένας δεν μπορεί να σου πει τον σωστό δρόμο αν δεν ξέρεις που να πας…
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να θυσιάζεις το υπαρκτό σήμερα για το πιθανό αύριο…
Από τα λάθη σου μπορείς να μάθεις αν δεν είσαι πολύ απασχολημένος να πείσεις τον κόσμο ότι δεν τα έκανες.

Τίτλος ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΡΟΔΑ Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΝΟΡΜΑΝ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ – Εκδόσεις: Απόπειρα

Το βιβλίο προτείνει ο ΣημειΩματογράφος των περαστικών

Αν δεν έχετε τηλεόραση, αν οι κινηματογράφοι πουλάνε μπαγιάτικο ποπ-κορν, αν βαρεθήκατε τα αχ και βαχ και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, έχω τη λύση. Ένα βάζο μαρμελάδα από χιονισμένα ρόδα. Με την πρώτη κουταλιά ο ουρανίσκος δίνει εντολή σε όλο το σώμα μέσω των σιελογόνων αδένων για ενεργοποίηση των αισθήσεων. Μια μαγική ιστορία αγάπης που λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό σύμπαν, όχι σαν κι αυτά τα ξενέρωτα που μέχρι τώρα ξέρατε, ανθρώπινες αδυναμίες που συγκροτούν μεγάλες συνιστώσες δυνάμεων τις οποίες ηθελημένα αγνοούμε – πονάνε οι άτιμες- υπερβάσεις ζωής κόντρα στον στυγνό ορθολογισμό. Ποιος είναι ο νικητής; Μα φυσικά η ποίηση. Ανέκαθεν. Τα ρόδα ομορφαίνουν την επαφή τους
Οι αναμνήσεις ζεσταίνουν το δέρμα τους.
Αέναες πνοές ήχων, κραυγές σε απέραντα φαράγγια που ήχησαν ως τη θάλασσα.
Τα ρόδα ομορφαίνουν τη σαπίλα των τοίχων,
Τη φθορά και ο μιαρός αέρας του δωματίου
ευωδιάζει μυρωδιές άγνωστες,

Αφήστε ένα σχόλιο